Termos på sommarfjället

Trodde termosen var bästa alternativet tills jag hittade en jetboil. Såld. Men så fuskar jag och kör med fylla-i-påse-mat när en stuga saknas i närheten. Lägger man jetboilen långt upp så behöver man ju inte rota i ryggsäcken speciellt länge heller...
 
Nä ingen termos här inte. Men så har jag ju inte direkt bråttom då jag är ute heller (så att det går snabbare än et kök är för mig ett ickeargument).
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Termosen stannar hemma på sommaren och hösten. Så otrevligt är det sällan att man inte kan ta fram köket. På vintern dock är den obligatorisk för mig.
 
Har alltid en 0,5l-thermos på sommarvandringar jag med, tycker det är perfekt tillsammans med top-brännare och matpåsar typ REAL. Lite av vikten i thermosen sparar jag kanske in genom att inte ha med någon typ av vindskydd till köket alls - tja, utöver tältet då förstås, som är ett alldeles ypperligt vindskydd med plats för en slöliggande kock! :) Har aldrig bråttom jag heller, men tycker ändå det är ruskigt skönt att bara plocka fram thermos, realpåse och sked ur topplocket när det är lunchdags, i synnerhet om vädret är lite grinigt! (den sista decilitern i thermosen blir en skvätt kaffe medans maten gottar till sig..).

Per
 
Senast ändrad:
är av militären hårt skolad att alltid ta med termos, perfekt vid kortrast och snabbfrukost.. men vattnet måste värmas någon gång, antingen på rasten, frukosten eller när man värmer till termosen så någon vikt förtjänst har man inte.. jag har slutat med termos på sommarvandringar, det finns ingen vinst med termos som jag ser det..
 
Jag tänker faktiskt tvärtom, med toppgaskök lagar jag aldrig mat utomhus eftersom det både blir tidskrävande och väldigt bränslekrävande om det är lite tjurväder. //J

Antar att du inte har något vindskydd då, köket måste förstås stå i lä annars tappar det mycket effekt.
 
Antar att du inte har något vindskydd då, köket måste förstås stå i lä annars tappar det mycket effekt.

Stå i lä är självklart, men i skitväder är det svårt att få till bra lä...Och det går aldrig att vindskydda ett toppmonterat kök lika bra som ett kök där bränsleflaskan sitter en bit från brännaren...kompisen körde alltid med toppmonterat medan jag körde multifuel med omslutande vindskydd. I skitväder, alltid samma sak: vi satt bakom stenar, han riggade liggunderlag, ryggsäckar, allt möjligt men det slutade alltid med att mitt vatten kokade långt innan hans...med mindre arbetsinsats och med lägre bränsleåtgång...

Men nästa sommar kör jag spindelkök istället för toppmonterat, då lämnar jag thermosen ;).

//J
 
Trodde termosen var bästa alternativet tills jag hittade en jetboil. Såld. ...

Skulle kunna tänka mig en sån setup om den var optimerad för mellanburken, 225 ml gas. Lite lägre och bredare så den kan stå säkrare utan stöd. Kanske finns någon konkurrent som fått fram det vid det här laget?
 
Är ju "bara" att skaffa till ben till den.
jetboil%20assembly.jpg


Jag brukar för det mesta packa ner en termos och lite livsmedel på sommarturer för att snabbt kunna få i sig en varm soppa eller ett mål frystorkat.
 
Termos eller inte

Alltså, hallå!

UL i all ära, men jag är mer en anhängare av lightpackning (ej ul). Villket betyder att jag packar så lätt jag kan för att kunna unna mig att ta med något lite extra som tex en termos.
En termos har klara fördelar vid dåligt väder och hård vind, och ska vi vara riktigt ärliga så händer det lite då och då under sommaren i fjällen att det är läge för termos. (Det är ju svensk sommar)!

Så fortsätt bara att ta med dig termos så länge du tycker att det ger nåt!
 
Opps ! Den var tuff. Om man går på stugtur och hopar över köken är jag med. Men vad väger din termos och är den för en person ?

Termosen väger 611g (har haft med min gamla som väger 947g) men vi brukar vara två som delar på innehållet. Sommartid är den med ibland, ibland inte. Höst och vinter är den alltid med. Jag gillar att få i mig lite varmt när man stannar till. Jag tycker att den extra vikten ger mig ett mervärde.
 
Termosen väger 611g (har haft med min gamla som väger 947g) men vi brukar vara två som delar på innehållet. Sommartid är den med ibland, ibland inte. Höst och vinter är den alltid med. Jag gillar att få i mig lite varmt när man stannar till. Jag tycker att den extra vikten ger mig ett mervärde.
Det intressanta är sällan termosens torrvikt, utan dess våtvikt. Jag antar att en liter vatten väger ungefär ett kilo, utöver sex hekto termos?

Skippar alltid termos under den snöfria delen av året. Vätska får jag i mig ändå, dricker mer än gärna kallt vatten ute (ja, måste man bära litervis med vatten t ex i skogslandet så är det en annan femma). Blandar ofta kall nypon-/blåbärs-/whateversoppa om jag vill få i mig något som smakar, på rasten. Sällan jag tar fram köket när jag rastar, brukar bli bara om jag försöker förlänga dagen (=äta förstärkt eftermiddagsmål m t ex "varma koppen" + mackor, för att orka gå in på kvällen). Har ofta mellanmål som inte kräver varmt vatten, dvs nypnsoppa, Digestive, choklad, nötter.

Termosfrukost förstår jag rakt inte. På mitt toppmonterade gaskök lagar jag middagen i tältet innan jag lägger mig, och på samma kök (som får stå framme) lagas frukosten om morgonen, i samma tält. Går fort, blir varmt, ingen värme förloras under natten ut genom en termos.

Vintertid bär jag termosen, men under mild protest. Vet att somliga termoslunchar, men för mig räcker 0,5L vatten inte till någon lagad lunch, och vad ska man sen dricka till?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips