patinera?

hejsan.
har kniv i kolstål, funderar att forcera patina..
blir kniven mer motståndskraftig mot rost?
vinäger, citron eller cocacola??
tankar, tips å råd mottages tacksamt
mvh
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Det här är 1095 stål med påtvingad patina. Den kommer ju förvisso av sig själv men resultatet blir jämnare om man tvingar igång det hela. Patinan skyddar från rost men inte på något sätt totalt. Små fläckar och prickar syns ju heller inte längre. Själv spritar jag av bladet rullar in det i hushållspapper dränker i äppel cider vinäger håller uppmärksamhet under ca en till 2 timmar för att det ska bli lagom och inte hända något dåligt och avslutar till slut med diskning och lite olivolja för att avsluta processen.

Bosse
 

Bilagor

  • 8487CF48-38D4-4782-A0B2-6BE39FFE556B.jpg
    8487CF48-38D4-4782-A0B2-6BE39FFE556B.jpg
    14.9 KB · Visningar: 681
Den här däremot som jag inte är rädd om har bara skurit potatis lök och frukt och resultatet blir du är ändå ganska liknande.

Bosse
 

Bilagor

  • 8409A23E-2025-4F9E-A7A2-B0627016F25D.jpg
    8409A23E-2025-4F9E-A7A2-B0627016F25D.jpg
    44.2 KB · Visningar: 640
Snabbblånering dvs kopparklorid med lite extra citronsyra i går snabbt och ger djupblå färg.
Stoppa med kokande vatten och olja med lite ren motorolja.

go tur
 
Jag har lekt en del med etsning/forcerad patina, och uppvärmd (kokande) vanlig 12% ättiksprit är otroligt effektivt
 
Tvätt med aceton och bad i coka-cola (fosforsyra) tror jag gör kolstål mindre rostbenäget. Jag har några fällknivar, case cv, som klarat sig mycket bra. Jag patinerade dom för ca 30 år sedan och dom har klarat sig helt utan rost.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips