släcker ni elden efter er?

Att släcka den sista glöden är rutin från min sida.

Anpassar mina bestyr så det oftast innebär minimalt med arbete att släcka den.

Skickat från min SM-N910F via Tapatalk
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
@Ayrin
Japp. Det är rutin. Som flera skrivit så lassar man inte på massor av ved om man snart ska gå, så elden nästan har brunnit ut när man är klar. Sen släcker man det sista. Är det som du säger dyngsurt och inom en säker eldstad så kanske jag inte vräker på lika mycket vatten men släcker det gör jag alltid.
 
Man blir bara dömd för allmänfarlig vårdslöshet om man orsakar skada!
I praktiken är det förmodligen så. I teorin kan du dömas även om skada inte uppstått men fara för det uppkommit. Men det är det nog få som gjort pga eld i skogen - tyvärr.

Tycker ändå man ska ta för vana att släcka efter sig. Ju torrare det är, desto noggrannare. Är det surt så kanske det räcker att hälla på lite grann så att kraften tas ur elden och den översta glöddbädden. Är det torrt får man se till att släcka djupt ner, så att det inte tar sig igen.
 
@Ayrin
Japp. Det är rutin. Som flera skrivit så lassar man inte på massor av ved om man snart ska gå, så elden nästan har brunnit ut när man är klar. Sen släcker man det sista. Är det som du säger dyngsurt och inom en säker eldstad så kanske jag inte vräker på lika mycket vatten men släcker det gör jag alltid.

Naturligtvis menar jag inte att man ska elda järnet och sedan gå, däremot kan jag tänka mig att lämna en stilla, döende glöd under tidigare nämnda förhållanden (blött väder och elden i exempelvis cementring).
 
Även i betongring?

Jag håller med de tidigare om att det bästa är att elda lagom så att elden har brunnit ut lagom tills du ska lämna den. Jag håller även med om att man släcker en eld om man eldar ute i skogen och ingen ordentlig eldstad finns att tillgå.

När man kommer till situationer då det finns en rejäl betongring så brukar jag i förstahand låta elden brinna ut medan jag är kvar på platsen. Om jag dock skulle behöva lämna elden så brukar jag peta ut den så att det inte brinnerför fullt men dock småpyr lite. Enligt mig själv är det inge kul att komma till en eldstad där det ligger en hög med halsbrunna vedträn eller kanske ännu värre en snö/ishög.

Men som sagt god planering är nog det bästa alternativet samt att alltid vara på den säkra sidan så man saknar en riktig eldstad.
 
Inte alltid självklart

Beror på omständigheter som väderförhållanden och plats. Liten pinnbrasa, nästan utbränd, utan möjligheter för elden att spridas ser jag inget större behov av att släcka.
 

avslutad210712

Gäst
Skulle aldrig lämna en eld utan att släcka.

Har även fått "ta öve"r en övergiven eld efter Padjelantaleden strax ovanför Kvikkjokk när det var eldningsförbud i hela Norrbotten. Men varför bry sig om såna småsaker när man är fjällvandrare. Vad skulle kunna hända?
 
Enligt mig själv är det inge kul att komma till en eldstad där det ligger en hög med halsbrunna vedträn eller kanske ännu värre en snö/ishög.

Vedträn ser jag inget större problem med men folk som vräker på ris eller riktigt tjocka bitar som lämnas halvbrända är lite tradigt. Ska man bara stanna en stund så är det mycket jobb för lite eld att röja upp.

OnT: Släcker alltid oavsett var det är.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén