Skillnad på T-röd och T-röd?

Varför kör ni med röd sprit kök?

Bara en liten fråga!
Varför använder ni sprit kök och inte fotogenkök? Den enda fördelen är att det är snabbt att tända, men det är den enda fördelen så vitt jag ser. Jag har nu ett flertal gånger använt ett Optimus 111 fotogen kök, som jag är mycket nöjd med. Sotar inte alls. Optimus 8 är bensin versionen och det sotar inte heller och borde vara ett rätt så bra kök. Andra märken som jag har testat är Phoebus och ett ryskt Primus 4. Jag var mycket nöjd med dem båda och de sotade inte alls. Av de större köken så provade jag ett Coleman 425 med två plattor (bensin) och det fungerade mycket bra. Passar dock inte att ta med i en havskajak §;o)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
eftersom du undrar...

...så kör jag KAP sedan förra sommaren. Tycker det är kanon. Tror dock att gas kanske är det bästa, i alla fall smidigaste, på sommaren. Gillar hur som helst vindskydden och stabiliteten hos trangia. Mina erfarenheter angående spritbränsle kommer från tiden före KAP då TENOL introducerades av kemetyl som ersättare för det gamla T-bränsle som väl i princip var T-röd som skulle sota mindre. Numera förvärmer jag köket med sprit och ser ingen anledning till att använda annat än tenol som funkar bra.

/Andreas
 
T-röd som bränsle

För att minska sotningsprocessen på T-sprituppvärmda stormkök, så kan du blanda i upp till 20% metanol. Då försvinner sotet nästan helt. Använd INTE enbart metanol i samband med matlagning på stormkök. Metanol är MYCKET GIFTIGT och man känner inte om man får några droppar i maten eller på händerna, som man gör vid T-spritanvändning. Vidare kan jag berätta, att man enligt Socialstyrelsen inte får tillsätta mer av metanol i T-sprit av den anledningen att alltför många i detta land använder T-sprit som berusningsmedel!! Skadorna skulle då bli alltför omfattande.
 
Re: T-röd kontra sprit

johankse; sa:
Att det sen duger till sårtvätt mm gör ju inte saken sämre ;-)!

Enligt uppgift bör man inte använda starkare än 70%:ig sprit till decinfektion, så jag skulle nog hellre ta av cognacen till dylikt. Fast det är klart: har man ingen annan sprit så tar man väl vad man haver enligt gammal god sed.

//B
 
Enligt uppgift bör man inte använda starkare än 70%:ig sprit till decinfektion, så jag skulle nog hellre ta av cognacen till dylikt. Fast det är klart: har man ingen annan sprit så tar man väl vad man haver enligt gammal god sed.

//B

Sprit blandad med vatten avdunstar för fort om den är allt för koncentrerad, 70 % är ideelt. För låg koncentration minskar den antimikroba effekten, därför bör koncentrationen linte ligga mer än få procent under 70. Det finns dock olika blandningsmedel, handspriten på mitt jobb är 85% och innehåller mjukgörande medel för händerna som binder alkoholen till huden bättre än vatten.

Det är tiden på huden som är viktig, inte alkoholprocenten. Dunstar spriten fortare än ca 30 sekunder, påför ett nytt lager sprit.
Har du bara T-röd, späd ut den lite, eller påför flera gånger.
 
Prova gärna Origonol. Påminner om Kemetyls Tenol men jag upplever att detta sotar minst av alla spritbränslen jag använt. Säljs mest i marinbutiker. ImageUploadedByTapatalk1386180658.994057.jpg
 
Tänk att den här gamla tråden jag startade en gång i tiden har vaknat till liv!
Sen dess har jag övergett T-röd som bränsle och använder numera enbart gas.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips