Plast eller glasfiber

Tack för erbjudande om iknuffarhjälp erik och grymt elak: )
jag såg när jag va där nere å lunchade att det va bra sjögångå fina vågor. men jag avhöll mej klokt nog, trots att surfkajaken låg bak i bilen. jag nöjde mej med en provsittning av den. det hela resulterade i att jag slänger ut annons på den. bättre att sälja än att betala dyra pengar för fettsugning och en liten avkortninga av benen. jag satt riktigt bra i den när jag kommit på plats. men sen då..... det va nästan helt omöjligt att ta sej ur den igen. visst..... det är alltid enklare att glida ur den när man väl vurpat å ligger i sjön. men det är va bara för tajt. så när jag äntligen tagit mej ur den så bestämde jag mej för att sälja den igen. att klämma ner sej i den å sticka ut kändes som rena kamikazeuppdraget : ) så den hjälp jag hade behövt va nog mera urdragarhjälp.

jag får satsa på en sit-on-top-våg-surf-kajak för fetton istället.
givetvis i "hinkplast" vad annars : )

men det va synd att jag inte fick (vågade) testa den balla plattbottnade surfkajaken med fenor baktill : (

köp aldrig en bandspelare av en andfådd man på gatan. den va bra : )

på tal om knuff i så är det ganska kul att åka i från jollesjösättningsbryggorna. dom lutar bra nu vid lågvatten. men man skulle ha nån ramp som man smörjer med diskmedel eller nåt : )
fan va bra det är med hinkplast : )
 
men jag vet nåt som varken du eller jag testat.
namnet börjar på tide å sluter på race.
ett test kanske skulle förändra våra liv : )
även om vi inte vill tro att något sånt skulle hända.

nu börjar det att spåra ut tror jag
plast eller glasfiber va ju frågan.

ps. 18 sekundmeter från rätt håll idag, men jag är för feg för att pova surfkajaken (i hinkplast) för första gången idag.
fan att man ska vara en sån mes : )
hade varit ballare att surfa i vågor än på internet

Jag har vissa principer.

Jag har dock en hel del principer som jag dock hela tiden gör avkall på i mellan åt.

Jag fegade inte i går med min hundra, men jag gjorde avkall på min fobi mot torrdräckter i alla fall och tog jag på mig min jacka med muddar för att slippa vatten på min omärkta dragg som för övrigt så här års inte lever upp till namnet och knappast har plats för loggan.

Beläggningen lossnade från insidan på jackan och hamnade som ett vitt slem på hela överkroppen samt att kallt vatten kom in i ärmarna där beläggningen lossnat på. Usch var förnamnet! Semmig, vit och nedkyld återvände jag till baka men en erfarenhet rikare och mina principer bekräftade.

Sorry om jag avvek från ämnet.

/Kåre
 
jazzmatsa;567118 jag får satsa på en sit-on-top-våg-surf-kajak för fetton istället. givetvis i "hinkplast" vad annars : ) [/QUOTE sa:
Har du testat Hobies kajaker med trampor? Jag har ju en och är jättenöjd och den borde funka till vågsurf också misstänker jag, dessutom går den att segla med också. Okej, kanske lite dyr men efter två säsonger så lovordar jag den fortfarande då mina axlar och nacke inte pallar för långa paddelpass. Dessutom håller den på att kompletteras med elmotor, det är nästa projekt.



*projekt, projekt,,,,,,,,,,,,alltid dessa projekt,,,,,,,,,,,,*
 
Beläggningen lossnade från insidan på jackan och hamnade som ett vitt slem på hela överkroppen samt att kallt vatten kom in i ärmarna där beläggningen lossnat på. Usch var förnamnet! Semmig, vit och nedkyld återvände jag till baka men en erfarenhet rikare och mina principer bekräftade.

Sorry om jag avvek från ämnet.

/Kåre
Köper man skitprodukter får man skylla sig själv, hade det varit en Ursuk hade det aldrig hänt. Det finns ju en anledning till att sjöräddningen, militären och handelsflottan bla. världen runt valt Ursuk. Och, ja, kvalitet kostar men blir billigare i längden och så uteblir överraskningarna.
 
Jag vill nog påstå att två kajaker som är identiska i form, längd och vikt, där den ena är av plast och den andra av glasfiber, som paddlas med exakt samma dragkraft kommer att nå samma hastighet. Det är en vida spridd myt att skillnaden i fart är märkbar, eller ens mätbar.

/Mats

Javisst, de når samma hastighet om de är identiska i form, styvhet, ytskikt och vikt. Många glasfiberkajaker har dock former som tyvärr är omöjliga att återskapa i plast (med samma styvhet, styrka och vikt). Tricket är alltså att lyckas återskapa en bra glasfiberkajak i plast, oftast misslyckas det och resultatet är en bra kajak, ur vissa synpunkter bättre än förebilden, ur vissa synpunkter sämre än förebilden, men inte identisk med fiberversionen. I plast måste man göra vissa kompromisser i tillverkningen som man inte behöver göra om man jobbar med fiber... att återskapa en plastkajak i glasfiber är mycket lättare än att återskapa en glasfiberkajak i plast.
 
har inte testat hobiekajaker, men jag är nyfiken på hur pass sopigt en sån seglar. men ska man ha nåt så är det väl den som är en trimaran. å den koster ju en del.
men jag ska kolla på dom vid tillfälle.
annars rymsd jag ju bra i mina tyska kvalitets(hmm)kajaker.
anitan är på gränsen. men den är på rätt sida om gränsen : )

det blir ett beök hos surfkajakspecialisten i nynäshamn så småningom. jag har inte gett upp än. annars få man väl tömma 10 tuber pl-400 på en windsurfingbräda och trycka dit en lämplig forskajak i kladdet. då har men en hembyggd surfkajak : )
man sitter bra och man har en platt botten med fenor.

kåre!
är en av dina principer att aldrig testa vissa kajaker bara för att du inte tycker dom är snygga? eller varför vill du inte testa en ti...ce???

vi kanske skulle starta en insamling å köpa en så till dej : )

nähe!
nu blir det paddling strax.
hej hopp!
 
Hinkplastkajaker har säkert stor fördel när det gäller att tåla smällar bättre då dom ju är mjuka å flexar i skrovet! Därimot tycker jag man repar dom ännu lättare än vad jag gör med min gf kajak!
Å då jag gillar snabba långa smala kajaker så fördrar jag såklart dom styvare i gf eller kol.
För än har jag inte sett nån snabb styv havsracer eller surfski i plast ;)
Men det kanske kommer det med.....
Ps Lite samma sak med cykel! Skulle aldrig komma på tanken cykla Vätternrundan med en plastcykel(det finns men den flexar nåt djävulskt) utan hellre då nåt styvt i kolfiber!

/Janne
 
åsså fanns det ju kolfiber oxå...

Tråden handlade ju om plast och glasfiber, men en fanérkajak dök upp och nu kolfiber.

Det är ju ett synnerligen trevligt material vad avser vikten. Fick tillfälle att prova en Nordic Fusion och en sån kan man ju faktiskt ha. Också, ska tilläggas. För det blir ju liksom ett helt annat användningsområde. Men (dom väger tydligen lite olika) denna Fusion vägde ca 11 kg eller nåt, och var ju VÄLDIGT hanterbar på land jämfört med min 28 kg hinkplastkajak. Fusion var faktiskt väldigt hanterbar i vattnet också. Trevlig surfski, hmm...

thomas
 
kåre!
är en av dina principer att aldrig testa vissa kajaker bara för att du inte tycker dom är snygga? eller varför vill du inte testa en ti...ce???

vi kanske skulle starta en insamling å köpa en så till dej : )

nähe!
nu blir det paddling strax.
hej hopp!

Min princip är att ifrågasätta alla principer även mina egna. Som sagt fullt utvecklad galenskap.

Ta du hit en såndär banan så skall jag allt klämma ned min röv i en sådan dylika tingest med. Annars har jag en Seapearl på hyllan och jag kan nog få låna min kompis Tahe kajak och har du ytterligare tålamod (ca 1 mån) och om isen inte ligger så skall jag nog testa BlackPearl och Qanik och ditt sällskap står jag gärna ut med och så kunde vi kanske passa på att fixa med Anita rodret och vill någon passa på att följa med för att bevittna det historiska ögonblicket så är även de välkomna.

Jo jag har lite agg mot denna typ av farkoster men jag jobbar med att övervinna det. Förlåt oss för våra synder och dem som oss skyldiga äro....

För övrigt så instämmer jag i att kolfiber är ett himla bra alternativ till trä, plast och glasfiber. Det går dessutom att blanda ut med glasfiber så blir det inte så förbannat dyrt. Vi har fått in och testat en ny glasfiberväv som är ihålig och har bra värden vad gäller vikt, hållfastighet och pris.

Jag har provbyggt ett par "Kårar" med ytväv av ihålig-glasfiber och kolfiber i botten och glasfibersanwich i däcket. Resultatet blev himla lyckat och jag kanske kan fresta farbror Matz med att utöka sin flotta flotta ytterligare.

/ Kåre
 
.....fixa med anitarodret låter ju intressant. jag får nog ta å ringa dej imorrn så jag hinner avstyra en ev försäljning av anitan. fast det är ju enklare att byta till en kajak med rätt roder å sen måla den i rätt färg. fast då kan vi fixa med anita K2 rodret istället. den vore kanon med släproder på.
min tjej vill ju gärna ha dom där omoderna glasfiberkajakerna kvar, så jag får väl behålla dom : )

då ska jag väl inte reta dej mer kanske.......
men jag kan inte låta bli : )
jag trode att en av dina principer var att enbart paddla träfärgat eller vitt å blått : )

en qanik kunde va kul att testa trots att den är för smal för mej.
meddela mej när det är dags för provpaddling.

jag kanske köper en tiderace när dom kommer i hinkplast å då ska du få testa den : )

så lite en lite mer seriös fråga:
är det nån mer än jag som tycker att det blir mer kondens i hinkplast än i en glasfiberkajak? trots att man har liggunderlagsisolering i kajaken
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Ännna Plast eller glasfiber? Paddling allmänt 7
CE Plast eller glasfiber? Paddling allmänt 3
agadiver Plast eller aluminium för kanadensare Paddling allmänt 4
Raftö Kvalitetskajak i plast? Paddling allmänt 5
MarkusF Kanadensare i plast Paddling allmänt 7
PEUN Laga plast Paddling allmänt 8
blomer Laga Point65 plast kajak Paddling allmänt 0
vete valley nordkapp vs easky 17 (LV) - plast Paddling allmänt 0
janne_b Plast vs Glasfiber Paddling allmänt 10
Mike C Tips på lättpaddlad havskajak av plast? Paddling allmänt 3
NBC2 Tips på plast-havskajak Paddling allmänt 12
svingen underhåll plast PET kajak Paddling allmänt 4
Lorre2 Ny låda i plast från Påjnt Paddling allmänt 3
Egel Limma trä och plast? Paddling allmänt 10
oyen K2 i plast - erfarenheter? Paddling allmänt 1
snowchain Kanadensare plast/alu. ?? Paddling allmänt 1
ANDBEN HTP-Plast Paddling allmänt 7
Masken Kajakbygge i plast Paddling allmänt 1
HjalmarGL Bergans Ally, tips ang 16,5 eller 17? Paddling allmänt 7
Fiskens Uppblåsbar eller med ram? Paddling allmänt 25
Schwemil Rodervajer eller Roderlina? Paddling allmänt 6
stefan.svard Prijon Kodiak eller Grizzly ? Paddling allmänt 5
tango Billig grönlandspaddel, gärna kolfiber (eller glasfiber)? Paddling allmänt 12
CAX tips på paddelvatten nära Göteborg eller Örebro Paddling allmänt 4
MartinR Kajakpaddel till barn, vingpaddel eller inte? Paddling allmänt 4
Camomilchen Aktivitetsklocka eller liknande Paddling allmänt 16
memyc Seabird, Seahawk, Seayak eller något annat? Paddling allmänt 4
Rastabob Härån eller Lagan med packraft? Paddling allmänt 3
Quantumlight tipps för Å eller älv paddlingsled Paddling allmänt 13
MieEss Är större eller mindre kajak att föredra? Paddling allmänt 44
Ralphandersson Vento Arc 4.9 Eller Havspaddeln Jokkmokk till hustruns skärgårdspaddling? Paddling allmänt 3
PK Neelix Är det någon som har erfarenhet av Oru eller Nortik? Paddling allmänt 10
tango Förvara kajak med packluckor stängda eller öppna? Paddling allmänt 10
Wibrån Transportkapellets vara eller inte vara vid bilfärd Paddling allmänt 13
CAX MRS Adventure X2 ISS eller Alpacka Oryx? Paddling allmänt 4
Kal-P-Dal Lättrollad eller svårrollad kajak... Paddling allmänt 15
Andreas80 Tahe Reval Midi eller annan första kajak? Paddling allmänt 5
erik_sylvan Vet ni något om kajakerna Ramberg eller Wassara Paddling allmänt 1
paddla Kajakpaddel – alu eller glasfiber i skaftet? Paddling allmänt 12
saffran Köpa på hösten eller våren? Paddling allmänt 1
Utvandraren Sitta tajt eller rymligt? Paddling allmänt 2
Flamingon Vattentät solcellsladdare eller annan lösning? Paddling allmänt 29
Flamingon Huva eller mössa i neopren? Paddling allmänt 8
magnushjersen_gmail.com Skynda fynda - eller grundlurad? Paddling allmänt 40
RoineK Paddla i Vaasa eller Larsmo skärgård Paddling allmänt 7
Sigi Ally kanadensare, dr 15 eller dr 16,5? Paddling allmänt 8
McO Val av kajak (PE eller glasfiber) under 10.000 kr? Paddling allmänt 10
BSundgren Mad River eller Wind River? Paddling allmänt 0
anna.kristiansson Tahe lifstyle solo eller annan kajak till 9-åring? Paddling allmänt 5
acke93 Köpa eller inte köpa Paddling allmänt 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.