Torka mat
- Trådstartare Jonik
- Start datum
Det var ju en bra idé. Fast i de flesta torkrum/torkskåp jag har varit i har det var väldigt fuktigt, men det beror väl mest på att man torkat fuktig tvätt där.
Ska kanske testa nästa gång jag torkar mat (nu står det en laddning i ugnen, men det känns ganska onödigt att ha så mkt mat så länge i ugnen.
Testa och säg hur det gick!
Ska kanske testa nästa gång jag torkar mat (nu står det en laddning i ugnen, men det känns ganska onödigt att ha så mkt mat så länge i ugnen.
Testa och säg hur det gick!
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Är det nån som prövat torkskåp sådana som finns i tvättstugor dom har väll termostat som går att ställa från 30 grader och upp.
Ja, och det funkar alldeles utmärkt.
Ett problem är dock att de flesta är konstruerade så att varmluft sprutas in uppifrån och att luften även sugs ut högst upp. Det gör att om man lägger in en plåt på översta "våningen" så blir det ingen större luftomsättning under. Så övre våningen torkar klart snabbare än de under.
Alltså är det bra att torka större saker på ett hönsnät högst upp så att det kommer ner luft och så torkar man det som inte behöver så hög temperatur längst ner.
Senast ändrad:
Är det nån som prövat torkskåp sådana som finns i tvättstugor dom har väll termostat som går att ställa från 30 grader och upp.
Jag fick tag i ett värme/fläktpaket till ett torkskåp och ett överskåp till en kyl. fläktpaketet monterade jag under skåpet, resultatet ett minitorkskåp som fungerade fantastiskt bra. Enda problemet var att förvara det
Så prova du i din tvättstuga!
Är det ett måste att värma torkat kött till 100% före ätandet?
Jag kikar runt lite efter tips på saker som kan tillagas med mycket varmt vatten från termos och dra en stund nämligen. Jao, och samtidigt vara lätta och ha lång hållbarhet då...
Nästa fråga, om man lägger torkad färs i plastpåse och suger ut den mesta luften o knyter igen. Hur kan den bli blötare om man lägger påsen en tid i frysen och sedan tar ut den, än om man låter den ligga i skafferiet? Är det fukt i luft i påsen måste den ju rimligtvis fukta upp köttet även i glasburk/påse m.m. i skafferi efter nån månad.
Jag kikar runt lite efter tips på saker som kan tillagas med mycket varmt vatten från termos och dra en stund nämligen. Jao, och samtidigt vara lätta och ha lång hållbarhet då...
Nästa fråga, om man lägger torkad färs i plastpåse och suger ut den mesta luften o knyter igen. Hur kan den bli blötare om man lägger påsen en tid i frysen och sedan tar ut den, än om man låter den ligga i skafferiet? Är det fukt i luft i påsen måste den ju rimligtvis fukta upp köttet även i glasburk/påse m.m. i skafferi efter nån månad.
Är det ett måste att värma torkat kött till 100% före ätandet?
Jag kikar runt lite efter tips på saker som kan tillagas med mycket varmt vatten från termos och dra en stund nämligen. Jao, och samtidigt vara lätta och ha lång hållbarhet då...
Nästa fråga, om man lägger torkad färs i plastpåse och suger ut den mesta luften o knyter igen. Hur kan den bli blötare om man lägger påsen en tid i frysen och sedan tar ut den, än om man låter den ligga i skafferiet? Är det fukt i luft i påsen måste den ju rimligtvis fukta upp köttet även i glasburk/påse m.m. i skafferi efter nån månad.
Det funkar utmärkt att lägga allt i termos på morgonen, hälla på hetvatten och avnjuta till lunch. Mer tillagning än så behövs inte.
Frysfrågan: Kall luft kan hålla mindre fukt än varm. När man då fryser ner kommer fukt att falla ut och kristalliseras. När man sen värmer det kommer det att bli små små pölar här och där som sugs upp av den närmsta maten som då blir kletig, med risk att den blir dålig. Om man inte fryser ner maten så håller sig fukten kvar jämnt fördelad istället.
fusk med rökning
Sen jag läste den boken läser jag alltidpå innehållsförteckningen på på produkter jag förväntar mig är rökta, oftast står det rökarom - alltså är de inte rökta...
Personligen känner jag mig alltid lurad och undviker sådana produkter, men även om man inte bryr sig om sådant kvarstår fakta:
Produkten är inte hållbar som en rökt produkt!
Lycka till på jakten efter rökt bacon! Bor du i Uppsala är det lokala märket för charkprodukters bacon rökt på riktigt. annars har jag inte hittat många.
/Mananne
Akta er bara för att köpa fuskbacon. Med andra ord de flesta i kyldisken på den normala mataffären. Rökning är en dyr tillverkningsprosses, alltså görs bacon oftast nuförtiden i en väldigt kemisk process som inbegriper tumling med fosfater, tillsatas av rökarom, och tilllagning i mikrovågsugn e dyl. Allt enligt boken "den hemlige kocken".Ja, eller hur. Att man röker mat var ju från början för att den skulle bli hållbar. Det är så in i helsicke mycket fett att du säkert inte får ned vikter mycket heller tyvärr. Jag har själv haft med bacon i orginalförpackningen och den har smakat bra även efter ett par dygn sommartid.
Sen jag läste den boken läser jag alltidpå innehållsförteckningen på på produkter jag förväntar mig är rökta, oftast står det rökarom - alltså är de inte rökta...
Personligen känner jag mig alltid lurad och undviker sådana produkter, men även om man inte bryr sig om sådant kvarstår fakta:
Produkten är inte hållbar som en rökt produkt!
Lycka till på jakten efter rökt bacon! Bor du i Uppsala är det lokala märket för charkprodukters bacon rökt på riktigt. annars har jag inte hittat många.
/Mananne
Torka mat i torkrummet
Jag testade att torka mat i torkrummet hemma.
Delade en lök i tre lika stora delar (det blev ca 33 g färdighackad lök per tallrik). Sen ställde jag en tallrik i ugnen med så låg värme (ca 50 grader) som möjligt, en tallrik i torkrummet där jag slog på hygro-torken (den går ca 3 timmar tror jag) och så en tallrik i solskenet i vardagsrummet.
Efter natten var löken i vardagsrummet knappt mindre fuktig, löken i torkrummet var torr och löken i ugnen nästan torr (den var helt torr efter att ha stått fram ett dygn till).
Det verkade alltså funka rktigt bra att torka i torkrummet. Antar också att jag skulle kunna torka en mkt större mängd mat där utan att resultatet påverkades nämvärt. Jag tycker att det stora problemet med ugnen är att det får plats så lite mat när det ska torkas.
Tyvärr orkade jag inte väga och greja efteråt så det blev inga tjusiga procentsiffror som resultat.
Jag testade att torka mat i torkrummet hemma.
Delade en lök i tre lika stora delar (det blev ca 33 g färdighackad lök per tallrik). Sen ställde jag en tallrik i ugnen med så låg värme (ca 50 grader) som möjligt, en tallrik i torkrummet där jag slog på hygro-torken (den går ca 3 timmar tror jag) och så en tallrik i solskenet i vardagsrummet.
Efter natten var löken i vardagsrummet knappt mindre fuktig, löken i torkrummet var torr och löken i ugnen nästan torr (den var helt torr efter att ha stått fram ett dygn till).
Det verkade alltså funka rktigt bra att torka i torkrummet. Antar också att jag skulle kunna torka en mkt större mängd mat där utan att resultatet påverkades nämvärt. Jag tycker att det stora problemet med ugnen är att det får plats så lite mat när det ska torkas.
Tyvärr orkade jag inte väga och greja efteråt så det blev inga tjusiga procentsiffror som resultat.
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 855