Tips kvalitetstält med höjd invändigt

Jag vill tipsa om det tält jag valde när jag sökte "ett och bara ett tält för livet" för några år sen; Tarptent Stratospire 2 p. Jag prioriterade väderstyrka, absidstorlek och takhöjd högt när jag letade. Jag är mycket nöjd med mitt val.

-Utrymmena är fantastiska i tältet. Tillåmed min man som avskyr små utrymmen accepterar det. Till nöds sover jag + mina mellanstadiebarn i det (men då är det trångt) två vuxna har mycket gott om plats

-Det är betydligt lättare att sätta upp än jag befarade (det ser lite knasigt ut på youtube och det var på tältets minussida när jag utvärderade). Men det går fint efter ett par övningsgånger; tolvåringen klarar det själv, utan hjälp

-det väger faktiskt bara 1,5 kg med pinnar o allt (ungarna vandrar inte med stavar så ska de ut utan mig måste de ha pinnar)

-Vädertåligheten kvarstår att utvärdera. Jag har haft det ute nån natt i hällregn och nån natt i blåst. Men inte samtidigt regn och blåst... Ingenting i tältets uppförande gör mig dock orolig att anvnäda det i mycket dåligt väder under flera dygn


Nu är ju svenska kronan ganska rutten mot amerikanska dollarn så jag har inte klart för mig hur dyrt ett Tarptent skulle bli i inköp idag, men när jag köpte det var det väldigt mycket tält för pengarna.
 
Kondens uppstår i sovsäcken när din fuktiga "kroppsluft" på vägen ut genom isoleringen träffar på den kalla omgivande luften. Den kondensen uppstår oavsett hur stor mängd isolering du har.

Det där stämmer inte riktigt. Tjockare sovsäck --> lägre temperatur längst ut --> större risk daggpunkten hamnar i sovsäcken. En tunnare sovsäck är alltså lättare att hålla torr med kroppsvärmen. Jag säger inte att man ska ta en för tunn / kall sovsäck men det är bra att förstå hur det påverkar.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Kondens uppstår i sovsäcken när din fuktiga "kroppsluft" på vägen ut genom isoleringen träffar på den kalla omgivande luften. Den kondensen uppstår oavsett hur stor mängd isolering du har. (Din kropp avger omkring 5 dl vatten/svett varje natt.) Däremot fördelas kondensen på mer isolering i en tjockare sovsäck så det dröjer något dygn till innan du märker att sovsäcken börjar bli fuktig och kall.

Jag uttryckte mig lite otydligt. Jag syftar på luftens fuktighet inne i tältet, inte kroppsfuktigheten i sovsäcken. Dvs god ventilation i tältet = lägre temperatur = lägre luftfuktighet, vilket minskar risken för fukt på sovsäcken utifrån. Kroppsfuktigheten inifrån sovsäcken påverkas förstås inte av tältet.
 
Kondens:

Kondens bildas när temperaturen når daggpunkten. Dvs 100% luftfuktighet. Oftast i tältsammanhang så bildas kondensen på yttertältets insida dvs den kallaste ytan i tältet. På natten när man ligger i sovsäcken svettas man normalt inte så mycket utan det mesta av fukten förloras från kroppen via utandningsluften som i och med att den är relativt varm innehåller mkt fukt innan den kyls av. Lite av den kan kondensera på utsidan av sovsäcken men det mesta av fukten torde hamna på insidan av yttertältet. Är det minusgrader på insidan blir fukten i form av rimfrost.

En del fukt som kondenserar på insidan av yttertältet kan också komma från väta på marken i absider dvs en transport av fukt från varmare mark till kallare insida av yttertältet via avdunstning och kondensering.

Thure
 
Nja

Det där stämmer inte riktigt. Tjockare sovsäck --> lägre temperatur längst ut --> större risk daggpunkten hamnar i sovsäcken. En tunnare sovsäck är alltså lättare att hålla torr med kroppsvärmen. Jag säger inte att man ska ta en för tunn / kall sovsäck men det är bra att förstå hur det påverkar.

Du har helt rätt men skall du ha en sovsäck som är så tunn att daggpunkten hamnar utanför sovsäcken då lär du frysa rejält i svenska fjäll. Det är nog inte många som kör med så tunna sovsäckar. Dom som gör det har säkert en torr sovsäck när veckan är till ända! :)
 
Jack Wolfskin Exolight III

När jag för första gången på över 30 år blev utan HB-tält så såg jag mig omkring på marknaden, och köpte ett Jack Wolfskin Exolight III. Mycket rymligt innertält för två, bra takhöjd, ganska små absider.
En fördel är att mitt tält väger 100 gram MINDRE än uppgivet, en nackdel är att markpinnarna är ganska små.
Lite pyssligt att slå upp, men inte svårt alls om man har gjort det hemma innan turen.
 
Har haft mitt Exped Orion II i ca 3 år på ett antal nätter i skärgården med alla typer av väder och jag har aldrig haft problem med att tältet inte håller vattnet ute, är i övrigt väldigt nöjd med tältet, höjden är ett stort plus för mig som är över 190
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips