Sylarna med omnejd utan gaskök...

På lördag 21/7 drar jag och grabben till Sylarna för 5 dagars vandring, nu med rådande torka har eldninsförbudet även inkluderat gaskök om jag tolkar det rätt och även efter info av Storulvåns fjällstation. Vår plan var att tälta och inte använda oss av fjällstationerna alls egentligen. Men till den torrfrusna maten och frukostgröten hade det ju underlättat med varmt vatten......
Ska vi lägga om turen, hålla oss närmare stationerna och ta med Termos så vi kan tanka hett vatten. Vågar man hoppas på läggningar i förbudet, ser ut att regna i slutet av veckan.
Lär väl bli duktigt trångt i köken på stationerna!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Hur gör ni med maten?

Om man nu vill vara laglydig, har planerat en tur i Jämtlands län utanför stugsystemet och har en begränsad bärkapacitet, hur håller man sig mätt? 24-hour meals väger 400 g/portion vilket väl borde vara flera gånger hemtorkad mat. Bröd och pålägg är ju också ganska tungt om man skulle leva på mackor. Choklad, nötter, torkad frukt, torkat kött känns för mig mer som godis än som mat. Grundsten hade ju nougat och marsipan som skaffning på en tidigt tur, men det är knappast något han rekommenderar även om det är vikteffektivt. Och hur gör ni som dricker kaffe? Klarar ni er utan det?
 
Fett är mer vikteffektivt än kolhydrater, så smör, jordnötssmör, torkat kött, fet ost och nötter är definitivt inga dumma grejer att ha med. En portion torrmat väger kanske mindre men har mindre energi också, så jag brukar ändå spetsa den med olja. Knäckebröd är väl inte så tungt, bara skrymmande. Pulverkaffe är kanske inte optimalt att dricka kallt, men pulvercappuchino, -choklad och -fruktsoppa smakar utmärkt även kallt. Kall havregrynsgröt är gott till frukost och fås genom att ställa den att svälla över natten, det har jag gjort i bränslesparande syfte förr. Men det är klart, får jag välja tar jag ju mer köket.
 
Om man nu vill vara laglydig, har planerat en tur i Jämtlands län utanför stugsystemet och har en begränsad bärkapacitet, hur håller man sig mätt? 24-hour meals väger 400 g/portion vilket väl borde vara flera gånger hemtorkad mat. Bröd och pålägg är ju också ganska tungt om man skulle leva på mackor. Choklad, nötter, torkad frukt, torkat kött känns för mig mer som godis än som mat. Grundsten hade ju nougat och marsipan som skaffning på en tidigt tur, men det är knappast något han rekommenderar även om det är vikteffektivt. Och hur gör ni som dricker kaffe? Klarar ni er utan det?
Torkat kött är väl utmärkt mat. Lite fett till det så... Fast ska man köpa färdigt blir det så klart dyrt.
 
Kan det finnas någon chans att man ändrar i beslutet och tillåter gasolkök på säkrare platser (sten, sand osv) likt beslutet längre upp i Norrland?

Om inte tar jag gärna emot fler smarta tips gällande mat utan värme. Kommer tex en frystorkad Blåband/realturmat att mjukna med kallvatten även om det tar längre tid? Hinner inte beställa eller ta mig till någon som säljer 24h med värmepåse innan jag drar så tiden är knapp att vara innovativ.
 
Så länge det är soligt och skapligt varmt så brukar jag använda en svart sportflaska och ha utanpå ryggan, den blir skapligt varm på några timmar.
 
Det är nog ingen chans att det ändras, kolla bara på Kalmar län som vad jag har förstått har haft liknande restriktioner sedan maj.
Vi som envisas med att tälta när det finns lyxiga fjällstationer är en utdöende minoritet, särskilt i Jämtland, som det inte behöver fästas någon vikt vid.
Om det blir standard att inkludera friluftskök i eldningsförbuden, vilket det onekligen ser ut som nu, blir det ju till slut den extremsport den betraktas som, med bara de utövare kvar som glatt lever på knäckebröd och kall havregrynsgröt.
Jag är inte emot restriktioner, men det får ju finnas gränser. Skall man ha noll risk för skogsbränder finns det mycket annat som också kunde förbjudas, rökning i närheten av skog, vissa typer av järnvägsvagnar, de flesta maskiner som används i skogsbruket, men det gör man inte för där finns ju ett proportionalitetskrav. Det finns ingen som talar för fjällvandrarna, STF organiserar säkert många av dem, men de ser bara pengarna rassla in medan kön till de två kokplattorna på Sylstationen ringlar sig runt fjället.
 
Kan man inte värma frystorkat i värmepåse?

SKa man verkligen använda vrmepåse då det är eldningsförbud - bara för det inte är uttryckligen förbjudet bör man fundera på mo det är lämpligt. En fel hanterad värmepåse atnädner nog torrt gräs eller liknande och så är det igång igen. Jag tycker det låter bättre att fylla sin termos på fjällstation.

/Patrik
 
SKa man verkligen använda vrmepåse då det är eldningsförbud - bara för det inte är uttryckligen förbjudet bör man fundera på mo det är lämpligt. En fel hanterad värmepåse atnädner nog torrt gräs eller liknande och så är det igång igen. Jag tycker det låter bättre att fylla sin termos på fjällstation.

/Patrik

Påsarna behöver vatten för att reaktionen ska kunna ske och ge värme och temperaturen blir inte så pass hög att det kan antända gräs (> 400 grader). Så det är safe. Är nog betydligt större risk att antända nått med tex vandringsstavar och gnistbildning mellan hårdmetall och sten.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips