Plast vs Glasfiber

Tjena,

Ska köpa en kajak för helgturer i S:t Annas skärgård. Bör man köpa en plaskajak om man ska släpa upp åbäket på klipporna ofta? En i glasfiber känns som den repas lätt och är skörare, det är väl ngn typ av gelcoat på antar jag?
 
Minerad mark...

Det är som skädda-roderdebatten. Båda typer har sina för och nackdelar och sina förespråkare. Är själv en gasfiberförespråkare (snart träare) som gillar ett styvt skrov. Har definitivt fördomar om plastkajaker efter att ha paddlat några Prijon-baljor. Har senare fått svälja min envishet efter att ha provat ett par plast som fungerat bra. Så vill du prioritera oömhet framför styvhet så fungerar plast efter urval. Även plastkajaker repas och ger högre motstånd i vattnet.

En smaksak och trade off.
 
Det är som skädda-roderdebatten. Båda typer har sina för och nackdelar och sina förespråkare. Är själv en gasfiberförespråkare (snart träare) som gillar ett styvt skrov. Har definitivt fördomar om plastkajaker efter att ha paddlat några Prijon-baljor. Har senare fått svälja min envishet efter att ha provat ett par plast som fungerat bra. Så vill du prioritera oömhet framför styvhet så fungerar plast efter urval. Även plastkajaker repas och ger högre motstånd i vattnet.

En smaksak och trade off.

Även inom plast finns det olika sorter, beroende på tillverkningsmetod. Så snarare än plast kontra glasfiber skall det vara glasfiber kontra rotationsgjuten plast, kontra flerlagrig plast, kontra blåsmodulerad plast, ... till slut hanllar det mer om valet av kajak än valet av material.

Det viktiga är att plast är tyngre men mjukare och därmed slagtåligare. Så vad gäller repor och slag är plast generellt sett tåligare, men generellt kostar det i vikt. Så om valet faller på plast har du fortfarande kvar att hitta en plastkajak som du tycker är tillräckligt styv och tillräckligt lätt. Personligen skulle jag nog säga att bäst är att ta den kajak du tycker är trevlig, och bara sekundärt fokusera på materialet. Kan du hitta en kajak du gillar i plast så är det ju det bästa så som du satt upp önskemålet, men tänk på att du då kompromissar med andra saker du kanske också finner viktiga.

--- Mats ---
 
Prisfråga

Först och främst är det en prisfråga

Plastkajaker framställs processmässigt

Glasfiberkajaker byggs hantverkmässigt med betydligt fler mantimmar. Eftersom dom byggs hantverksmässigt är kvaliten helt beroende av vem som byggt dom

Myten om glasfiberns ömtålighet är ganska överdriven det tål mer än de flesta tror

http://www.youtube.com/watch?v=9aqF6W7a8c4

Jag paddlar själv plast när jag paddlar i forsen eftersom jag är nybörjare passar det bäst så

Som redan sagts hittar du en kajak som passar din plånbok och du trivs med så är det väl bara att slå till oavsett material

Hans Friedel
 
Bör man köpa en plaskajak om man ska släpa upp åbäket på klipporna ofta? En i glasfiber känns som den repas lätt och är skörare, det är väl ngn typ av gelcoat på antar jag?
Glasfiberkajakerna repas också lätt! De kan med mina mått mätt verkligen inte kallas sköra. Eller rättare sagt så är min havskajak, tillverkat av bland annat glasfiber, allt annat än skör, den har tagit precis hur mycket stryk som helst. Jag har inte varit det minsta rädd om den. ;)

(Det finns stor skillnad även inom "glasfibersegmentet", många olika material, inte minst om man börjar titta åt racinghållet och de är alldeles utmärkt optimerade för sin uppgift... Inget för klippparkering dock.)

Gällande repor så blir det repor både på "plastkajak" och "glasfiberkajaker". De kan hanteras genom att titta bort i båda fallen... ;) Eller genom att ta till kniven på den ena och med hjälp av gelcoatspackel på den andre.

Om man vill ta extra god hand om sin kajak (oavsett material) kan man titta på kayaksavers (stavning?).

Instämmer med Hans, Titta på kajak först (användningsområde, skönhet, ergonomi och ekonomi) och på material därefter.
 
Plast- och språkpolisen rycker ut...

- För det första instämmer jag med dem som ovan redan sagt att materialet är sekundärt, fokusera på kajakens form, egenskaper, sittvänlighet osv. Du frågar ju inte efter vilken sorts plåt det är i bilen?

- För det andra vill jag - med stor risk för att bli utnämnd till Veckans Messerschmidt - säga att plastkajaker har vi allihopa (utom SOF-byggarna).

Glasfiberarmerad poly-/vinylesterplast,
gjuten polyetenplast,
epoxylaminerad glasfiber på träkärna (nämns bara för att reta träkajaksägarna... :))
eller plast formad på något annat sätt...

Plast är det lika fullt. En polymertekniker skulle nog snarare skilja dem genom att tala om laminerad eller gjuten plast.

hälsningar Jens
 
Plast är det lika fullt.

Tack Jens!!
(Jag orkade bara med citattecken i texten ovan)

ÄNTLIGEN att någon tar bladet från mun i den här frågan. :)
Och om vi nu skall vara korrekta som finns det ju SOF-byggare som använder en ansenlig mängd plast för att hålla vattnet på rätt sida.

Patric - som under sommaren får hem en fantastisk plastkajak med glas&kolfiberarmering som dessutom har trä som distansmatrial, samt för styrka och styvhet.

ps. Mjukplast eller härdplast (vilken/vilka plast?)? Armerad eller inte (med vad?)? "Gjuten" med eller utan laminerade skikt? Handupplagd eller form/blås/rotationsgjuten?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Plast
http://sv.wikipedia.org/wiki/Polymer
http://sv.wikipedia.org/wiki/Glasfiber
 
Oavsett vilket material man väljer så ökar man livslängden om man är försiktig med kanoten.

"Plast"-kanoten brukar vara billigare och tyngre som redan skrivits. Ibland kan priset vara avgörande för att någon ska kunna köpa överhuvudtaget och då är man kanske hänvisad till "plast" eller ska vi kalla det "hinkplast" ;-)

Vikten spelar inte så stor roll om man har kanoten vid en klubb med brygga och vagn att låna. Ska man köra den på biltak så är 29 kg mycket när den ska upp på biltaket. Då drömmer man gärna om en 20-kilos kol/kevlarkanot eller varför inte en 12-kilos breddad turbåt (55 cm).

Livslängden på en glasfiberkanot är längre än på en plastkanot så utslaget per år blir skillnaden mindre. Min egen glasfiberkanot köpte jag 1991.
 
Senast ändrad:
Mycket info, man tackar.

Om jag parkerade min bil genom att lägga den på taket och putta in den i garaget skulle jag definitivt fråga vilken typ av plåt den var gjord av innan jag köpte. Lite så är det ju? Jag har svårt att se mig lyfta kajaken ur vattnet och bära upp den i skydd på klippan när kajaken väger 25 kilo och packningen lika mycket.

Hur som helst verkar ju inte glasfiber vara uteslutet som alternativ bara för jag tänker vara lite oöm och det var ju bra, mer att välja på. Jag har kört plastbåtar i alla år och dragit upp dem på stenstränder och så vidare så jag vet ungefär vad gelcoat tål och vad det krävs för att laga repor men en kajak måste ju vara lite sprödare än en 18fots DC tänker jag.

Jag uppskattar att ni tycker jag ska välja kajak efter funktion, men tyvärr blir det nog bara att jag tar billigaste havskajaken jag kommer över. Det kommer handla om 2-3 turer om året för mig, jag får väl bita ihop om jag sitter som en påse nötter. Huvudsaken är att den inte är för rank. Jag har sett beggade och även vissa nya både plast och glasfiberbananer kring 6-8000. Jag brukar tröttna snabbt på mina projekt och då vill ja inte stå med en kajak för 30k som är formgjuten efter mitt arschle. Är det så kul som jag hoppas kan man ju uppgradera när man verkligen vet vad man vill ha. Tack igen!
 
men en kajak måste ju vara lite sprödare än en 18fots DC tänker jag.
jag har inget aning om något annat är att jag drar upp min "glasfiberkajak" på strand och klippa utan större omtänksamhet. jag paddlar mycket och jag gör det ofta. jag får därför lägga på ett lager gelcoatspackel på kölens främre respektive aktre del var tredje år eller så... no big deal.

[...men min nya plastkajak med trädistans :) får nog kayaksavers eller motsvarande omsorgsfullare hantering... hon är för vacker och för snabb för att misshandla på ovannämnda sätt...]

de allra flesta helt vanliga havs- och skärgårdskajaker är inte för ranka. man lär sig fort skulle jag säga... och det finns trix om den nu skulle vara för rank i början.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Hadoque Plast eller glasfiber Paddling allmänt 33
Ännna Plast eller glasfiber? Paddling allmänt 7
CE Plast eller glasfiber? Paddling allmänt 3
Raftö Kvalitetskajak i plast? Paddling allmänt 5
MarkusF Kanadensare i plast Paddling allmänt 7
agadiver Plast eller aluminium för kanadensare Paddling allmänt 4
PEUN Laga plast Paddling allmänt 8
blomer Laga Point65 plast kajak Paddling allmänt 0
vete valley nordkapp vs easky 17 (LV) - plast Paddling allmänt 0
Mike C Tips på lättpaddlad havskajak av plast? Paddling allmänt 3
NBC2 Tips på plast-havskajak Paddling allmänt 12
svingen underhåll plast PET kajak Paddling allmänt 4
Lorre2 Ny låda i plast från Påjnt Paddling allmänt 3
Egel Limma trä och plast? Paddling allmänt 10
oyen K2 i plast - erfarenheter? Paddling allmänt 1
snowchain Kanadensare plast/alu. ?? Paddling allmänt 1
ANDBEN HTP-Plast Paddling allmänt 7
Masken Kajakbygge i plast Paddling allmänt 1
tango Billig grönlandspaddel, gärna kolfiber (eller glasfiber)? Paddling allmänt 12
paddla Kajakpaddel – alu eller glasfiber i skaftet? Paddling allmänt 12
McO Val av kajak (PE eller glasfiber) under 10.000 kr? Paddling allmänt 10
avslutad140107 Skada i glasfiber eller endast färg/gelcoat? Paddling allmänt 16
supinum hjälp med reparation (glasfiber) Paddling allmänt 2
hassex Glasfiber vs Polyeten Paddling allmänt 36
dexecupen Hur mycket kolfiber alt. glasfiber? Paddling allmänt 17
Valgrinden Kevlar / glasfiber Paddling allmänt 13
Siven Bygga one off med glasfiber eller liknande Paddling allmänt 22
Bengha P&H Capella glasfiber Paddling allmänt 1
Hudson Haak Glasfiber och epoxy Paddling allmänt 3
jonzzon glasfiber vs polyetylen ? Paddling allmänt 9
Måla glasfiber kajak Paddling allmänt 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.