Smörbytta

Har lyckats förlägga min gamla smörbytta, en rund aluminium dosa med skruvlock. Har sökt på nätet efter en ersättare, men finner inget liknande.

Hur förpackar ni smör när ni skall ut på tur? Förslag på en lätt och tät behållare!
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
PET flaska fungerar.
Det finns PET flaskor med väldigt tunn, mjuk plast som gör det enkelt att trycka ut innehållet.

Gratistips:
Ge dig ut och kolla vad folk slänger i papperskorgar.
Du kommer garanterat att hitta PET flaskor och mycket annat.
Det fungerar om du bor i en större stad.
Bor du på landet är det i stort sett kört att fynda i papperskorgar.

En hel del av min utrustning har jag sluppit att köpa då jag har hittat det i papperskorgar.
Jag plockar pant och då ser jag allting annat också.
 
Jag använder en PET-burk med skruvlock, både till smör och till mitt något kletiga humuskoncentrat. Mina egna burkar är sparade efter Arlas skirade smör som tyvärr inte längre säljs i detaljhandeln, men det finns mycket annat som förpackas i den sorten, t ex vissa sorters honung.

På en tur med förväntade sommartemperaturer fungerar påfyllningsbara tuber smidigare, men jag vandrar ofta för kallt för det och väljer då mina PET-burkar.

En sirapsflaska med den klassiska ventilkorken har jag hört andra tipsa om, men inte testat själv.
 
Plastburk som tål värme då jag smälter bort mjölkprotein från smöret. Smöret håller längre då.
 

Bilagor

  • image.jpg
    image.jpg
    3.1 MB · Visningar: 15
Plastburk som tål värme då jag smälter bort mjölkprotein från smöret. Smöret håller längre då.
Det var bl a därför jag köpte Arlas skirade så länge det fanns. Det har också högre energiinnehåll och högre smältpunkt, så mindre risk för läckage. Jag gör skirat smör själv inför en del turer, men är oftast för lat för det. Vanligt smör håller sig fint i ett par veckor (minst) om det förvaras mörkt och lufttätt. Och smaken är lite rikare, en del aromer sitter uppenbart i de små mängderna protein- och sockerämnen man gör sig av med i skirat smör.
 
En PET variant jag har samlat från papperskorgar är de små 60 ml ingefära shot.
Jag har kryddor i mina men de fungerar till annat också.
Jag slutade samla på dem när kassen jag förvarar de jag hittat blev så full att den inte gick att
knyta. Givetvis diskade jag dem innan de lades till samlingen.
För länge sedan var jag i behov av några små flaskor så jag gick in på apoteket som enligt någons utsaga skulle ha småflaskor. Det hade de. De var groteskt dyra så det blev ingen affär då.
Hittade min första ingefära shot flaska någon dag senare och sedan var jakten igång på fler.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips