Optimus Svea

Jag har sedan många år ett Optimus Svea i min ägo. Tillförlitligheten och handhavandet tilltalar mig. Det brinner lika bra på sommaren som på vintern. Jag har kommit att älska det nästa lika mycket som min hustru Nu till min fråga, kan jag köra köket på Aspen miljöbensin (alkylatbensin) utan olägenhet
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Ja

Jag kör normalt mitt Svea på 4-takt alkylat (tror det är OKQ8). Det tar ju ett tag att elda upp 4-5 l i köket så det experimenteras inte så mycket efter att en dunk är inhandlad.

Primus bränsleblandning tycker jag fungerar dåligt i Svea. När jag läst datasäkerhetsbladet för den soppan så tolkar jag det som en blandning av kemiskt ren bensin och lysfotogen vilket inte är riktigt samma sak som bensin. Det är det enda bränsle jag har dålig erfarenhet av på Svea, men jag kör oftast Nova på det.

/Tommy
 
Såg att hos Outnorth är Optimus Svea avsevärt billigare än t.ex. Soto Muka Stove. Vad är skillnaden mellan de två?

Optimus Svea är en 50 år gammal pjäs som brinner med självtryck. Tanken blir varm och trycksatt när köket brinner, och bränslet pressas upp till brännaren via en veke. Man behöver alltså ingen pump.
En skitenkel konstruktion vars enda rörliga del är bränslespindeln (samt den inbyggda rensnålen). På grund av detta behöver man knappast oroa sig för trassel och delar som går sönder. Effekten är blyga 1400W och man bör nog vara något av en entusiast för att gilla detta kök =)


Soto Mukka Stove är bland de senaste (om inte det] senaste) bensinköket på marknaden, och förmodligen är det även mest "high-tech". Precis som alla andra flytbränslekök måste man pumpa upp tryck samt förvärma köket.
Detta kök har dock en annorlunda förvärmningsteknik. Man pumpar upp ett väldigt högt tryck, vrider kranen till "förvärmning" och tänder köket. Efter några sekunder har det blivit arbetsvarmt, och då vrider man kranen till "körläge".
(På "normala" kök pumpar man upp tryck, släpper ut litet bränsle och stänger kranen, tänder på, väntar 10-20 sekunder, öppnar kranen och tänder)
Effekten är också hela 4500W, vilket är 1500W högre än de flesta andra liknande kök.


Det är två ganska olika kök, för att uttrycka sig milt =)
 
Soto Muka Stove säljs utan bränsleflaska, maxeffekt 4000W, SVEA är allt inklusive vindskydd 1400W.
SVEA räcker väl för en eller två. Desoto med vindskydd är säkert bra till 4-6. För 3-4 är jag säker på att 111 eller Radius 34 på 3400W räcker väl. Har mer än en gång lagat mat till 8-10 på 111.
 
Mitt Svea pulserar lite och har inte allt för blå låga utan gul i topparna. Kan det vara boxpackningen runt spindeln så att den får tjuvluft den vägen? Vad annars?
 
Mitt Svea pulserar lite och har inte allt för blå låga utan gul i topparna. Kan det vara boxpackningen runt spindeln så att den får tjuvluft den vägen? Vad annars?

Hur pulserar det?
*Långa pulser om ca 1 sekund brukar tyda på för lågt tryck och för mycket gas (gas som i att du har öppnat kranen för mycket i förhållande till tankens tryck).
*Det snabba helikopter-pulserandet är karakteristiskt för Svea.

Mitt ger också en hel del gula toppar, men det är svårt att veta vad det beror på då det är ganska beroende på trycket i tanken. Det syns i princip enbart när det är mörkt.
Min spindelpackning (grafitpackningen) har dock varit sprucken sedan inköpet. Jag har inte brytt mig om det då den enda effekten (som jag märkt av) är att köket inte går att stänga av med kranen. Det blir en liten låga kvar på munstycket som man får blåsa ut själv (alternativt väntar man på att trycket sjunker).

Dock så har alla kök jag ägt en del gula toppar (beroende på väder, vind, temperatur), och jag har inte reagerat på att mitt Svea ska ha haft mer eller mindre. Det sotar inte ner kastrullerna, vilket är ett bra tecken.

Kanske någon med hel spindelpackning kan ge sin syn på hur mycket gula toppar som är normalt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips