Ska en instruktör/ledare kunna rolla?

Enligt min syn att se det använder du den gamla logiken från 1930-talet att det är säkrast att sitta utan säkerhetsbälte i en öppen bil i en olycka för då kommer man kastas ur och klara sig... :p

:)

Nja, inte riktigt, kanske. Men vi får "agree to disagree", helt enkelt.

/Mats
 
Jag pratade om remmar och säkerhetsbälte på en waveski (SOT för surfning) INTE surfski (SOT för racing i surfsjö)

Nej du länkade faktiskt till en Bullet från Custom Kayaks som är en ren surfski.
Waveski har jag inte ens nämnt.

Min poäng var att det är inte särskilt många som tycker det är lätt att rolla.

Dom som tycker det är lätt, är väldigt aktiva, gruppen innehåller alla instruktörer/ledare.
Du meldert, tillhör denna grupp.
Detta att det är svårt att rolla må vara en myt, men bara ur ert perspektiv.

Vi är ganska många som,
beroende på att vi sitter i svårrollade kajaker,
sådana vi trillar ur,
vi har svårigheter att lära oss,
vi har svårigheter att få tillfälle till övning,
vi tillhör gruppen med mental blockering till att lära oss,
aldrig kommer ha en "säker" roll.

Detta är faktiskt ingen myt.

thomas
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Utan att kunna rolla ordentligt så tror jag det är svårt att inse hur LITE kraft och ansträngning som faktiskt krävs för att rolla när man är van och sitter i en lämplig kajak.

Jag tror du har fel. De flesta förstår nog mycket väl hur lätt något kan vara om man investerar mycket träningstid i det.

Problemet är att de flesta långfärdspaddlare jag möter inte verkar vara intresserade av att investera den tiden i att lära sig rolla. Den begränsade tid de kan avsätta till paddling vill de helt enkelt ut och njuta av naturen.

För att maximera säkerheten måste jag som ledare möta kurs- och turdeltagare på deras villkor. Det innebär att jag behöver kunna erbjuda en räddningsteknik som den genomsnittlige deltagaren kan lära sig tillräckligt bra på en kväll (samt en repetition i kallvatten om de nu vill paddla i kallt vatten).

Ännu ett skäl att erbjuda våra kurs- och turdeltagare en lättlärd räddningsteknik är att de utgör rekryteringsbasen för framtida ledare. Om vi sätter ribban för högt får vi inga nya ledare vilket blir säkerhetsmässigt kontraproduktivt.

Sedan har jag inget emot att erbjuda så många som möjligt vidare förkovran.

Vänligen, Klas
 
Svar till Trikåmannen från Ingvar:

Små sittbrunnar är de som är så små att man inte kan sitta på sitsen och dra ombord benen.
Spara tid genom att ha minst 1st ponton förberedd uppblåst på akterdäcket redo att montera med ett handgrepp. Har man också en förlängningsarm till den är det inte svårare att klättra upp i kajaken än att alla jag visat brukar klara det på första försöket. Själv har jag lyckats ta mig ombord på halvminuten.

Slår man runt av utmattning finns inte längre någon räddningsteknik, men sätter man på pontonerna i tid kan man slippa tillämpa någon.

Bernt Forsell kunde rida ut en tyfon i Kinesiska sjön med pontonerna monterade, när han rundade Borneo. En tyfon där 2000 människor blev offer.

Mvh Ingvar
 
Vad menar vi egentligen med alla begrepp vi använder i tråden?

Jag tror att mycket av de skilda åsikterna i denna fråga beror på att vi har helt olika definitioner i några grundläggande begrepp. Jag har iaf själv svårt att säga vad jag anser är lämpliga och säkra självräddningsmetoder utan att veta vad ni menar med följande begrepp.

Ytterskärgård: Jag antar att vi alla menar samma sak här. Öppet hav i anslutning till paddlaren från minst ett håll, något som tex gör att vågorna skulle bli 1 m eller lite mer och tidvis brytande om vindstyrkan låg mellan 8-10 m/s från det öppna havet.

Hårt väder/hård vind som ni ändå anser som normalt paddelbart: Vindstyrkor upp till 5 m/s? upp till 10 m/s? upp till 15 m/s? upp till 20 m/s? mer?
"Hård vind" är för övrigt ett begrepp för vindstyrka på land och motsvarar begreppen "Styv kuling" och "Hård kuling" till sjöss, dvs vindstyrkor mellan 13,9-20,7 m/s.

Normalt paddelbar våghöjd, rolig våghöjd att paddla i: Våghöjd upp till 0,5 m? upp till 1 m? upp till 1,5 m? upp till 2 m? upp till 2,5 m? upp till 3 m? mer?
Detta hänger ju till stor del ihop med vindhastigheten om vi pratar om öppet hav från det håll det blåser (dvs något vi kan få i ytterskärgård) men vid lämplig bottentopografi och dyning så kan vi ju få höga vågor utan att det blåser.

Acceptabel vattentemperatur för paddling: allt över 0 grader? allt över 5 grader? allt över 10 grader? allt över 15 grader? allt över 20 grader?
Ni som inte använder roll som självräddningsteknik, utan räknar med att ligga i vatten upp till en minut innan ni kommer upp, hur är ni klädda när ni paddlar?


Kanske borde startat en ny tråd för detta men mitt svar på ursprungsfrågan och vad jag anser vara lämpliga kajaker för paddling i ytterskärgårdsmiljö beror ju på min definition av dessa begrepp. Detsamma gäller säker för er andra. Jag tror dessutom att det skulle bli mycket enklare att förstå och acceptera varandras argument om vi förstod vad alla menade med ovanstående begrepp.
 
Själv tror jag att det mesta redan skrivits i den här tråden, så den som är öppen för andras argument har redan haft goda möjligheter att omvärdera sin syn, och den som inte gjort det, kommer inte att göra det vad som än skrivs här.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips