patinera?

hejsan.
har kniv i kolstål, funderar att forcera patina..
blir kniven mer motståndskraftig mot rost?
vinäger, citron eller cocacola??
tankar, tips å råd mottages tacksamt
mvh
 
Det här är 1095 stål med påtvingad patina. Den kommer ju förvisso av sig själv men resultatet blir jämnare om man tvingar igång det hela. Patinan skyddar från rost men inte på något sätt totalt. Små fläckar och prickar syns ju heller inte längre. Själv spritar jag av bladet rullar in det i hushållspapper dränker i äppel cider vinäger håller uppmärksamhet under ca en till 2 timmar för att det ska bli lagom och inte hända något dåligt och avslutar till slut med diskning och lite olivolja för att avsluta processen.

Bosse
 

Bilagor

  • 8487CF48-38D4-4782-A0B2-6BE39FFE556B.jpg
    8487CF48-38D4-4782-A0B2-6BE39FFE556B.jpg
    14.9 KB · Visningar: 608
Den här däremot som jag inte är rädd om har bara skurit potatis lök och frukt och resultatet blir du är ändå ganska liknande.

Bosse
 

Bilagor

  • 8409A23E-2025-4F9E-A7A2-B0627016F25D.jpg
    8409A23E-2025-4F9E-A7A2-B0627016F25D.jpg
    44.2 KB · Visningar: 584
Snabbblånering dvs kopparklorid med lite extra citronsyra i går snabbt och ger djupblå färg.
Stoppa med kokande vatten och olja med lite ren motorolja.

go tur
 
Jag har lekt en del med etsning/forcerad patina, och uppvärmd (kokande) vanlig 12% ättiksprit är otroligt effektivt
 
Tvätt med aceton och bad i coka-cola (fosforsyra) tror jag gör kolstål mindre rostbenäget. Jag har några fällknivar, case cv, som klarat sig mycket bra. Jag patinerade dom för ca 30 år sedan och dom har klarat sig helt utan rost.
/John
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.