Tips på bra fjällområden för nybörjare?

Hej!

Friluftsfrämjandet i Västervik planerar att ta upp en grupp med frilufsar(13-15 år) på en första tur i fjällen. Vi tar tacksamt emot alla tips på bra fjällturer för nybörjare, dvs vacker fjällnatur och lättgånget.

De gillar inte att gå så långt...

Hälsningar,

Calle
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Helags också bra.

Grövelsjön:
Jag håller med om att Grövelsjön är bra. Nackdelen är att det är lite odramatiska fjäll, men mer lätt-tillgängligt och lättorienterat får man nog leta efter. Vill ni sova innomhus så finns den möjligheten vid Hävlingens fiskecamp, ungefär 13 km från Grövelsjöns fjällstation, eller på själva fjällststionen. I norska änden av Grövelsjön finns också turistanläggningar och iordninggjorda tältplatser. Båt går dit från Grövelsjöns Fjällststion.

Området Runt och norr om Hävlingen är otroligt stenigt, ska ni till Hävlingen, följ leden! Södra stranden av Hävlingen, öster om fiskecampen, är dock helt OK, där fins en led.

Berg att gå upp på kan vara t.ex Storvetteshogna (dit går en stor bred led) eller Gröthogna (ingen stig, mycket stenigt).

Helags:
Om ni vill ha lite mer dramatiska fjäll kan ni åka till Helags-området. En topptur på Helags-fjället är ganska lätt och än defenitivt häftigare än Grövelsjön. Helagsområdet är också ganska lättgånget.
 
jämtland också

Kom även ihåg området Storulvån, Sylarna och Blåhammaren som ligger en bit norr om Helags, Sylarna är ett väldigt imponerande fjällmassiv och det är lättgånget. Rekommenderas starkt!
 
Ammarnäs-Hemavan

Hej!

Ammarnäs-Hemavan är ganska lättgånget. Man kan starta i Ammarnäs och gå direkt till Servestugan. På denna sträcka kan man åka båt över Tjulträsk, vilket avsevärt förkortar sträckan.

Vidare kan man åka båt över Tärnasjön, vilket gör att vndringen på sträckan Tärnasjöstugan-Syterstugan endast blir 4 km.

Längsta sträckan att gå är 14 km.

Hälsningar
Bertil
 
Jämtland --> Sylarna

Det är enkelt att ta sig dit och nära mellan stationer och raststugor. Sylarna ger ett dramatiskt och alpint intryck och syns redan från Storulvåns fjällstation. Området är mycket lättgånget och avstånden är rimliga.

Från sylarnas station utgår dagligen guidade turer upp på Sylmassivet och det är därför möjligt att inom samma tur både vandra klassiskt lågfjäll och bestiga en topp i ett massiv med alpin karaktär. Lite Kebnekaisekänsla fast i miniformat.

M v H,

Johan
 
Jämtland Är bra!

Hej!

Sylarna är bra, men jag kan inte riktigt hålla med om allt som står ovanför mig. Det är 16 km där det inte händer så mycket förutom att man sakta med säkert närmar sig Sylstationen. Som 13-15 åring kan jag tänka mig att det kan vara lite monotomt att gå den sträckan. Speciellt om man tänker gå vidare till Blåhammaren som det är längre till och lika odramatiskt. Nog för det är fint med vidderna men det kan vara för lite spänning. Eftersom du är friluftsfrämjare har du nog läst artikeln i friluftsfrämjandets magasin som kom 25/9 om vandringen i Jämtlands fjällen. Beakata de sista raderna så förstår du vad jag menar. Gör dagsturer runt Storulvån upp på topparna som ligger runt knuten. Bygga upp spänningen runt en toppbestigning är det bästa man kan göra. Eller varför inte Åka till Vålådalen och gå till Lunndörren. Därifrån kan man göra en toppbestigning på Fjället "Santa" okänt för de flesta men en väldigt fin topp. Till Lunndörren är det ca 12 km genom fjällskog som kan vara mer givande att vandra igenom. Stugan ligger i kanten till kalfjället kan man säga. En av mina favoritstugor.

Mathias
 
Härjedalen

När du (ni) kommer till Hede är det inte långt kvar till Sonfjället. Det är en av sveriges första nationalparker. Ett mycket vackert fjäll med fin natur. Går man till Nysätern finns det en stuga där man kan vila fötterna och ta en våffla med hjortron sylt och varm hemma gjord mjölkchoklad. Man kan även ta en tur från Skärsjöliften till Skärsjön om de inte gillar att gå så långt. Där uppe finns en raststuga belägen precis nere vid sjön, där finns även övernattnings möjligheter.

Hoppas att jag varit till hjälp med val av fjällområde.
Trevlig resa.

Ulrika.
 
Sylarna

Aha - håller med! Jag gick själv Storulvån -> Sularna -> Storulvån första gången när jag var 6 år! givetvis endast med symbolisk packning, men ändå. Lättgånget och mäktigt - perfekt.
 
Hhhmm

Frågan är hur länge ni har planerat att va ute på turen,rör det sig om 1-2 dagar eller 7-10 dagar.Är det tvunget att det ska va i Sverige?Finns många fina område i Norge oxå..
 
Rogen området

De är "kolt" område, om man kan tälta och undvika leder. Ska det vara äkta friluftsliv, så ska det vara fult ut. Inga stugor och markerade leder. Det ska bli en upplevelse som de inte glömmer i första taget. Kan man orientera på lågland, så klarar man av det uppe på fjället också. Första gången till fjälls ska vara på hög sommarn.
Ha en god tur!
 
Padjelanta

Padjelanta är ett bra allternativ om man vill komma riktigt långt norr upp. Det känns mer vilt och ostört desutom är det samerna som har hand om skötseln och i detta ingår det att infomera om den samiska kulturen.
/PÄR
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips