Torka mat

Evermat har inga torkpapper. Jag använde ju bakplåtspapper.

Ah då är jag med. Jag trodde du menade torkpapper. :)
Då ska jag prova med vanligt bakplåtspapper i mattorken först.

Har precis torkat en omgång kiwi i mattorken.
Jämförde med kiwi som jag torkat i ugnen förra veckan. De luktar lite som överkokt sylt. De som jag torkat i mattorken har en mycket fräschare doft. Känns mer som färska. :)
 
Ja gör det. Har t.o.m. torkat rå lever så. Har inte sett Excaliburs dukar, men kan tänka mig att de kanske är lite genomsläppliga så det blir mer effektivt och går fortare. Men frågan är ju om det motiverar priset.

Ta bort papperet så fort det är safe bara. Frukt och grönt blir fort yttorrt. Brukar torka tomater i klyftor, utan papper. Då lägger jag dem med skalsidan ner först. Snittytorna blir efter ett tag så pass torra att man kan vända på dem. Men glöm inte oljan! Bara lite, ska ju inte droppa.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Ett annat tips om du ska torka väldigt mycket är att förtorka med en vanlig kalluftsfläkt förutsatt att det är nåt som tål det - inte lever kanske.;)

Jag hade först en mindre, billig torkapparat. När jag plockat mycket trattis eller trumpetsvamp spände jag lakan över tre torkställningar bredvid varnandra med klädnypor och ställde en fläkt på golvet riktad upp mot härligheten och gick och la mig. På morgonen var svampen halvtorr och torkade färdigt på ett kick i torken, så jag hann med många omgångar under dagen och fick allt klart inom ett dygn. Alla sätt är bra! :)
 

Bilagor

  • torkning-mini.jpg
    torkning-mini.jpg
    45.2 KB · Visningar: 460
Åh jösses vad mycket svamp!
Jag är så feg så jag törs inte plocka trattisar, bara vanliga kantareller. De blir ju tyvärr lite beska om man torkar dem.
 
Nu har jag också skaffat mig en mattork. Det blev en Excalibur med fyra våningar, de hade extrapris på Tretti.se. Sista dan idag tror jag. :)

Jag funderar på de här torkpapperen man ska lägga under när man torkar något blött.
http://www.ukjuicers.com/4-paraflexx-sheets-for-excalibur-dehydrator-11-inch
De är ju rätt så dyra. Är det någon som köpt såna? Jag undrar om det är värt pengarna, eller om man lika gärna kan ta bakplåtspapper med silikon.
Det står att Excaliburs papper har massa små hål i som det kan blåsa igenom. Ska man tro på det.

Jag köpte teflonpapper till min.
Problemet är att de är för lätta, så de lyfter av vinddraget. Man får lägga ett par gafflar e.d. som vikt.
 
Åh jösses vad mycket svamp!
Jag är så feg så jag törs inte plocka trattisar, bara vanliga kantareller. De blir ju tyvärr lite beska om man torkar dem.

Trattisar som är så lätta. Det enda man ska tänka på, speciellt om man inte är så säker, är att kolla så man inte fått med någon liten brun skivling. De är inte alltid helt nyttiga.

T.ex. den här kan växa ihop med trattisar.
http://svampguiden.com/art/visa/cortinarius_rubellus
Men man ser ju tydligt att det är en skivling, så bara du tittar noga på varje svamp hemma i köket så tror jag inte du behöver vara rädd. Jag brukar riva isär dem för det kan bosätta sig små djur nere i tratten även om de sällan blir maskätna och då ser man ju samtidigt om man skulle ha råkat få med sig nåt annat.

Jo, det var den där regniga sommarn för ett par år sedan och det är nog rödgul trumpetsvamp som är mycket godare än trattisen IMO. Det växte så jäkla mycket kring småkärren att jag fick lov att plocka i ICA_kassar och knäade ut ur skogen, gång efter gång. Har kvar av det än och tur är det eftersom det varit dåligt med svamp ett par år nu.

Oops! Blev lite OT där. Varav hjärtat är fullt... Ursäkta. :-o
 
Aha, det var ju bra att få reda på. Tycker du att de fungerar bra annars?
Brukar du lägga kött direkt på näten eller har du papper under?

Använder papper till puréer och riktigt finfördelade råvaror (köttfärs, tonfisk från burk). Puréerna torkar jag till de går att dra av från pappret, och sen torkar jag klart dem utan papper.

De funkar bra, men kräver en vikt för att ligga kvar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips