tips på tur i fjällvärlden

jag och en kompis ska fjällvandra i början av sommaren jag har tidigare bara varit i fjällen under höst och undrar om någon har tips att ge om trevliga turer. Hur ser det ut med snö och vatten.
 
Din fråga är för allmänt hållen för att du ska få några bra svar. Det finns 100-tals underbara vandringar att göra. Vilken region? Hur länge? Ledat eller oledat? Årstid?

Fjällkedjan är så lång att det inte går att säga något säkert om snö/vatten. Som tumregel kan saägas att ju senare på vandringssäsongen desto behagligare vandring: färre mygg och mindre vatten. Inga garantier dock!

HåkanF

PS Använd sökfunktionen. Det finns mängder av vandringstips på Utsidan.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jeg er enig med majjen at du må si mer om hvor og når du skal gå. Et tips likevel siden du nevner begynnelsen på sommeren. Her er en link til noen som vandret langs grensen ganske tidlig. http://www.nordlandsruta.no/index.htm De startet 23. juni og gikk til ut i juli. Du ser av bildene hvordan forholdene var.

Du bør også unngå lavereliggende områder rundt St.Hans, på grunn av myggplagen. Den kan være ekstrem på den tiden i områdene rundt Arjeplog i alle fall. Senere på året er det i grunnen ikke så ille når man har med seg myggolje.

Vær obs på at enkelte elver kan være vanskelig å vade hvis det er midt i snesmeltingen. Begynnelsen på sommeren er en vanskelig tid å vandre i fjellet, det kan være så mange faktorer som spiller inn. Dessuten er jo ikke snemengdene like hvert år, men i år er det i alle fall uvanlig mye sne i fjellene i Norrbotten.
 
jag och en kompis ska fjällvandra i början av sommaren jag har tidigare bara varit i fjällen under höst och undrar om någon har tips att ge om trevliga turer. Hur ser det ut med snö och vatten.

Du frågar som sagt för allmänt och i fel forum. Det kan låta snorkigt, men jag tror inte så många är beredda att planera andras turer. När man planerar egna turer är det ofta med alla möjliga förbehåll och reservplaner, som blir väldigt långrandiga att redogöra för.
Om ngn frågar om tips på en tredagarstur svarar jag inte alls, eftersom jag bara kan bedöma själv vad jag klarar (och tre dar är väldigt kort - varför har folk så bråttom?)

Däremot tror jag många är beredda att ge tips och svar på frågor om konkreta turer i bestämda områden vid bestämda årstider (jag skulle inte gå i fjällen före mitten av juli). Kunde vara idé att låna böcker på biblioteket, t ex av Grundsten och Abrahamsson och läsa på lite allmänt om de viktigaste områdena, som väl är:
Sylarna
Vindelfjällen
Padjelanta-Sulitelma
Kebnekaise
Sen ser du säkert vad som lockar.
 
Senast ändrad:
Grundregel §1

jag och en kompis ska fjällvandra i början av sommaren jag har tidigare bara varit i fjällen under höst och undrar om någon har tips att ge om trevliga turer. Hur ser det ut med snö och vatten.

En mycket generell grundregel i början av sommaren är att ju längre söderut man kommer i fjällkedjan desto mindre snö och vatten. I ett och samma område blir grundregel ju längre österut desto mindre snö och vatten. Kort sagt har du bäst möjligheter att slippa snö och överfyllda vattendrag i den östra delen av Jämtland/Härjedalsfjällen (typ området kring Vålådalen)

/ Stefan
 
Snö kan å andra sidan vara bra om den håller att gå på. Om den å andra sidan inte håller kan det bli ett veritabelt helvete. Så det kanske är bäst att hålla sig där det är barmark......
 
I början av sommaren är det torrare söder över än i våra fjäll. Kombinationen snösmältning, värme ger optimalt med mygg och knott. Men din fråga är för vitt ställd, m h t restider verkar tre dagar vara i kortaste laget.
//J
 
Jag har testat Sarek i början av juli och det gick bra. Det gick i och för sig inte att vada pga vårflod men å andra sidan kunde man gå över på snöbryggor (efter noggrann kontroll!). Dessutom fanns det mycket hållbar snö att gå på vilket är lättare att gå på än stenig barmark.

Om man däremot anser att början av sommaren är juni så är det nog bättre att ta med sig skidorna om man ska ta sig in i Sarek...........
Men så är det ju i vårt avlånga land, "början av sommaren" är väldigt relativ.
I Skåne är det väl april och i Kiruna juli.

Rent generellt så är väl alla ställen där det har blivit barmark lämpliga ställen för tidiga turer. Ju tidigare i almanackan desto längre söderut bör man sikta. Om man snabbt vill komma upp på kalfjället kan jag rekommendera Stekenjokk. Den tidigare nedlagda gruvan ligger nämligen uppe på kalfjället väldigt nära den norska gränsen. På den norska sidan finns det dessutom en nationalpark (Börgefjell).

Lycka till i alla fall!
 
Om du tänker dig en tidig fjällvandring, så kan det vara smart att vänta med att bestämma område tills rapporterna om snösmältning börjar dugga in här på utsidan.

Att pricka in en vandring i ett område som just går från vinter till sommar kan vara helt underbart!
(Men är du där någon vecka för tidigt är det kanske helt hopplöst att ta sig fram)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips