Ska en instruktör/ledare kunna rolla?

Men då frågar jag vänligt och nyfiket igen - varför vill man ha en kajak utan skott?

Jag kan inte svara på varför man VILL ha en skottlös kajak men likafullt kanske man har en. Förr var det mycket vanligare med skottlösa kajaker och många finns faktiskt kvar.

@Ulf och Peifen
Tack för svaren!

thomas
 
I flera inlägg påpekas behovet av att kunna rolla för att bli trygg i sin kajak vilket inte stämmer med min erfarenhet. Det som gjort mig trygg i min långfärdskajak är att jag en gång i tiden behärskade min tävlingskajak på havet och alltjämt tränar i den på insjöar. Att jag sedan en gång i tiden lärde mig rolla gjorde varken till eller från. Därmed inte sagt att min väg skulle vara den enda rätta.

Om det bara handlar om att behärska min kajak finns det alltså ingen som helst anledning för mig som ledare att behärska rollen. Lägg därtill att 90% av mina turdeltagare aldrig kommer att behärska rollen till den grad att de kan lita på den för att rädda sig själva så finns det ännu mindre anledning för mig att ta av min begränsade tid till sådant. Jag har lett turer och kurser sedan början av 90-talet och med åren insett hur få som i slutändan lär sig rolla tillräckligt bra, detta trots höga ambitioner.

Däremot är jag en ivrig anhängare av att man lär sig någon form av uppklättring och kamraträddning. Med en hyfsad instruktör lär man sig det på en kväll. Paddlar man i kallt vatten behövs det även en övning i kallvatten. Svårare är det inte.

I övrigt tycker jag att förmågan att hålla ihop en grupp och förmågan att läsa vädret och kartan och förutsäga var paddlingen kan tänkas bli tuff hjälper mig mest som turledare. Det finns mycket annat som är viktigare än tekniskt finlir.

Vidare är jag tveksam till tron att man kan sätta upp långa listor med krav som alla skall vara uppfyllda till punkt och pricka för att få leda turer. I de idéella verksamheterna får vi nog vara nöjda om våra ledare uppfyller den viktigaste delen av en sådan lista. Bättre då att anpassa turerna efter ledarnas och deltagarnas förmåga.

I min gamla klubb fick vi under 90-talet en klar illustration av vad mycket högt ställda krav kan leda till: Under en period var man i långfärdssektionen överens om att turledarna skulle ha NIL instruktörslicens. Efter två-tre år hade man totalt fått en person att genomgå certifieringen och man hade knappt genomfört en enda nybörjartur. Havspaddlingsintresserade nybörjare var under den perioden hänvisade till sig själva om de ville ut på havet. För högt ställda krav blev alltså säkerhetsmässigt kontraproduktivt. Därmed ingen kritik mot NIL. Klubben hade helt enkelt för höga ambitioner.

Vänligen, Klas
 
Därmed ingen kritik mot NIL. Klubben hade helt enkelt för höga ambitioner.

Vänligen, Klas

Det är just den historien jag fått. NIL har precis som namnet säger (Nordisk Instruktörs Licens för havspaddling) ambition att en av dem godkända instruktörer skall kunna leda turer/kurser i hela Norden. Den som paddlat runt i våra nordliga vatten lite mer inser nog snabbt att paddling i Stockholms innerstad, Ålands skärgård, insjöpaddling eller paddling vid Lofoten alla har väldigt olika krav och utmaningar. Sätter man dessutom till de krav som det numera ställs på turledare i Finland så är det klart att det krävs lite övning av den som vill examineras.

Jag tycker det är bra att NIL och FF har sina instruktörsnivåer och kan båda jobba vidare mot en säkrare och roligare paddling på den nivå som passar varje individ.
 
Snarare att det finns en massa tjabbande , t ex om att vissa typer av kajaker är bättre än andra och resten är skit. Kommer man som nybörjare hit och är sugen på att prova så påverkar nivån på diskussionerna snarast negativt.

Jag tror det till stor del handlar om att kajaksporten av tradition är väldigt konservativ här i Norden. Då det nu blir mer och mer uppluckrat med surfkajaker, surfski, sup mm så rörs det ihop ganska mycket. Kan bara konstatera att kunskapen generellt är väldigt varierande då det kommer till paddling och väldigt ofta pratar folk förbi varandra då man har helt olika perspektiv på samma sak (det en kallar surf kallar en annan för medvindspaddling mm).
 
Jag tror det till stor del handlar om att kajaksporten av tradition är väldigt konservativ här i Norden.

Nej, tvärtom. Det finns nog inget land i världen som är så trendängsligt som kajak-Sverige. Hade det varit konservativt så hade alla paddlat omkring i VKV:s Anita och Lisa. Det är trots allt en minoritet som gör det idag, eller hur? De allra flesta paddlar i kajaker som faller inom den brittiska kajaktraditionen. Paradigmet "den svenska skärgårdskajaken" (VKV Anita/Lisa, Max Anderssons Arkö, Sven Thorells Åland, Leif Håkanssons Gillöga och mindre kända kloner av dessa) för en tämligen tynande tillvaro.

/Mats
 
Nej, tvärtom. Det finns nog inget land i världen som är så trendängsligt som kajak-Sverige. Hade det varit konservativt så hade alla paddlat omkring i VKV:s Anita och Lisa. Det är trots allt en minoritet som gör det idag, eller hur?

Exakt den uppblandningen jag hänvisade till. Jag tittade kanske bara lite längre bakåt i historien...samtidigt som det faktiskt är lite fascinerande att det i Sverige finns ett anrikt kajakföretag som VKV som fortfarande uteslutande bygger traditionella skandinaviska kajaker trots alla brittiska "nymodigheter" så lite konservativt/traditionellt kajaktänk finns tydligen kvar.

Det samma gäller ju här på utsidan. Sällan snurrar en tråd speciellt länge innan någon dyker upp och i sten hävdar VKVs förträfflighet oavsett tema.
 
Det samma gäller ju här på utsidan. Sällan snurrar en tråd speciellt länge innan någon dyker upp och i sten hävdar VKVs förträfflighet oavsett tema.

Mmm... men nu kan ju det också bero på att det är bra kajaker...? Och inte vara ett utslag av ärkekonservatism. Bara för att någonting är gammalt är det ju inte per definition dåligt.

/Mats (som inte paddlar VKV, nota bene!)
 
Rolig tråd!

Personligen tycker jag att svaret på den ursprungliga frågan i tråden är: "Det beror på..."

Självklart kan man leda turer utan att kunna rolla, men det finns också många typer av turer i svenska vatten där omständigheterna (väder, vind, gruppsammansättning) gör att det är ytterst lämpligt att ledaren på turen kan rolla.

Jag skulle inte sätta mig i en situation där jag leder en tur och har huvudansvaret för deltagarnas säkerhet om jag själv inte visste att jag i alla lägen först snabbt och enkelt kunde rädda mig själv vid en kapsejsning innan jag hjälper andra. Detta är väl grundkravet man kan ställa på en turledare som har säkerhetsansvar, sen är det väl upp till ledaren att själv känna efter vilken typ av självräddning som är effektivast och går fortast. För mig (i de kajaker jag normalt paddlar) är det iaf rollen som är det bästa verktyget för denna självräddning. Men om vi tex tänker oss att det är en surfskitur så blir ju räddningtekniken någon annan.

För övrigt kan jag meddela trikåmannen angående funderingen kring Tahe Greenlands flytförmåga att den flyter utmärkt fullastad med sittbrunnen full av vatten och går bra att paddla så.
Jag har även tillsammans med två kompisar testat flytfömågan hos Tahe Greenland genom att en 80 kg person satt i den med sittbrunnen full av vatten samtidigt som vi var två 70 kg personer som satt gränsle över för respektive akter (kajaken var i övrigt opackad dvs luft i för- och akterskott) och den flöt fortfarande (om än med nöd och näppe).

Slutligen kan jag inte låta bli att fascineras av den mytbildning som finns kring roll bland havspaddlare och då främst bland den skara som inte kan rolla. Jag hade själv en massa förutfattade meningar innan jag lärde mig rolla, speciellt kring vilka kajaker som var lätta respektive svåra att rolla, många av dessa förutfattade meningar har sedan fått komma på skam.

En vanlig myt är att breda kajaker skulle vara omöjliga att rolla, den kan vi väl avfärda direkt? Forskajaker är vanligtvis kring 65 cm breda och för en forspaddlare är rollen det självklara förstahandsvalet när det gäller självräddning. Dock ska tilläggas att många forskajaker faktiskt är svårare att rolla än de flesta normalstora havskajakerna. Trots detta så lär sig i princip alla fosrpaddlare som tar sig förbi nybörjarstadiet att rolla. Går man sedan vidare till specialiserade surfkajaker så är dessa med sin helt platta botten, som också är bredare än 60 cm, ytterligare snäppet jobbigare att rolla, ändå är rollen den självklara första metoden för självräddning i surf.

Så länge man kan spjärna sig fast med benen hyfsat i kajaken så att man inte trillar ur, så skulle jag tro att alla kajaker går att rolla med rätt teknik, men självklart kräver det träning. Kan man välta kajaken med sin egen kroppsvikt sittandes på sitsen så kan man troligen också rolla upp den.

Det är inget svårt och magiskt med att rolla, men den initiala tröskeln är ganska hög, jag antar att för den övercurlade havspaddlaren så blir det väl för jobbigt :p ;) Sen kräver olika kajaker lite olika teknik, men grundprincipen är den samma.

Vad det gäller Faltkajaker så går de också utmärkt att rolla. Dubside har under många år använt en (visserligen något modifierad, men fortfarande bred) faltkajak och han straightjacket rollar den.

http://www.qajaq.se/public/rolls/nohands/nohands1.mov

Går man till Folbots webbsida kan man även se bilder på när han handrollar en 86 cm bred Citibot. Så låt inte er faltkajak hindra er från att lära er rolla.

Jag anser inte att alla som paddlar kajak måste lära sig rolla, eller ens vara intresserade av det, men snälla, sluta sprid myter kring hur svårt det är och att vissa kajaker ska vara omöjliga att rolla när ni själva faktiskt inte vet.
 
Senast ändrad:
Något mera som talar för skottlös kajak?
Jag har mitt tömningsargument emot men det kanske finns någon smart teknik som jag missat för att ensam tömma en skottlöss kajak - i så fall hur?
/Patrik
Hur en skottlöskajak töms borde väl en kajakinstruktör känna till? Det är liksom grundkurs i kajakhantering.
Finns en uppsjö kajaker som saknar skott, typ ww, motions/racer, fb, sof, turkajaker konstruerade innan 1980 etc och det finns orsaker varför.

Håller dock med om att en skottförsedd kajak är enklare att tömma och att de har många fördelar.
 
För långfärdspaddling gäller lite annat är min erfarenhet.

Visst är det snajsigt när rollen sitter som en smäck, men av erfarenhet vet jag att det går att klara ganska uselt väder och svåra förhållanden för en van kanotist utan att välta för reflexerna sitter i märgen och snabba stöttningar sker intuitivt och rollen blir sällan eller aldrig aktuell för man välter nästan aldrig, men kanske får blöta axlarna i värsta fall. Om man väl plurrar så har det gått så långt att man även är utmattad och då finns inga krafter kvar till att rolla och även om man har finskt sisu och klarar en sista roll så är man uppe i ett sämre skick än man var innan man välte.

Så visst kan rollen vara latjolajbans för de som tar korta turer ned för strömmande vatten och leker i bränningarna utanför klipporna, men den är inte en nödvändig patentlösning i alla situationer och för alla.

För en långfärdskanotist är det oftast viktigast att kunna paddla rakt framåt ergonomiskt lätt och ledigt och att smidigt kunna ta sig i och ur kajaken vid strand hugg, men samtidigt kan ju olyckan vara framme och då kan det ju vara bra att ha tillgång till en metod att ta sig upp i kajaken utan att behöva ligga och simma allt för länge samt att kunna öka stabiliteten även då krafterna inte är på topp längre. Där av pontonsystemet.

Tack för all support för VKV men även jag kan tycka det är kul att prova på lite annat och kanske till och med skulle kunna tänka mig att gå en kurs för att lära mig rolla lite bättre än vad jag redan kan. Hur som så finns det inte på min karta att kräva pontonlicens och certifierade instruktörer samt pontonpass även om jag skulle uppskatta om NIL-instruktörer även tog sig an detta med samma ambition som rollen nu när de ändå är i gång med hög ambitionsnivå på att förbättra säkerheten och kunskapen för kanotister.

En sak som inte nämndes ang de skottlösa kajakerna är de längsgående flyttankarna i skrovsidorna har lyftkraft tillräckligt för att kunna tömma kajaken liggandes i sjön medels kantställning. De styvar dess utom upp skrovet och gör att ett tunnare laminat fungerar(lägre vikt). Avsaknad av luckor och linor gör kajaken lättare att rengöra och billigare i produktion samt att luckor kan var utsatta då packningar kan vara sårbara.

Kuriosa fritt ur minnet:

Förr var det ett krav från sjöfartsverket på att en ”båt” inte fick ha punkterade vattentäta skott, så vår YooAKim var den enda godkända kajaken på Grönland för uthyrningverksamhet, då detta var ett krav från Danska myndigheter.

Sedan hörde jag på omvägar att de skottlösa kajakerna inte fungerade på KF-kurser då det var svårt att hålla ihop deltagarna då de skottlösa tog sina 60L/40L säckar i nävarna och gick upp till nattkvarteret medan de som hade på den tiden Eng kajaker med små luckor låg vid strandkanten och pillade med små påsar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Stuffuts K2 vilken ska man välja? Paddling allmänt 13
PS-VKF Freya Hoffmeister ska runda ny kontinent Paddling allmänt 1
Kaptenhammock Ännu en - vilken kajak ska jag ha fråga! Paddling allmänt 1
Stefan L Nybörjare vad ska jag tänka på? Paddling allmänt 16
fredrichusen vilken typ av kajak ska jag välja? Paddling allmänt 3
robrox Ska paddla i Tresticklans nationalpark Paddling allmänt 2
Elessario Tips på Vilken gbg-klubb ska jag bli medlem i tycker du? Paddling allmänt 4
ant_lill Ännu en sån där tråd... "Jag ska köpa kajak" Paddling allmänt 10
höjdrädd Vad ska jag provpaddla? Paddling allmänt 29
torger Plask! Gamla gubbar ska int paddla racers. Paddling allmänt 26
crilee Vart ska man köpa sin razor? Paddling allmänt 4
freetime Riktigt snabb havskajak...Vilka fabrikat/modeller ska jag titta på? Paddling allmänt 21
Erik Barkefors Vad ska klubben stå för och till vem? Paddling allmänt 13
Andreas7905 Vilken kajak ska jag välja? Paddling allmänt 5
ala Vilken kajak ska jag hyra? 6 alternativ Paddling allmänt 6
jamo Sommarlöfte - Rollen ska sitta Paddling allmänt 37
Alexander85 Vilken kajak ska jag köpa? Paddling allmänt 7
sb_stefan Var ska jag paddla? Paddling allmänt 4
UmeåAnna Vad ska en nybörjartjej satsa på för kajakmodell? Paddling allmänt 33
a95180 Paddla olastat, vilka egenskaper ska kajaken ha? Paddling allmänt 11
nisse_ Var ska vi paddla? Paddling allmänt 5
Jocka Vart ska vi paddla? Paddling allmänt 2
Lock-Kulla Vilka kajaker ska vi köpa? Paddling allmänt 5
Jocka Vilken kajak ska jag köpa? Paddling allmänt 5
jezz Ska köpa kajak och ut på äventyr. Tips? Paddling allmänt 1
Ska jag byta Hillebergmodell..? Paddling allmänt 13
Okej..vilket liggunderlag ska jag nu välja..? Paddling allmänt 15
ansjoblo Vilken karta ska jag ha i S:t Anna skärgård Paddling allmänt 10
skorpion Jag ska köpa ny padel, var ,vilken? Paddling allmänt 4
sidpatel Vilken 1:a havskajak ska jag köpa? Paddling allmänt 5
esra Vad ska jag tänka på? Paddling allmänt 4
Johan es Nybörjare, vilken kanot eller kajak ska jag välja? Paddling allmänt 5
popunonkok Certifierad kajakguide/instruktör, vad finns? Paddling allmänt 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.