Jag blir tokig! - Knivslipning

Tack för alla svar! Jag har fått lite uppslag kring vad jag kan göra för fel, så det blir att prova lite nytt.

Gällande moraknivar i kolstål, är det olika stålkvalitéer på dessa?

Ja, dessa finns av varierande kvalitet. Sedan finns förstås måndagsexemplar, men det är ju mindre troligt när det handlar om ett helt gäng.

Edit. Varierande kvalitet genom åren menar jag. Exakt vilka kvaliteter som säljs idag har jag ingen koll på.
 
Senast ändrad:
När jag hade som bäst syn kunde jag se detaljer på ett hårstrå och läsa microtrycket på gamla tjugolappen. Kan du ana att det är text på en tjuga borde du se bra nog för att se om eggen är någorlunda vass. Titta längs eggen där det är en radie. Då ser du mot ljuset hur du slipat. Kolstål borde gå att få vasst. Känns som att moraknivarna är såpass hårda och spröda att det är svårt men inte omöjligt.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Jag sitter och försöker slipa upp ett gäng moraknivar i kolstål med ett "Dianova lapstone" diamantbryne, men får inte till det. Knivarna jag slipat på har inte varit utsatta för någon extrem behandling tidigare, och därmed borde orginaleggen vara förhållandevis intakt. Jag har följt instruktionerna slaviskt, men det blir ingen vidare skärpa alls. Kanske någon kan hjälpa mig på traven? Jag bifogar instruktionerna nedan:

Jag har provat att markera med tuschpenna och titta efter skuggan, och lyckas få till rätt vinkel som beskrivs här.

Efter att ha följt dessa instruktioner så får jag till en hyfsad egg med den grövre ytan (den biter i nageln, men kan varken skära av hår eller igenom papper). När jag övergår till den finare ytan så blir eggen slö och vägrar sätta sig i nageln. Om jag struntar att slipa med den fina ytan så håller eggen 2-5 skär i en färsk granstam innan kniven blir slö igen.
Du gör dig skyldig till ett mycket vanligt fel. Nämligen att du först bygger upp eggen för att omedelbart riva ned densamma.

Problemet ligger inte så mycket i hur du arbetar eller på ståltypen (Uddeholm UHB 20C/AISI 1095, kallvalsat och härdat till 59-61 HRC samt tyska C.D. Wälzholz-Brockhaus GmbH CK 101 samt CK 95, kallvalsat, HRC 60) utan på att du använder ett så pass aggressivt bryne som Dianova lapstone med diamantbeläggning.

Med andra ord. Det räcker oftast med några få svep på det nämnda brynet för att forma själva grundskärpan. Därefter handlar det enbart om förfining medelst finare och finare stenar, samt avslutning genom strigling.

Att din egg inte håller speciellt länge beror på samma grundproblem, nämligen att Dianovan skapar en råegg som vid användning bryts av och därmed renderar en värdelös skärpa.

~Paul~
 
Tack igen för alla svar!

Jag passar på och följa upp min egen tråd, då jag nu har lyckats att få knivarna rakbladsvassa. Felet jag gjorde var att slipa i för flack vinkel, och därmed blev eggen väldigt bred och väldigt slö.

Jag hittade två videos på youtube som var riktigt bra, som verkligen hjälpte mig på traven (förutom svaren här på utsidan förstås)

Mors Kochanski visar hur man slipar "scandi grind" dvs Moraknivar:

https://www.youtube.com/watch?v=14hrK7XCpSs

Att använda vanligt våtsandpapper fungerar super bra för att få upp grundskärpan.

En mer detaljerad beskrivning som visar hur man på enkelt kan hålla kniven för att få rätt vinkel:

https://www.youtube.com/watch?v=ZVOBMmCMw-c

Hoppas att någon annan kan dra nytta av detta.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips