Skrik vs. access --- Onödiga kommandon

Det har ju kommit argument både för och emot, och det är väl helt enkelt som vanligt; inte så enkelt och svart eller vitt...

Att kommandon är vettiga och befogade, är nog regeln och inte undantaget. Att man ska ha beredskap och en plan B för hörbarhet nolla, är också rätt tänkt.

Att närboende retar sig på både könsord och kommandon kan jag definitivt tro och även förstå.

Jag har varit på klippor och reagerat över hur det hojtas, men samtidigt kunnat konstatera att det är av nöden ibland när det blåser, vilket det ju ofta gör på toppen.

Hänsyn, anpassning osv är väl bästa bot. Walkie-Talkies är ingen dålig lösning, har själv ett par rätt billiga som är möjliga att köra med headsetet och röststyrning. En jättebra lösning när man antingen vill ta extra hänsyn eller befarar att det blir svårt/jobbigt att ropa tillräckligt högt p g a avstån och vindförhållanden.
 
Re: Re: Re: relevans?

fling; sa:
Har någon upplyst ev. irriterade boende om varför kommandoord används, och vad en möjlig följd kan bli om någon lägger av säkringen innan han/hon ska?
[Ändrat av fling 2005-09-02 kl 15:40]

De har säkert blivit upplysta MEN de vill fortfarande inte bli störda. Pratade förövrigt med han som bor närmast Gritstone i förra veckan när jag var där. Han frågade om vi skulle klättra och så sa han: "Jag förstår att det är ett fritt land men ni kan väl försöka att vara lite tysta". Undrar om det är någon klättrare som har kört den gamla klyschan "det är ett fritt land" med innebörden, du ska skita i vad jag gör. Snacka om grogrund för konflikt.

Anna: Vi praktisera "stealt mode" vid ovan nämnda besök och jag tror det fungerade bra. Inga klagomål när vi gick tillbaks till bilen ivf. Men jag och många andra borde nog göra det oftare.
 
Nu är jag petig igen, men ditt inlägg svarar inte på min fråga. Du antar bara att de har blivit upplysta. Följdfrågan är, varför frågar han om ni kan vara lite tystare? För att de som varit där innan enbart skrikit "Lägg Av", "rep fritt"? Eller för att de kanske har varit fruktansvärt jobbiga på andra sätt?
Det där med ett fritt land låter som en grogrund till konflikt, ja, men det brukar inte komma från någon som upplyser boende på ett vänligt sätt om varför kommandoord används. Vi måste försöka hålla debatten till fakta och logik, inte känslor och antaganden. Fast sånt är alltid svårt.

Jag håller med, jag och många andra borde försöka att vara så tysta som möjligt.

P.S. Fick nyss tips om att läsa SKKs skrift om accesspolicy. Vet någon om/var den går att få tag på? Är det denna?http://www.utsidan.se/klattring/access/debatt_access.htm

Ciatet kommer från ovanstående länk. "Vi måste först identifiera varifrån problemen kommer."D.S
 
Jag baserade resonemanget på följande som står att läsa i SKF:s accessdatabas och på SKK:s hemsida, samt att jag själv, vid ett tidigare besök, fått höra av boende (eller om de är sommarstugeägare) att vi var för högljudda. Utan att vi skrikit könsord.

SKF:
---snirp---
Lokalbefolkning och sommarstugeägare nära Gritstoneberget är generellt negativt inställda till klättring vid klippan. Håll därför låg profil, var inte onödigt högljudd vid repkommandon och parkera förståndigt.
---snirp---

SKK:
---snirp---
Såväl här som vid Gritstoneberget uppskattas inte heller kommandorop och andra högljudda skrik.
---snirp---

Ok, visst var det ett antagande att någon har pratat med honom om varför vi ropar till varandra. Det är dock inte helt osannolikt att någon gjort det eftersom konflikten inte är helt ny. Dessutom är det inte omöjligt att räkna ut vad kommandoropen betyder, trots att man inte klättrar.

Angående accesspolicy: Om det är etikpolicyn du menar så hittar du den på SKK:s hemsida under Access. Noterade just att det inte står något om rop/skrik där.
 
Nu föll ju denna tråd, (liksom så många andra), ur sitt egentliga ämne. Men en kompis till mig gav faktiskt ett mycket bra svar, som jag tänkt rekommendera, just när en gritstonegranne kom och bad oss vara tystlåtna. Ungefär följande utspelade sig (ungefär för att detta är några år sedan och jag minns inte exakt):

Vi kommer gående, efter att ha parkerat enligt anvisningarna i Stockholmsföraren. Det går inte att dölja att vi ska klättra, vi har ett rep. En man kommer fram till kanten på sin tomt och säger ganska neutralt:
"Ska ni klättra?"
Kompisen, men ett vänligt leende: "Ja, vi tänkte det"
Mannen: "Då kan ni väl tänka på att vara lite tysta, alla ljud förstärks hit ned."
Kompisen: "Vi är gärna så tysta som säkerheten medger"

Vi gick upp till klippan och klättrade med mycket tysta kommandon, men hela tiden med säkerheten på vår sida. Efter ett tag kom några killar som gått genom skogen och på detta sätt missat mannen. Vi upplyste om mannen vi mött och om hans sönskemål, och även de klättrade föredömligt "grannvänligt".

Jag tror inte att någon boende kunde ha något att klaga på denna dag. När vi gick såg vi mannen och vinkade ett "Hej då" och han lyfte handen till avskedshälsning. Det tror jag inte han hade gjort om han varit missnöjd. Så visst går det att klättra access-smart. Men vill vi ha kvar en klippa får vi som kollektiv bjuda till och vara leende, uppmärksamma, vänliga och inte heller glömma att vara trevliga på hemvägen (för vi vill ju kunna återvända).
 
Trevligt att du har vaknat igen, Håkan!

Har du tillbringat tid till att läsa om klättring och inte hunnit närvara vid detta forum, eller du kanske har försökt att göra klipporna mer tillgängliga för alla med din trevliga, vänliga ton?
 
Rabadab; sa:
Angående accesspolicy: Om det är etikpolicyn du menar så hittar du den på SKK:s hemsida under Access. Noterade just att det inte står något om rop/skrik där.

Tack Thomas!

Det är inget personligt mot dig, utan jag undrade rent allmänt. Det är som sagt mycket antaganden, och om man inte har koll på vad som verkligen gäller, tycker jag det är bättre att ta reda på det. Därför frågar jag om accesspolicyn. Jag pratade med en kompis som refererade till förbundets "accesskrift" e.dyl. Dumt nog frågade jag inte exakt vilken, utan ställde kort frågan här, eftersom jag var on-line strax efter.

Tyvärr vet jag att det har varit mycket problem på Tyresö, och jag vet att det är klagomål på högljuddhet. Men just därför undrade om jag det var ljud överhuvudtaget, eller om det egentligen handlar om vår blotta närvaro.
 
Till Thomas igen:

Tyvärr vet jag att det har varit mycket problem på Tyresö, och jag vet att det är klagomål på högljuddhet. Men just därför undrade om jag det var ljud överhuvudtaget, eller om det egentligen handlar om vår blotta närvaro. Du nämner att grannen sa "jag vet att det är ett fritt land" osv. Detta tyder ju på att ingen vettig kommunikation har skett. Och att troligen så har högljuddheten inte i främsta hand handlat om kommandoord. Därför undrade jag.

Just i detta fall är det nog som ni säger, du och Anna, att det till en del handlar om att klättrare har varit för högljudda bara när det gäller kommandoord. Eftersom ni nämner att de boende tycker att ljudet förstärks ner till husen, så är det ju klart vi ska vara så tysta som möjligt. Det jag mest undrade var om någon har upplyst de boende om varför kommandoorden används, och varför vi klättrare ibland kan uppfattas som högljudda. Det är ju inte alltid man tänker på (eller ens ser) närliggande hus.

Vanlig kommunikation, alltså. Inte lätt, men då hjälper det att ha rediga argument och klara fakta, och att försöka upplysa de inblandade om detta.
 
Klätterförbundet kunde kanske skapa en standard för tyst klättring för att minska accessproblem? Även bra för säkerhet vid klättring på större väggar, för lite blåst eller regn kan då göra det svårt att höra pga avsaknad av ekon. Utomstående kan förresten på avstånd misstolka repkommandon som rop på hjälp.

Tre korta snabba ryck för att säga "lägg av"? Senare snabb hemtagning, kort paus för att koppla i bromsen och två långsamma starka ryck/drag för "säkring klar"? När man ser varandra kan cirkelrörelse med en arm betyda "säkring klar" eller "fira ner mig". Andra förslag?


http://www.rockclimbing.com/forums/viewtopic.php?p=332588

http://www.rockclimbing.com/forums/viewtopic.php?p=405035
 
...efter att ha delat Häggsta med ett antal svävare under helgen kan jag konstatera.

* Klättare är bra tysta i jämförelse med motortävlingar.
* Jo, det hade varit bra att vara förberedd på ljudlösa kommandon.
 
När vi var och klättrade i Verdon stod vi vid ett stand och väntade på säkring klar. Då var det en person som tipsade oss om att vi skulle använda repkommandon när vi inte hörde varandra.

Det är en bra metod, som absolut skulle fungera i de flesta fall i Stockholm. I vårt fall var det ändå problem, för repan gick runt en stor bulle i en stor böj, så jag tror inte ryckningar i repet hade märkts speciellt bra.

Ett problem med metoden är att det inte alltid märks när man rycker i repet.

Det andra problemet är väl att det mycket väl kan bli ryck i repet när man klättrar, t.ex. vid klipp? Vore trist om andreman la av säkringen mitt i klippet vid ett kruxigt parti? Någon på rockclimbingforumet nämnde fem ryck i repet för att undvika just detta.

Men, som sagt det är kanske bara i undantagsfall som det skulle bli problem i Sverige, eftersom vi inte har så många leder med full sträckning och många knixar?
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.