• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Tips kvalitetstält med höjd invändigt

Hej Alla!

Inför sommaren 2020 vill jag köpa mitt första (och enda tält). Behöver alla tips jag kan få! Har redan lagt ner en hel del tid på att läsa recensioner och titta på olika modeller. Det ska vara ett tält för två personer. Det tre viktigaste kriterierna för mig är följande:

* Tältets höjd invändigt. Minst 105 cm till innertak, dock gärna 110-125 cm.
* Tältets vikt. Allt mellan 2-3 kg är bra.
* Tältets förmåga att klara dåligt väder och ihållande regn.

Budgeten är mellan 4.000 och 6.000kr. Det är också mycket positivt om tältet lever upp till moderna miljökrav i material och ytbehandlingar. Slutligen vill jag självklart ha ett tält som håller i många år!

Det finns många fina tält och massor med modeller ute på marknaden idag men inte så många som är 105 cm eller högre invändigt och fortfarande håller en lägre vikt. De tre tält jag tittat extra mycket på är följande:

* Vaude taurus ultralight 2p
* Fjällräven abisko view 2p
* Exped orion extreme 2p

Alla har sina för och nackdelar. Tältet från Vaude har fått fina recentioner på flera håll och har också goda värden med 3000 mm i ytterduken och 10.000 mm vattenpelare i golv. Samt fantastiskt låg vikt under 2 kg. Tyvärr är tältet på gränsen till för lågt i tak för mig med sina 105 cm.

FR Abisko view blev jag mycket sugen på när jag först titta på det. Ser ut att vara ett kvalitetstält, bra höjd, hyfsade värden för regn med vattenpelare ytterduk 3000 mm och golv 6000 mm. Dock så har vi det här med stora sidopartier enbart i mesh/myggnät på innertältet. Även om tältet för mig bara är tänkt att användas under sommaren, så kan temperaturen som bekant krypa neråt också en svensk sommarnatt. Som person är jag inte mycket frusen men mer frusen än varm av mig. Det vore dumt att ligga och frysa i ett tält som inte värms upp av utandningsluft och kroppsvärme utan istället verkar kunna vara riktigt dragit. Vad tror ni, erfarenheter kring detta?

Tältet från Exped har fantastisk höjd, bra vikt och ser trevligt ut men där har ytterduken bara 1500 mm vattenpelare. Jag har förstått att det värdet kan vara för lite en regnig och blåsig dag på fjället även i nyskick, men sämsta med detta gissar jag är att det kan bli alltför dåligt på att stå emot väta med några års slittags. Gissar att det därför inte är ett hållbart val i längden. Tankar på detta?
 
Senast ändrad:
Jo, det var just det här med vind, jag fundera på :)

Om det är dragit inne i tältet så påverkar det ju klimatet inne i tälet och komforten när man sover
 
Tyg i väggarna

Jag gillar inte tält av typen Abisko View. Min erfarenhet är att det blir dragigt i tältet, precis som du misstänker. Det bör nog vara väggar av tyg åtminstone 50 - 60 cm upp på innertältet. (Det är inge vidare att få gå upp klockan 03.00 och ta en rask promenad för att få upp värmen. Det vet jag av egen erfarenhet från ett liknande tält.)
 
20% på https://www.outnorth.se/exped/orion-ii-extreme#Green

Jag skulle inte vara rädd för att det inte är vädertåligt.

Jag har ett par av Helsports motsvarande tält och tycker höjden räcker till bra där med max 105 cm i mitten av tältet Reinsfjell Superlight på bilden. Observera att det är lägre vid bågarna vid tältöppningarna där jag har huvudet på bilden.
Det gäller också Exped Orion ser man tydligt på den tecknade illustrationen.

Hillebergs gamla tunneltält Stalon och liknande modełler där bågarna är parallella med liggriktningen ger samma höjd inne och ut genom öppningen (110cm på Stalon)

Det är en design jag gillar och gärna skulle skaffa igen jag hade ett sånt "Kerki" billigt och bra Åhlenstält designat av Sten Brander på 80 och 90-talet.

Thure
 

Bilagor

Senast ändrad:
Även om tältet för mig bara är tänkt att användas under sommaren, så kan temperaturen som bekant krypa neråt också en svensk sommarnatt. Som person är jag inte mycket frusen men mer frusen än varm av mig. Det vore dumt att ligga och frysa i ett tält som inte värms upp av utandningsluft och kroppsvärme utan istället verkar kunna vara riktigt dragit. Vad tror ni, erfarenheter kring detta?
Jag tror inte du ska titta för mycket på vattenpelare på ytterväven, jag har inte hört talas om ett tält i den prisklassen som regnar igenom. Kondens är däremot ett bekymmer och leder till fuktigare sovsäck, vilket åtminstone för mig är värre än vad ett visst vinddrag i tältet är. Det blir en kompromiss däremellan! Själv kompenserar jag med att använda en något varmare sovsäck (som med större sannolikhet även förblir torr!).

