Slipa/Vässa kniv utan kunskaper?

Hej

Jag har köpt en Morakniv BushCraft Black som används till väldigt enkla friluftslivs aktiviteter.
Jag är ingen "hardcore" ute människa.

Jag har läst en del både här på Utsidan men också på andra ställen på nätet men inte riktigt hittat någon info som besvarar min fråga. (Eller som gett mig det svaret jag vill höra ;)

Jag undrar hur jag på enklast möjliga sätt kan hålla kniven vass så att den "håller" länge.

Bladet är Kolstål om det har betydelse för slipningen.

Har tittat på denna EKA Firesharp.
Fungerar det att hålla kniven vass med en sån? Ska man tänka på något speciellt när man vässar kniven med denna typ av slip?

Som ni märker är jag inte så "haj" på detta. =) Vill bara ha en hyffsat vass kniv så enkelt som möjligt.

MVH Peter
 
Den egg som håller lägnst är den convexa eggen, om du klistrar slip papper på en musmatta så kan du få en convex egg.
Börja med 120 korn sen 240,400,800,1200 o sist 2000 o sen polera. Då får du en skrämmande vass egg :D

Seved
 
Kika runt lite här på forumet så kommer du hitta fler trådar om ämnet. Ett kärt ämne :)
__
Fredrik
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Bara för att du köpt en kniv med skandinavisk slipning (eller scandi grind, som alla tuffa säger) så måste du inte fortsätta ge den en "äkta" scandi-edge.

Att få en egg att hålla handlar i mångt och mycket om att inte använda kniven till fel saker, men självklart hjälper en konvex egg, men om du gräver i backen kommer den ändå bli slö.

Som redan sagts i tråden så kan du göra din egg konvex med lite musmatta/neopren och våtslippapper, bara kolla lite youtube så borde det gå bra.

Att sedan polera/underhålla din konvexa egg görs enklast med stropp, även här kan google/youtube ge dig tillräckligt med info för att göra ett prima jobb, tex http://www.youtube.com/watch?v=dSmoqS2RJdk

Den killen är tvärskön och har massvis med videor om knivar, pratar ofta om att slåss mot björnar med sina knivar, har och göra med nån konstig lag om att man inte får skjuta björn i självförsvar eller nått i hans land(japan?)

Om du tycker att slipa knivar är tråkigt och vill få ett bra resultat på nolltid. Skulle jag rekommendera en Worksharp. http://www.lamnia.fi/items.php?lang=sv&pid=5218
Du kommer bara att få konvex egg. Man får vara försiktig så att slipen inte äter upp all metall på bladet.

Att använda dylika maskiner kan vara vanskligt på andra sätt, om kniven blir för varm kan härdningen gå ur och kniven blir värdelös, om en sån maskin används, ha aldrig handske på den hand som håller i bladet så du kan känna värmen.
 
Suck!

Ojojoj!
Nu kom mitt dåliga samvete fram. Jag lovade frugan att slipa alla köksknivarna. Hon är själv besatt av knivslipning och inhandlat det mesta i slipning och bryningsbranchens attiraljer. Jag berättade för henne i förtroende vad hemligheten är och det skulle jag inte gjort för vips blev en vattenslipsten inköpt och jag ålades arbetet. Suck! Nåväl bara att börja nu då. Slipa, bryna och strigla. Hej o hå. Jag säger bara kolstål. Jag har en gammal nu svart lätt rostig arbetskniv i köket som vars skärpa är svårslagbar och fungerar länge innan den behöver ens brynas. Ser kanske inte vacker ut, men vad gör det.
 
Om du inte har några som helst kunskaper om knivslipning så rekommenderar jag ett slipsystem. Varför? Jo, du har konstanta slipvinklar samt valfrihet att välja slipstenar.

Jag tycker att jag är duktig på att slipa knivar men att handslipa en kniv för hand på t.ex. en japansk vattensten är inte så enkelt. Det blir lätt att vinkeln varierar för mycket. Det är även rätt tröttsamt för handen att försöka hålla en konstant vinkel.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips