Ska en instruktör/ledare kunna rolla?

Ursäkta, det är ett ganska känt citat av Fritjof Nilsson Piraten, jag trodde inte riktigt det kunde uppröra någon..

Mats, jag har ingen aning om de kajaker du skriver om är lämpliga som instruktör/ledarkajaker, faller de under ”rena tävlings och motions, samt väldigt breda kajaker”, som jag skrev om..?

/ Ulf

Det citatet kände jag inte till - min tur att be om ursäkt! :)

De kajaker jag nämner i tråden är allihopa bestar på 72 cm bredd.

/Mats
 
Hej,

Jag tror att de kommer inte att fråga i NIL-testen attt "är den här kajaken som du paddlar annos också"

Alltså till testen man kan låna ngn kajak som man kan rolla med...

Och som ngn sa att NIL testen kräver nog 99 andra saker till rollen, så är inte oroliga.

Mvh Simo
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Dessa frågor borde väl inte uppröra någon?

@alla som är instruktörer
I vilken ordning lär ni ut momenten "reentry och roll up" och "roll"?
Vilket är svårast att lära sig enligt er erfarenhet?
Hur lång tid tar resp moment att lära sig?

Frågorna är ställda av rent intresse, inte menade som något annat. Så jag försöker en gång till...

thomas
 
Frågorna är ställda av rent intresse, inte menade som något annat. Så jag försöker en gång till...

thomas

Och när vi ändå är inne på frågor i repris i sansad samtalston så frågar jag igen, inte på något sätt kritiskt, utan nyfiket:
Finns någon smart teknik som jag missat för att ensam tömma en skottlöss kajak - i så fall hur?

/Patrik, som hoppas lära sig något nytt idag
 
Och när vi ändå är inne på frågor i repris i sansad samtalston så frågar jag igen, inte på något sätt kritiskt, utan nyfiket:
Finns någon smart teknik som jag missat för att ensam tömma en skottlöss kajak - i så fall hur?

/Patrik, som hoppas lära sig något nytt idag

Jag kan bara tala för Klepper, som är det jag paddlar. Givet konstruktionen tömmer man inte en Klepper som en vanlig kajak. Är den helt full (vilket ju en Klepper eller en glasfiberkajak sällan blir vid kapsejsning med kapell) så töms den till viss del genom sidledes kantning. Resten töms genom ösning eller pumpning. Själv har jag en elektrisk länspump i min Klepper, men manuell backup.

/Mats
 
Eftersom det blivit en diskussion om kajakers egenskaper till stor del, så kan väl den lika väl riktas in på det som är den största bristen i resonemanget om rollens nödvändighet.
Att man ska ha skott är en sak och jag tycker själv att det är ett mycket bra sätt att åstadkomma saker som dock GÅR att få på annat sätt.

Det jag dock tycker är största skillnaden mellan kanoter och kanoter, är ju faktiskt sittbrunnen.
Det finns enkelt uttryckt kajaker med stor eller liten sittbrunn.

Fortsatt förenklat så är en stor sittbrunn svår/omöjlig att rolla med.

Medan en liten sittbrunn ofta har en sådan utformning att man sitter på ett sätt som inte medger paddling i sådan stil som kanske förknippas med tävlingspaddling, men som jag skulle säga också är den mest effektiva och bekväma vid långtur.

För att bli konkret så kan man väl säga att om jag paddlar en VKV Elite, så sitter jag i den så att jag skulle trilla ur om jag mot all förmodan plurrar. Jag är inte särskilt intresserad av att komplettera med en rem eller liknande för att begränsa rörligheten - så för mig är kanoten inte rollbar.

Vad det handlar om är alltså om en kanot som t ex VKV:s kanoter ska betraktas som osäkra??
Jag tycker att det är fel synsätt, även om man menar att det inte är någon som förespråkat ett förbud eller liknande.

Nästa punkt om det nu ska tjafsas om "riktiga kajaker" vore väl skrovformen. En ganska rund kajak som t ex VKV, går på ett bra (och säkert) sätt i vågorna, men är inte lika mottaglig för diverse manöver som har att göra med kantning av kanoten. Jag har inget emot vare sig de ena eller andra kanoterna, men att blanda ihop den här typen av egenskaper med säkerhet eller sjövärdighet riskerar att bli ganska... enögt.
 
Thomasson har förslag:
http://www.thomassondesign.com/paddla/kajakpaddling/raddningsteknik
Hans alternativa metod är nog den jag skulle testa först.

Om jag ska uttrycka mig i mild ton så är i mina ögon alla metoderna något som kräver en stor extra portion övning jämfört med att tömma en (akter-)skottkajak med T-metoden. De låter alla tugna och/eller rejält balanskrävande.

/Patrik, som nu nog tycker att skottlösa paddlare bör kunna rolla
 
Sittbrunnssäck

eller på engelska seasock minskar inträngning av vatten till ett minimum även i en fram och bak skottförsedd kajak. Då kan det vattnet evakueras med pump, svamp och eller öskar.

Är det svar på frågan tango?

Thure
 
Ok, mer offtopic..

Mezzner: Jag tycker nog inte heller säkerheten eller ”riktigheten” varken sitter i skrovform eller sittbrunnsstorlek. Det handlar mer om hur pass väl du kan använda det du har och vett att anpassa paddlingen därefter.

När det gäller skrovformen föredrar jag en rundare skrovform. En rundbottnad kajak rör sig precis som du säger, mer förutsägbart i sjögång och har alltid mindre våt yta (se hur alla moderna surfskis är byggda) än en mer plattbottnad dito (med samma volym). Om du dessutom kombinerar med en krökt köllinje så får du en mycket bra manövrerbarhet med kantning, styrtag osv. Plattare botten ger visserligen mer initialstabilitet, som kan uppskattas av vissa, men annars mest nackdelar, i mina ögon..

När det gäller sittbrunnen gillar jag inte heller att sitta för tajt. Vill att det ska vara lätt att hoppa i och ur och man måste kunna röra sig medan man paddlar, dock med kontakt med kajaken, för kantning mm, och med bibehållen rollbarhet..

Svårt att hitta alla egenskaper i en o samma kajak..

Thomas: Lättast är att börja med bara roll. Först åt ena hållet, sen andra och därefter kan man gå vidare med reentry, i vågor osv. Det svåraste brukar vara att få någon slags rumsuppfattning när man hänger upp o ner, och då veta hur man ska röra sig. Det är väldigt olika hur lång tid det tar.. Jag har varit med om folk som sätter det på första försöket medan andra måste träna betydligt mer. Bra lärare, lämplig kajak, vattenvana och hygglig kroppskontroll underlättar..

/ Ulf
 
eller på engelska seasock minskar inträngning av vatten till ett minimum även i en fram och bak skottförsedd kajak. Då kan det vattnet evakueras med pump, svamp och eller öskar.

Är det svar på frågan tango?

Thure

I min värld låter detta som att göra om en skottfri kajak till en skottkajak med olastbara skott. Då låter det enklare att ha en kajak med skott från början. Men visst, fyller du ut tommrummet bakom sittbrunnen så kan man T-tömma den på samma sätt som en kajak med akterskott.

Men då frågar jag vänligt och nyfiket igen - varför vill man ha en kajak utan skott?
Jag hade mina gissningar tidigare
- mer lättpackad - sittbrunnens hål är större än den största packlucka jag sett
- mer packutrymme - inga skottväggar so begräsnar - men min kajak med skott rymmer det jag behöver
- man kan ligga/sova i kajaken - men hur många promille av Sveriges paddlar övernattar någonsin i kajaken på vattnet? Inte jag och ingen jag känner, men visst jag känner inte alla paddlare.

Stämmer dessa eller inte?
Finns fler argument för eller mot skottlös?

Det finns ju en miljöaspekt av att använda det man har och inte köpa nytt och då kan ju thures förslag om säckar i en skottlös göra skottlösa den mer lätt-tömd.

/Patrik
 
Frågorna är ställda av rent intresse, inte menade som något annat. Så jag försöker en gång till...

thomas

Då det handlar om inlärning så är det väldigt individuellt.
För min del så lär jag i första hand ut en kamraträddning som även fungerar i hårt väder (och nej, det som verkar fiffigt i bassäng fungerar inte alltid i vågor och vind).
Sen börjar egenräddning, oftast med flottör.

Då det gäller roll så är variationen stor. Rekordet är väl knappt 10 min men ganska många lär sig rolla behjälpligt på ett par timmar...sen tar det nog oftast flera säsonger innan man kan säga att man behärskar rollen.
Sitter rollen någotsålunda så kan man börja re entry.

Personligen tycker jag en bra frammåtpaddling är en av de mest underskattade teknikerna. En riktigt bra frammåtpaddling kan man sätta hur mycket tid på som helst....och ändå finns det alltid saker att förbättra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips