Torka djupfrysta grönsaker

Hej,

Jag har googlat runt och känner mig ganska säker på att det ska gå bra att torka djupfrysta harivot verts i min nya tork. Är det någon här som har erfarenhet av det? Men hur är det med andra djupfrysta grönsaker, som broccoli? Och den fråga som fortfarande är obesvarad för mig, behöver jag förvälla djupfrysta grönsaker?
 
Har provat att torka djupfrysta grönsaksbladingar med ärtor, majs m.m med gott resultat. Precis som klager säger, koka dem en stund som vanligt, (men kanske inte lika länge) och sen in med de i ugnen/torken och torka dem.
 

avslutad210712

Gäst
Att torka djupfrysta saker utan att tina upp dem och kanske för alla dem innebar en massa vatten som rinner ner över fläktmotorn som brinner upp och måste bytas.

Tro mig har redan gjort misstaget.
 
Jag torkar rutinmässigt blandade wokgrönsaker, haricots verts m m, helt utan att koka dem - de är ju redan förvällda. Jag låter dem dock tina först och häller av ev. uppkommet överskottsvatten innan jag brer ut dem i ugnen, men det brukar inte vara några mängder - om man nu inte begår misstaget att salta dem (detta var min snabblärda läxa ;)). Broccoli är det som kan ge ifrån sig mest vätska vid tining, haricots verts knappt någon alls.
 
tack, som vanligt får jag en massa kloka svar. nu ligger en påse frysta haricot verts i torken inför fjällturen om två veckor. ska försöka leta upp kokosmjölkspulver också. det är en rolig utmaning att planera menyn för fyra som dessutom ska vara vegansk. jag vill dessutom ha god variation. återigen, tack för svaren!
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
fortsätter på denna tråd eftersom det verkar finnas kompetenta torkare. idag torkade jag broccoli. jag hade först ångat den. när jag efter ganska många timmar kom hem var buketterna helt torra. men vissa hade blivit lite bruna på de delar som hör till stammen. vad beror det på? för kort förbehandling eller för lång torktid?
 
fortsätter på denna tråd eftersom det verkar finnas kompetenta torkare. idag torkade jag broccoli. jag hade först ångat den. när jag efter ganska många timmar kom hem var buketterna helt torra. men vissa hade blivit lite bruna på de delar som hör till stammen. vad beror det på? för kort förbehandling eller för lång torktid?
Kanske snarare lite för hög torktemperatur?
Alternativt otur med kvaliteten på råvaran. I en del billigare sorter typ Euroshopper kan man hitta bitar med bruna ställen närmast stammen, som inte syns så bra förrän man kokat eller torkat buketterna.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips