sova under barhimmel på vintern

Mössa o bra liggunderlag (gärna dubbla) när ni sover.

Jag tycker att det är jobbigt att passa elden så den brukar jag bara ha för lite mys o kul på kvällen, inte för att hålla värmen under natten.
 
Följ tidigare råd.

Om ni har vana av att sova ute tidig vår eller sen höst så borde ni veta vad ni ger er in på.
Men jag får en känsla av att er frilufts vana är inte så stor.


Gnistor från elden skall inte kunna nå sovsäcken.

Gör det första gången i närheten av ett hus som ni har tillgång till.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack så jätte mycket för alla tips och råd! Vi kommer att vara 800 meter till huset som vi bor i. Ja jag är rätt så van vid friluftsliv jag har varit uppe på toppen av kebban men jag Har inga erfarenheter av att sova utomhus på vintern.
 
En annan viktig sak är maten.
Kolhydrater är värdelöst att sova på.
I kyla behöver kroppen fett.
Fet mat drar igång kaminen i kroppen och du får en värme innifrån.
Ett packet beacon och 2 ägg stekta i luffarstekpanna, lägg i tunnbröd och rullaihop en per person.
Stek grovt bröd i beacon fettet och nått pålägg.

Ikea hade en teflonstekpanna för 25 spänn som tål gasspis den funkar ochså som luffarstekpanna
men är inte lika styktålig.
 
Värme inifrån?? Låter som en myt att det skulle påverka kroppstemperaturen.. Var har du hört det?
Inga myter alls. Utan att gå in på teknikaliteter: det är de facto skillnad på hur kolhydrat- protein- resp. fettmetabolismen ser ut i våra kroppar.
Det är dock troligt att det var proteinet i äggen och baconet, som stod för det mesta av Dan B:s upplevelse av att kunna hålla värmen bättre efter en sådan måltid. När kroppen bryter ner protein, går hela 30% direkt till termogenes (värmealstring), men bara någon enstaka procent, när energikällan är kolhydrater.
 
Se till att vara mätta (gärna enligt ovan) och ha druckit ordentligt innan ni går till sängs.

Eftersom det blir mörkt tidigt händer det att man sitter och stelnar till ganska många timmar framför brasan innan sängdags. Se till att få igång kroppen innan ni nattar in. En längre kisspromenad kan vara värt besväret.
 
Näsan?

Känns som att näsan är den kroppsdel som vore lättast att förfrysa. Hur skyddar ni den?

Johnny, som snart också skall ut och vintercampa.
 
Inga myter alls. Utan att gå in på teknikaliteter: det är de facto skillnad på hur kolhydrat- protein- resp. fettmetabolismen ser ut i våra kroppar.
Det är dock troligt att det var proteinet i äggen och baconet, som stod för det mesta av Dan B:s upplevelse av att kunna hålla värmen bättre efter en sådan måltid. När kroppen bryter ner protein, går hela 30% direkt till termogenes (värmealstring), men bara någon enstaka procent, när energikällan är kolhydrater.

Och ännu mindre när energikällan är fett. Men att bli märkbart varmare i -20 grader pga skillnader i termogenes later osannolikt. Pasta t.ex. innehaller ju i runda slängar lika mycket protein som ägg.

Edit: lite mer precisa siffror: Protein: ~27%, kolhydrater: ~7%, fett: ~3%.
 
Och ännu mindre när energikällan är fett. Men att bli märkbart varmare i -20 grader pga skillnader i termogenes later osannolikt. Pasta t.ex. innehaller ju i runda slängar lika mycket protein som ägg.

Edit: lite mer precisa siffror: Protein: ~27%, kolhydrater: ~7%, fett: ~3%.
Andel protein per 100 g:
Kokt pasta: 4,6%
Kokt ägg: 12,3%
(källa)
Kanske du råkade titta på okokt (torr) pasta, där är proteinandelen 12,5%, men då får man väl jämföra med äggpulver (ca 50%). Intressant när man skall bära sin mat och vill planera så vikteffektiv matsedel som möjligt, men rätt vilseledande när man jämför intag i tillagat tillstånd.

I sakfrågan håller jag med om att effekten inte kan vara särskilt avgörande, dvs man får inte slarva med alla normala förberedelser och hoppas på under. Det är dock inte heller någon ovetenskaplig myt. Åtminstone personligen känner jag en tydlig skillnad, men räknar den till kategorin "bonus/trivselhöjare".
Det allra viktigaste är att vara mätt överhuvudtaget ;)
 
Andel protein per 100 g:
Kokt pasta: 4,6%
Kokt ägg: 12,3%
(källa)
Kanske du råkade titta på okokt (torr) pasta, där är proteinandelen 12,5%, men då får man väl jämföra med äggpulver (ca 50%). Intressant när man skall bära sin mat och vill planera så vikteffektiv matsedel som möjligt, men rätt vilseledande när man jämför intag i tillagat tillstånd.
Det har du alldeles rätt i, förhastade mig nagot.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips