Skostorlek?

Jag har försökt göra en del research angående hur klätterskorna egentligen ska sitta. Problemet är att jag fått olika svar från olika håll...

Har bland annat hört att tårna ska "tryckas ihop", men vissa säger att de absolut inte ska göra det.

Sen är det ju också så att skorna töjer sig. Hur ska skorna egentligen sitta när de är helt nya (dvs. innan de har töjt ut sig)?

Snälla, kan någon hjälpa en nybörjare att hitta rätt storlek?!

Mvh,
Tobbe
 
Väldigt olika ..

Hej,

Svårt att ge något generellt svar på; t.ex att har man 38 så ska klätterskor vara 37 osv. Det varierar mycket från märke till märke. Köpte nyligen ett par Boreal Diabolo och har stl.39, medan ett par Sportiva stl. 39 är för stora.
Är man nybörjare är det inte viktigast att skorna är så små att det gör ont utan att de sitter tight och ger bra stöd vid klättring, tycker jag. Gå till en sportaffär (om du har möjlighet)och pröva olika modeller och få råd och tips.
Lycka till!
 
Ju bättre klättrare desto mindre sko

Jag tycker att du som nybörjare bör ha ett par skor som sitter bra men inte så trånga att du måste ta av dem mellan klättringarna.

Visst är det en liten fördel att skorna sitter som ett andra skinn, men frågan är om du verkligen är betjänt av denna extra kännsla. Detta hör också ihop med tjocklek och hårdhet på sko/sula. Som nybörjare väljer man kanske en hårdare sko för att få mer stöd, då är det inte lika viktigt att den sitter jättetight.

Själv får jag i ett par strumpor i skorna om jag vill, men kör oftast utan. Jag tror inte jag skulle bli en bättre klättrare om skorna var mindre. Skulle däremot ha det tråkigare vid klipporna om jag hade ont hela tiden.

Skor töjer sig olika mycket. Räkna inte med att en ny sko ska tänja sig för mycket. Är den lagom när du köper den är det inte särskillt troligt att den är för stor några månader senare...

Lycka till
 
Lyd inte...

Köpte oxå ett par Diablo häromdagen och fick rådet att trots allt gå ner en storlek "då skorna skall sitta TIGHT" Som tur var följde jag inte det rådet. Är ju nybörjare och inser nu att det är andra saker man bör tänka på istället. Då min sko har snörning är det jobbigt att ta av den och vila fötterna mellan klättringarna. Men en kardborre/mockasin kanske man kunde slänga av sig skorna oftare och därför kunna ha en trängre/en som sitter hårdare. Som det är nu drar man sig gärna för det och "lider" hellre än bråkar med skosnören.

När det gör ONT i fötterna blir det ju inte KUL! Och det dröjer nog innan man känner att man MÅSTE ha supertighta skor, åtminstone som nybörjare. Köp den skon som inte gör ONT någonstan efter fem minuter i affären. Tänk på att fötterna sväller och att klätterskor töjer sig marginellt, snarare formar sig efter din fot.

/ac

PS. Kan rekommendera Diablon för folk med bred och hög fot
[Ändrat av Buda 2001-10-04 kl 14:47]
 
perfekt!

Efter några (smärtsamma) lärdomar efter skoinköp så förstår man varför det finns så många skor som säljs begagnade "pga fel storlek". Mina tips är:

En bra passande sko är kortare än fotens längd när tårna är utsträckta. Detta gör att foten spänns ut när du ställer dig vilket gör att skon sitter fast bättre.

Skon ska inte vara så liten att tårna är helt krökta för då tappar du känsla och möjligheten att smeara på släta väggar. Är du nånstans mittemellan dessa lägen och inte får särskilt ont så är skon bra.

Man bör testa skorna i affären vid flera tillfällen då fötterna sväller och är större tex i varmt väder eller sent på dagen.

Lycka till!
mvh Lasse
 
Man bör

på ett par nybörjarskor kunna lyfta hälen från golvet med trampdynan och tårna mot golvet utan att det gör ont, men mer plats än så behövs inte. Om du ska klättar innomhus bör inte välja styva skor även om du är nybörjare.
 
Varför inte?

Varför inte ett par styva skor inomhus? Är det inte mer adekvat att säga mjuka skor till rejäla överhäng. Jag är själv inne på mitt 7:e och 8:e par skor varav ett par alltid har varit ett par Boreal AS. Visst är inte "känslan" av greppet samma som mina tokmjuka Matrix eller 5.10 VX men smärtan å andra sidan är rätt reducerad den med. Någon större skillnad i grader man kan klättra märker jag inte generellt, det man stoppar i skorna är nog betydligt mer betydelsefullt än skorna i sig.
Dessutom ger ett par styvare skor betydligt mer stöd åt fötterna vilket ju i sig är skönt för en nybörjare.
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.