Med det sagt så är ventilationen ändå ingen garanti för kondensfritt tält. Jag har ingen erfarenhet av de tält du nämner.
 
Kondens eller ventilation?

Jag tror inte du ska titta för mycket på vattenpelare på ytterväven, jag har inte hört talas om ett tält i den prisklassen som regnar igenom. Kondens är däremot ett bekymmer och leder till fuktigare sovsäck, vilket åtminstone för mig är värre än vad ett visst vinddrag i tältet är. Det blir en kompromiss däremellan! Själv kompenserar jag med att använda en något varmare sovsäck (som med större sannolikhet även förblir torr!).

Med det sagt så är ventilationen ändå ingen garanti för kondensfritt tält. Jag har ingen erfarenhet av de tält du nämner.
Kondens uppstår i sovsäcken när din fuktiga "kroppsluft" på vägen ut genom isoleringen träffar på den kalla omgivande luften. Den kondensen uppstår oavsett hur stor mängd isolering du har. (Din kropp avger omkring 5 dl vatten/svett varje natt.) Däremot fördelas kondensen på mer isolering i en tjockare sovsäck så det dröjer något dygn till innan du märker att sovsäcken börjar bli fuktig och kall.

Övrig fukt som kan drabba sovsäcken är ju om den kommer i kontakt med fuktiga väggar.

Det behövs mycket ventilation för att motverka kondens i tältet men med tygväggar så slipper du att få blåsten rakt på dig. Det viktiga är att det finns så mycket mesh - helst högt upp mot taket- så att ventilationen fungerar på bästa möjliga sätt.
 
Dem flesta tält som har högre takhöjd typ 115-125 är dom tuffare kupoltälten för expeditioner. North face ve 25 har 122cm takhöjd. Bergans helium dome 3 har 125cm. Båda är Tyngre och tåligare tält på 5kg. Dock kostar dom från 4000-7000. Jämför med lättare hilleberg allak 3 som har takhöjd 110cm och strax under 4kg. Men kostar 11000.

Ett alternativ är urberg dome 3 från outnorth. Kostar typ 2000kr. Har enligt skiss 128cm takhöjd och väger 4.3kg.
 
Helre för dragit än för tätt men bäst är såklart om det går att reglera. Har själv ett Anjan 2gt med mycket mesh, det är åt det dragigare hållet men ventilerar väldigt bra, jag gillar det. Sitthöjden är ok men ligglängden med tjocka madrasser är sämre så inget för riktigt långa personer som då riskerar att ta i taket i fotändan.

Snällast för både miljö och plånbok är att köpa ett begagnat kvalitetstält. Du betalar ofta 50-70% av nypriset för ett tält som är i väldigt bra skick. Din budget rymmer då i princip alla kvalitetstält i den storlek du söker.

Däremot är det såklart inte lika enkelt som att köpa i butik, därför är det bättre att ha ganska många modeller man kan tänka sig. Om du håller dig till de erkända tillverkare och beprövade modeller hittar du säkert 10-20 modeller som funkar och då blir det enklare att hitta ett begagnat. Utsidans produktrecensioner är också en bra guide, litar betydligt mer på dem än butikernas som ofta sker kort efter köp och inte efter att tälten verkligen slitits.

Hade jag köpt tält idag hade jag nog valt Anjan igen eller någon av helsports superlight modeller som känns väldigt likvärdiga och ibland till och med lättare. Hade dock valt 3p versionen då det blir riktigt tajt med 2pers+barn i Anjan 2gt.

För ensam vandring men med möjlighet att ta med en kamrat är 2p kanon. Är man alltid 2p är nog 3p tält att föredra.

/Gustav
 
Som andra säger så är ett tremannatält bra mycket trevligare än ett tvåmanna om man är två, såvida man inte är väldigt småvuxen. Viktskillnaden är oftast bara 200-300 gram. Dock svårt att hitta ett rymligt tremannatält runt 2,5 kilo.

Exped gör fina tält, kanske inte Hillebergklass men nästan, Orion 3 till ett bra pris

https://www.skittfiske.se/exped/210082/exped-orion-iii-extreme-green-3-manns-trekking-telt?gclid=CjwKCAjw-7LrBRB6EiwAhh1yX1l7AnNoUs74PwqxzDg_qWxUAFOctV5NFgCPy66cuK-QDwGXIoevThoClqkQAvD_BwE
 
Har inte använt Exped Orion men hade ett Exped Venus med motsvarande väv och hade aldrig några problem med att den inte höll tätt, detta trots en del blåsiga och regniga dagar i fjällen.
 
Jag vill tipsa om det tält jag valde när jag sökte "ett och bara ett tält för livet" för några år sen; Tarptent Stratospire 2 p. Jag prioriterade väderstyrka, absidstorlek och takhöjd högt när jag letade. Jag är mycket nöjd med mitt val.

-Utrymmena är fantastiska i tältet. Tillåmed min man som avskyr små utrymmen accepterar det. Till nöds sover jag + mina mellanstadiebarn i det (men då är det trångt) två vuxna har mycket gott om plats

-Det är betydligt lättare att sätta upp än jag befarade (det ser lite knasigt ut på youtube och det var på tältets minussida när jag utvärderade). Men det går fint efter ett par övningsgånger; tolvåringen klarar det själv, utan hjälp

-det väger faktiskt bara 1,5 kg med pinnar o allt (ungarna vandrar inte med stavar så ska de ut utan mig måste de ha pinnar)

-Vädertåligheten kvarstår att utvärdera. Jag har haft det ute nån natt i hällregn och nån natt i blåst. Men inte samtidigt regn och blåst... Ingenting i tältets uppförande gör mig dock orolig att anvnäda det i mycket dåligt väder under flera dygn


Nu är ju svenska kronan ganska rutten mot amerikanska dollarn så jag har inte klart för mig hur dyrt ett Tarptent skulle bli i inköp idag, men när jag köpte det var det väldigt mycket tält för pengarna.
 
Kondens uppstår i sovsäcken när din fuktiga "kroppsluft" på vägen ut genom isoleringen träffar på den kalla omgivande luften. Den kondensen uppstår oavsett hur stor mängd isolering du har.
Det där stämmer inte riktigt. Tjockare sovsäck --> lägre temperatur längst ut --> större risk daggpunkten hamnar i sovsäcken. En tunnare sovsäck är alltså lättare att hålla torr med kroppsvärmen. Jag säger inte att man ska ta en för tunn / kall sovsäck men det är bra att förstå hur det påverkar.
 
Kondens uppstår i sovsäcken när din fuktiga "kroppsluft" på vägen ut genom isoleringen träffar på den kalla omgivande luften. Den kondensen uppstår oavsett hur stor mängd isolering du har. (Din kropp avger omkring 5 dl vatten/svett varje natt.) Däremot fördelas kondensen på mer isolering i en tjockare sovsäck så det dröjer något dygn till innan du märker att sovsäcken börjar bli fuktig och kall.
Jag uttryckte mig lite otydligt. Jag syftar på luftens fuktighet inne i tältet, inte kroppsfuktigheten i sovsäcken. Dvs god ventilation i tältet = lägre temperatur = lägre luftfuktighet, vilket minskar risken för fukt på sovsäcken utifrån. Kroppsfuktigheten inifrån sovsäcken påverkas förstås inte av tältet.
 
Kondens:

Kondens bildas när temperaturen når daggpunkten. Dvs 100% luftfuktighet. Oftast i tältsammanhang så bildas kondensen på yttertältets insida dvs den kallaste ytan i tältet. På natten när man ligger i sovsäcken svettas man normalt inte så mycket utan det mesta av fukten förloras från kroppen via utandningsluften som i och med att den är relativt varm innehåller mkt fukt innan den kyls av. Lite av den kan kondensera på utsidan av sovsäcken men det mesta av fukten torde hamna på insidan av yttertältet. Är det minusgrader på insidan blir fukten i form av rimfrost.

En del fukt som kondenserar på insidan av yttertältet kan också komma från väta på marken i absider dvs en transport av fukt från varmare mark till kallare insida av yttertältet via avdunstning och kondensering.

Thure
 
Nja

Det där stämmer inte riktigt. Tjockare sovsäck --> lägre temperatur längst ut --> större risk daggpunkten hamnar i sovsäcken. En tunnare sovsäck är alltså lättare att hålla torr med kroppsvärmen. Jag säger inte att man ska ta en för tunn / kall sovsäck men det är bra att förstå hur det påverkar.
Du har helt rätt men skall du ha en sovsäck som är så tunn att daggpunkten hamnar utanför sovsäcken då lär du frysa rejält i svenska fjäll. Det är nog inte många som kör med så tunna sovsäckar. Dom som gör det har säkert en torr sovsäck när veckan är till ända! :)
 
Jack Wolfskin Exolight III

När jag för första gången på över 30 år blev utan HB-tält så såg jag mig omkring på marknaden, och köpte ett Jack Wolfskin Exolight III. Mycket rymligt innertält för två, bra takhöjd, ganska små absider.
En fördel är att mitt tält väger 100 gram MINDRE än uppgivet, en nackdel är att markpinnarna är ganska små.
Lite pyssligt att slå upp, men inte svårt alls om man har gjort det hemma innan turen.
 
Har haft mitt Exped Orion II i ca 3 år på ett antal nätter i skärgården med alla typer av väder och jag har aldrig haft problem med att tältet inte håller vattnet ute, är i övrigt väldigt nöjd med tältet, höjden är ett stort plus för mig som är över 190
 

Logga in

Tips!