Tips på tredagarsvandring i Skaraborg?

Planerar en vandring på två nätter/tre dagar i Skaraborg. Någon som har tips för detta? behöver nödvändigtvis inte vara efter utmärkt led men heller inte för svårt eftersom vi är nybörjare. Får gärna finnas möjlighet att hyra kanot längs vägen, vindskydd, badmöjligheter, fiske och såklart sevärdigheter.

Någon som kanske har tips på detta?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
En sväng förbi Martorpsfallet på Kinnekulle rekommenderas. Berget är som ett landskap i miniatyr med en massa att se. Sparlösastenen i Sparlösa är ett av Sveriges mest spektakulära fornminnen. Vänern är rik på fisk. Mer tips har jag tyvärr inte utan att ta mig till Nossan där man kan paddla. Är dock troligen inte i Skaraborg.
 
Skaraborg är fylld med åkrar snarare än natur. Det som finns är små plättar här och där och jag vet inte riktigt hur man ska få ihop en vandring på 3 dagar. Men Kinnekulleleden går ju att köra på tre dagar om man tar det väldigt långsamt. Det går att fiska i bland annat det gamla stenbrottet där man planterar in ädelfisk och sen kan man ju fiska längs med strandkanterna nedanför berget i vänern..

Det är en rolig vandring men mycket ful på sina ställen där man går förbi kalhyggen och inne i samhällen. Dock så vinner ju andelen fina ställen med stor majoritet...

Det går att både bada och fiska och det finns vindskydd längs med stigen. Dock vad jag vet inget ställe att hyra kanot..

mvh // Johannes
 
Javisst, tyvärr har jag redan avverkat sträckan på Bergslagsleden som går genom Tivedens Nationalpark, sen finns det säkerligen mer utav den och se såklart men är uppvuxen i närheten så man är ganska bekant med området sedan tidigare. Apropå Bergslagsleden, någon som gått hela? Eller vill rekommendera delar av den?

Får kika vidare, jag tycker det finns en massa skön natur att vandra genom, speciellt om man inte följer någon speciell led. Men, ibland vill man kanske göra det också.

Ska kika vidare på alternativen som getts ovan, annars får jag helt enkelt sätta ihop en egen vandring, men då vill man ju också ha lite tips så man kan planera in lite sevärdigheter och de aktiviteter som jag nämnde ovan. Så det inte bara blir en vandring i tre dagar tät granskog....
 
Skulle nog också föreslå Kinnekulleleden, fast strunta i de tråkiga delarna och då välja annan väg. På sidan http://www5.o.lst.se/projekt/kinnekulle/ finns under rubriken Material en bra karta ( http://www5.o.lst.se/projekt/kinnekulle/pdf/naturreservat_kinnekulle.pdf ) med både Kinnekulleleden och ett antal fristående ledsträckningar som t.ex. Pilgrimsleden och div leder i de många naturreservaten. Kartan har också fördelen att man kan se vad som är barrskog (i regel tråkiga områden av gran eller hyggen) och lövskog (i regel trevligare områden).

Där kan man lätt knåpa ihop en vandring på tre dagar om man väljer lite annorlunda vägar och inte är rädd för att släppa ledmarkerinarna en stund. Många av de nyare naturreservaten som bildats har inte tältförbud i reservatsföreskrifterna, vilket är väldigt trevligt.
 
Jag gick Kinnekulleleden den 3-4 juni. Fantastiskt fin led, helt klart värd en vandring. Naturen är fin längs hela leden, med undantag av området norr om högkullen där det är stora kalhyggen. Kinnekulle är känt för sina vidunderliga blomsterängar. Även om det var ganska mycket blommor när jag gick så gissar jag att den bästa tidpunkten är i början-mitten av maj.

En bra startpunkt är Kinnekullegården. Där finns en parkeringsplats, en stor karta, fin utsikt och även en restaurang där man kan äta en god middag, alternativt en glass, efter avslutad vandring.

Bästa stället att övernatta är Lasses grotta. Där finns ett vindskydd och en pump med kommunalt vatten.

Tyvärr är det ganska snålt med ställen att fylla på vatten. Det finns en naturlig källa på västra delen av leden (utmärkt på karta). Dessutom kan man fylla på vatten på toaletten vid cafeét på Hällekis Säteri. Ett besök på det caféet rekommenderas starkt! Notera att vindskyddet strax söder om källan inte har någon pump, trots att det står så på kartan. Jag letade iaf förgäves.

Maila till Lidköpings Turistbyrå och fråga snällt så kan de skicka en ledkarta.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips