Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan. Om du inte vill slå av annons­blockering kan du istället stödja oss genom att teckna ett Plusmedlemskap - då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!

Torka mat

Jag vet att vi inte behöver. Men det betyder ju inte att jag inte har lust att ha en... Jag har ändå funderat på att köpa en vakumpackare eftersom jag köper färskmat till hundarna och packar in i påsar men de läcker och det blir kladdigt så den kommer komma till användning ändå.

Dessutom är det kul ;-)

Jag köper aldrig något för att jag tror att jag behöver det. Jag köper saker som jag VILL köpa och känner att jag kommer ha glädje av.

En vakuumpackare är alltid bra att ha oavsett om det är för friluftsliv eller vardagen. Jag vakuumförpackar det mesta som jag slänger in i frysen.
Och visst påsarna kostar en del men på Netonnet kan man köpa
rullar (1st 3mx22cm + 1st 3mx28cm) för 79kr jämfört med t ex XXL som
säljer 2st 3mx22cm för 149kr och 2st 3mx28cm för 169kr
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Det kan vara värt att räkna litet när man köper påsar.

Som exempel kan nämnas att OBHs rullar kostar lika mycket som deras påsar, men räknat i "antal meter plast" får man dubbelt så mycket om man köper påsarna.
I rättvisans namn ska det ju nämnas att det blir mindre spill från rullar, men inte så mycket att det väger upp.
En halv liten påse rymmer 400g köttfärs perfekt, så där blir det inget spill. Likaså ryms en stadig portion torkad mat i en halv liten påse.
En kombination av påsar och rullar är bäst att ha hemma.
 
lite dött här i tråden nu tycker jag :)...*Bump!*

ingen som börjat torka inför sommarens turer?
Vill ha med mig bärpulver för chiapudding, men tar ju sån tid att torka det. Torkade lingon förut, men tog ju säkert ett dygn eller nåt har jag för mig. Beställde lite olika bärpulver istället nu. Kostar ju lite, men så mycket enklare.

Hur torkar man rotfrukter enklast? kan man riva ner lite olika och bara slänga råa i torkmaskinen månne?
 
Man börjar få frystorkningsapparater för småpengar runt 30-50 tusen.
Så jag kan anta att det lugnar ned sig med torkapparater, man får ju livslängder på 20-50 eller 100
år på maten när man kör vakuumfrystork
 
vet inte om du var ironisk nu, men 30-50 tusen är rätt mycket i min värld och inget jag skulle spenderar för att torka mat.
 
Rotfrukter finstrimlar/grovriver jag och ger ett kort kok plus efterföljande kallvattenkylning innan torkning.
 
Ok är det för att förkorta "uppvaknandet" sen då när man ska tillaga det torra? Vore gott att ha en enkel torr rotfruktssoppebas med kött med sig. Kött brukar jag ju tillaga först så klart innan torkning, men grönsaker har jag inte torkat så mycket tidigare. Nån purjo och paprika mest.
 
Jag vill minnas att man måste förvälla eftersom torkning inte tar kål på enzymerna som gör att sakerna mognar. Så om man inte förväller innan torkning så kommer enzymerna att leda till att det snabbt blir övermoget.
 
Jag tycker väl snarast att det är enklare med grönsaker och rotfrukter, än med mycket annat.

Jag "förväller" i mikro en ytterst kort stund; det blir inte lika sladdrigt och mer smak blir kvar efter återvattning, troligen eftersom man inte sköljer ut något med förvällningsvatten och slipper förlänga torkningen för att få bort även det vatten, som absorberats under förvällningen.

Djupfrysta rotfrukts- och grönsaksblandningar i storpack funkar perfekt för den late - de är redan lagom förvällda på bra sätt. Jag tinar även dem i mikro först, men bara till rumstemperatur.
Djupfrysta brytbönor, broccolibuketter och skivade vattenkastanjer blir jättefina vid återvattning, samma med hackad spenat.

Av färska grönsaker är mikrade eller lätt smörfrästa auberginetärningar, finhackade svarta oliver, svamp och strimlad purjolök (försiktigt förvälld till mjukning i mikro) mina favoriter. Fler här och i ett par följande inlägg.

Jag blötlägger inte den torkade maten, utom den stund det tar att rigga resten av köket. Hastigt uppkok + kring 10 min i en grytmysare räcker för det mesta.
 
Det var ett bra tips med djupfrysta grönsaker.

När du micrar färska rotfrukter, vad har du för inställningar ungefär? Har aldrig haft någon micro men har numera tillgång till en away from home, så att säga. Men jag är helt rudis på hur man ska använda den. Kört samma på allt de få gånger jag använt den.
 
"Färska rotfrukter" kan ju vara vad som helst, så svårt att svara generellt. Många kan ju inte ätas i rått tillstånd, utan måste ändå tillredas på olika sätt. Principen är tillagning "al dente" i ett minimum av vätska, men morots-, pumpa-, aubergine- och selleritärningar går fint i mikrougn utan något vatten tillsatt, medan stärkelserika saker som sötpotatis får kokas längre och i vatten för att bli bra.
Det är egentligen bara att pröva sig fram.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips