Tips på plast-havskajak

Hej!
Är nybörjare och funderar på en havskajak att användas främst i skärgården. Motionspadling, förmodligen mest dagsturer men det kanske blir någon helgtur.
Jag vill nog ha en "plastkajak" eftersom den kommer att hanteras en del. Jag föredrar att den inte är rank framför lättdriven men vill samtidigt inte ha en pråm.
Jag är 183 cm lång och väger 93 kg (alltså något underlång för min vikt) m.a.o. är det en avsikt med kajaken att få ner matchvikten.
Jag har kollat runt lite och fastnat föt två kajaker: Point 65 Sea Cruiser och Valley Aquanaut PE.
Eftersom jag är en stor förespråkare av "minsta möjliga rörliga delar" så tänkte jag börja utan roder, bara "skedda", och om jag har förstått saken rätt så går dessa att senare koplettera med roder, om det är nödvändigt.

Jag vore tacksam för era synpunkter. Har ni något annat förslag?
 
hej!
Jag tycker att du ska lära känna 'ranka' kajaker innan du väljer bort dom. Som jag ser det är ranka kajaker otäcka för dom som aldrig suttit i en kajak. Så fort man kommit underfund med rankhetens natur finner man att den inte är svår att förutspå eller hantera. Vill du kunna styra en kajak utan roder kommer du att trivas mycket bättre i en rankare kajak. Någon gång på 70- eller 80-talet lanserades sällskapsspelet Othello under devisen 'a minute to learn - a lifetime to master'. Den devisen skulle jag säga är direkt överförbar på den balansologi ranka kajaker kräva.

Nu kanske jag är styv i korken men som jag ser det tjänar riktigt stabila kajaker inget annat syfte än att på ett tryggt sätt låta ovana förstagångspaddlare få ett stänk av den känsla vi vanepaddlare knappt kan leva utan. Dom blir helt enkelt alltförsnabbt väldigt tråkiga. Jag tror att om man köper sig en alltför stabil kajak finner man sig snabbt inmålad i ett hörn. (men va fan, man kan ju alltid sälja den förstås).

Så få rörliga delar som möjligt är ingen dum idé men jag rekomenderar starkt en kajak med indragbar skädda. Ibland hamnar jag i ranka kajaker (Thomassons Njord) som hade varit maövrerbara om det inte vore för den fast monterade skäddan och kommer på mig själv med längta efter bogpropeller :)

Jag som skriver detta har ännu inte paddlat i ett år (började i september -06) och har mycket kvar att lära. Men jag kan inte nog understryka glädjen insikten om balansernas inflytande över kajakens dans ger. Jag trivs förnärvarande i en något slarvigt byggd Black Pearl som inte medger särskilt mycket packning. I vinter ska det bli en Njord.

I mitt unga kajakliv är jag fortfarande rätt hårt insnöad på Thomassons konstruktioner. Jag anar att världen är större men trivs än så länge med de horisonter jag förtillfället njuter.

/mvh David i Tranås
 
Valley

Hej
Jag har paddlat Aquanaut PE rätt mycket och trivs väldigt bra i den. Jag har haft den både packad för några dagars paddling och opackad på bara dagstur.

Jag upplever den inte som stabil och tråkig utan den är rolig att paddal och svarar bra på kantningar osv, sen att den är lättrollad gör inte saken sämre :)

Detta är en kajak som jag själv tänkt köpa och rekommenderar då. Jag är oxå lite för kort för mina kilo även om både längd och vikt överskrider dina.
//Henrik
 
Jag har en Aquanaut PE och är helnöjd med den - känns trygg och ändå rolig. PE:n är ju lite tyngre än sin syster i glasfiber, men det märks egentligen bara på land när man skall ha upp den på biltaket. Men det går ändå utmärkt att bära den ensam kortare sträckor.
Den finns ju i high volume-version också om man tycker att man vill ha lite mer utrymme för sin kroppshydda. Något roder har jag inte, och jag har inte heller känt någon saknad efter något. Den är lätt att kompensera med paddeln etc.
Jag kan bara rekommendera den, men visst - provsitt och helst provpaddla innan. Nu vet jag ju inte var du bor, men i Göteborgsområdet så finns den för provpaddling på Escape kajakcenter, i Stockholm så har du Svima.
 
Hej igen!

Tack för fina svar.


Förvisso så skrev jag "minsta möjliga rörliga delar", men jag har tänkt mig med indragbar skedda.
Sedan håller jag med om att ju mer man lär sig om en sak, ju mer inser man hur lite man vet.

Till Henrik och ”progg”: Har ni provat Aquanaut HV ? Eller behöver jag inte den (du var väl större än vad jag är, Henrik)?

Ingen som har erfarenhet av Point 65 Sea Cruiser?Tacksam för svar!
 
Jodå - jag har testat HV:n - men den var lite för rymlig för mig, i varje fall i sommarmunderingen badbyxor. Att jag testade den var att jag fick lov att låna en på förra Stockenträffen då jag ännu inte hade köpt mig någon egen kajak. Men HV:n känns annars likadan som den "vanliga" fast med lite mer utrymme i sittbrunnen.

Men betänk att om du provsitter en "vanlig" och den passar precis och du har liknande klädsel - då är den kanske för trång för att hantera dig om du vill ut och vinterpaddla (som är riktigt underbart, men kräver lite mer volymiösa kläder). Jag skulle ut och paddla en vinterdag i hyrd Romany men eftersom vintermunderingen gjorde mig till en michelinbugge så kunde jag inte få ner knäna ordentligt, det fick bli en Explorer HV istället den dagen.

Jag har knackat ner lite enkla kommentarer om första mötet med min kajak här
 
Ja, det är HV:n

som jag har paddlat. Och som du säger så är jag lite större än dig är runt 194 cm lång och väger en bit över 100. Jag sitter riktigt bra i den utan att den ändå känns att man tappar kontakten med båten. Vad gäller manöver osv är det den jag kommenterar så du kan gott välja den om du frågar mig och det är den du sitter bäst i.
//Henrik
 
VKV Lisa

Jag har en VKV Lisa, den är inte rank, den är lättdriven och i min mening en perfekt skärgårdskajak.
Jag använder den mest för motionspaddling i Luleå skärgård inför vintersäsongens längdskidträning. Kajaken är dessutom en mycket vacker farkost, det var kärlek vid första ögonkastet, så det blev "min Lisa". Jag brukar säga till min fru att hon är min älskarinna.
 
Skönt att någon till sist har uppmärksammat det negligerade problemet med underlängd. Det är ett jäkla tjat om övervikt men vi som har underlängd förbarmar sig ingen över. Underlängd kan man inte göra något åt - det beror på ens föräldrar. En del av oss blir dessutom kortare med åren - vilket öde!
 
Hej igen!

Tja, jag kollade runt lite och eftersom jag är novis så insåg jag att jag kan testa och kolla i all oändlighet och ändå inte ha bestämt mig. Därför så tänkte jag att jag måste chansa lite, om det skall bli något, och köpa en som jag tror är bra, lära mig i den samt få rutin.
När jag har rutin så får jag i så fall byta om det känns fel. Att sälja en begagnad verkar ju inte vara svårt.

Efter att ha provsuttit några och kollat in detaljer (och tagit åt mig era argument) så fastnade jag för Valley Aquanaut RM HV.

Åter igen så är jag för orutinerad för att kunna ge något kvalificerat omdöme och har bara ca 10 timmar i kajaken men jag är helnöjd. Kvaliteten är perfekt. Hon känns stabil och trygg men ändå inte ”pråmig”.

Tack till er som har hjälpt mig. Ni har förmodligen besparat mig en massa tid, jag kom till skott snabbare och därmed ut på sjön, i en för mig perfekt kajak, snabbare än jag trott. Som sagt: jag är helnöjd. Nu gäller det bara att lära sig. Där är jag inte helnöjd, men jag kan i alla fall inte skylla på kajaken …….
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Mike C Tips på lättpaddlad havskajak av plast? Paddling allmänt 3
Ninja123 Erfarenhet av Thule hullavator och tips på kajakvagn för promenad på asfalt-/grusväg? Paddling allmänt 8
FatClimber Tips på länspump/flottör? Paddling allmänt 2
CAX tips på paddelvatten nära Göteborg eller Örebro Paddling allmänt 4
yohann123 Vkv 101 och tips på paddel till nybörjarmotionär Paddling allmänt 3
GeorgeG Söker tips på kolfiber paddel Paddling allmänt 17
IaDillner Tips på hundraser som lämpar sig i enmanskajak Paddling allmänt 14
Åsa_P Tips på 4-dagars kanotsemester Paddling allmänt 9
Jenny Penny Era bästa tips på paddelvatten i vårväder Paddling allmänt 3
Peter.nou_gmail.com Enklare motionskajak? Gärna begagnad - tips på modell, prisklass? Paddling allmänt 2
Messway Tips på kajak - nybörjare Paddling allmänt 8
pelle.k Tips på bra flytväst Paddling allmänt 5
Viljan82 Tips på paddeltur Paddling allmänt 8
fiskpropeller Ny inom paddling. Söker tips på kajaker. Paddling allmänt 18
Slitvargen Tips på packbar flytväst för packrafting Paddling allmänt 11
Villevillut Letar efter tips på kanot. Paddling allmänt 11
Erikhelen Tips på kajak Paddling allmänt 14
Göran_ Har precis flyttat till Norrbotten, tips på turer med kanadensare? Paddling allmänt 8
watchEm Tips på uppblåsbar kajak! Paddling allmänt 2
Valpish Tips på mat inför långtur. Paddling allmänt 7
fekki Tips på 3-dagars tur med packraft Paddling allmänt 5
Lars R Kajak vid Vancouver Island. Tips på paddelvatten? Paddling allmänt 3
fingret Tips på paddling för 2 nybörjare (1 vecka) Paddling allmänt 6
FotoMarkus Gräsö: Tips på dagstur Paddling allmänt 1
The_Lost_Cyclist Tips på paddelforum med fokus på Kanada/USA Paddling allmänt 2
Ake Larsson Tips på sjöpaddling Dalarna, Härjedalen Paddling allmänt 0
Elin75 Tips på nybörjartur i Stockholms skärgård? Paddling allmänt 3
lina__85__hotmail.com Sökes tips på paddling i södra Sverige! Paddling allmänt 4
mattsson82 Tips på nybörjarkurs? Paddling allmänt 4
Åskan tips på helgpaddling Paddling allmänt 4
fredl Tips på paddling i Värmland/Nerike? Paddling allmänt 5
fson Tips på prisvärd havskajak? Paddling allmänt 16
oljohanna Paddling i Kroatien - tips på researrangör? Paddling allmänt 5
pelka vill ha Tips på paddel! Paddling allmänt 11
Jote Tips på kajaktur i centrala Stockholm. Paddling allmänt 8
puckelsnook Tips på bra kajaktur 3-4 dagar - fiske & fjäll? Paddling allmänt 0
Burnis Tips på bra nybörjar kanot för två vuxna? Paddling allmänt 8
Tomis Tips på åpaddling med barn! Paddling allmänt 8
s3.n Tips på övernattningstur runt Örebro! Paddling allmänt 4
joakim.hansson.79 Surfski behöver råd och tips på modeller Paddling allmänt 3
Henkes Tips på rundtur i dalarna Paddling allmänt 14
aksello tips på kanotleder med bra information. Paddling allmänt 15
erik_kiesow_msn.com Tips på kanotförvaring? Norra Stockholmsregionen? Paddling allmänt 3
Sportquattro Tips på rymlig kajak Paddling allmänt 13
aksello Tips på paddel Paddling allmänt 12
521 Tips på en pråm? Paddling allmänt 23
CamillaStåhlberg tips på inlandspaddling i Halland Paddling allmänt 6
jorbe911 Tips på bästa paddlingen på västkusten? Paddling allmänt 7
semaln Tips på kajak Paddling allmänt 3
plommon1 Tips på bra paddelvatten Paddling allmänt 6

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!