Tips för lättare packning

Jag fattar nu verkligen inte om du vill råda mig nåt eller bara pratar för dig själv?

Som sagt, tar jag med en liten gasburk och byter när det behövs vid en stuga. Långkokta rätter ska jag nog tillaga i stugorna där jag som medlem betalar, enligt nya regler, inte längre dagsavgift.

Ingen anledning att räkna hur lite vatten och bränsle det går att använda. :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Inte märkvärdigt tungt. Min packning för 8 dar i Norge 2014 vägde 7,5 kg på ryggen plus 1,8 kg kläder på kroppen. Till skillnad från dig har jag skor på fötterna, de väger väl 8-900 gram.

Nu ser jag att du faktiskt har skor - de kläder du tar upp i packlistan är alltså bara de du vid behov förstärker med. Då är det en rätt tung post. Vad jag själv har i säcken är regnkläder, c:a 440 gram, handskar 74 och lite extra kläder till natten och resan, 440 (där ingår en extra fleece som är att betrakta som ren lyx, så 2-3 hg - strumpor, kalsingar, t-shirt - skulle räcka. Och det finns tydligen lättare regnkläder än mina.

Mer en fråga om funktion än vikt, kanske: underställ. Det har jag för länge sen slutat att ha med. Temperaturen växlar ju en hel del under dagen och det blir till att ta kläder av och på - men verkligen inte närmast kroppen.
 
Ingen anledning att räkna hur lite vatten och bränsle det går att använda. :)
Jo, faktiskt - CO-riskerna behöver framhävas ofta och i alla sammanhang. Vi skall vara tacksamma att xargs oförtrutet fortsätter att delge sina kunskaper om bränslen, brännare och inte minst avgaser. Speciellt som flänsade värmeväxlarlösningar blir allt vanligare. Kunskap är aldrig tung att bära - även om inte du just den här gången ansåg dig behöva informationen så kan mycket väl någon annan som någongång läser igenom tråden ha STOR nytta av det...
 
Slutligen, det här med kylflänsade grytor...

Med kylflänsad gryta får man _absolut inte_ elda inne i tält eller absid och man sitter inne i tältet samtidigt - utan man skall sitta _helt utanför tältet_ när man använder köket. Detta för att brännavgaser från köket kan samlas som en säck inne i tältet vid ogynnsam vind och det blir jättefarligt för den som råkar vistas där!!!

Eldar man i kylflänsade grytor så är de väldigt stora kolmonoxidproducenter av den enkla anledningen att genom kraftig avkylning med flänsar för nära in i lågan så hinner det inte brinna helt färdigt och en del av de kylda obrända delarna av lågan som normalt ger den blåa manteln på lågan (som tex. syns under en planbottnad gryta) är just CO som normalt sett annars brinner! - men nu pyser ut oförbränt efter sidorna av den kylflänsade grytan.

Bränngaserna som pyser ut runt grytans kylflänsar är bokstavligen livsfarliga!! - det är som avgasrörsutloppet på en gammal tomgående bensinbil utan katalysator och skall betraktas som sådan!!!

Det finns förvisso ganska vida grytor med bara kylflänsar sista cm längs efter kanten, de klarar sig bättre om man inte tokgasar brännaren - men så har vi vattenvärmare som Jetboil, Primus Etasolo med smal gryta - dessa rastas helst helt och hållet utomhus av CO-skäl trots den behändiga formatet...


Det är kraftig CO-varning på den typen av kök med kylflänsade grytor och skall man vara ute mindre än två veckor så kommer man inte tjäna in vikten genom lägre bränsleförbrukning gentemot grytans ökade vikt i jämförelse med en flatbottnad dito och bra fungerande kök.

Tackar för denna information..... hade ingen aning om detta.
Mycket intressant läsning
 
Jag är en tjej och har herrmodellen, så dom är rätt breda för mig. Passar bra med tjocka sockor.

Tänker mest på temperaturer runt noll och iskalla vad, som man ju har i Lapplandsfjällen. I södra Europa vandrar jag bara med löparskor.

Tror det är klokt med knähögt. Avkylningen blir rejäl i lite vind och om lufttemperaturen är åt det låga hållet. Går ju att dra ner dem om det är varmt. Går ju fint att ha ett par vanliga strumpor i fickan för de riktigt varma dagarna.

//J
 
I stället för handduk kan man bruka en halv Weetexduk, en annan halva, i avvikande färg, kan göra god tjänst i köket.

Förutom avtorkning kan de brukas till dagg insamling då det inte finns något vattendrag i närheten.

Ingår numera i de flesta flygförares nödutrustning, av goda orsaker.

go tur
 
Jag gillar inte wettex som handduk då de blir stenhårda när de är torra. Däremot finns det gott om olika typer av trasor av viskos som fungerar bra som handduk.

En del säljs som "syntetiskt sämskskinn", andra bara som disktrasa. Jag har lite olika sorter och tycker de fungerar bra. (Innan jag började använda dem "ute" så provade jag såklart efter duschen hemma.)
 
Lätt fiskeutrustning..

Extra compact UL... 278g 45cm packad..
 

Bilagor

  • DSC_0869.jpg
    DSC_0869.jpg
    27.7 KB · Visningar: 533

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips