Överraskad av regn, hur gör man/ni/jag då?

Är nybörjare på detta med friluftsliv men försöker förbereda mig så gott jag kan inför premiär turen. En fråga som dykt är då hur tusan gör man/ni/jag vid regn? Nu pratar vi inte lite lätt duggregn utan sånt där regn som bara öser ned och nästan piskar in i näsborrarna underifrån. Ni förstår säkert vad jag menar.

Låt oss säga att jag drar på mig regnstället och går en bit till. men sedan bestämmer mig för att slå läger. Smäller upp tältet. Men vad gör jag av mitt genomblöta regnställ? Hänger jag upp det i tältet blir ju allt blött, jag kan ju knappast hänga det ute med risk för att det blir om möjligt ännu våtare och inte hinner torka upp innan jag måste vidare nästa dag för att hinna runt den tur jag har föresatt mig att gå.

Fast å andra sidan kanske sånt regn är snabbt övergående i fjällen, men är ju bra att veta hur man ska hantera dylika situationer.
 
Det kan vara riktigt ruskväder flera dagar i sträck i fjällen.

Vill man inte gå i sådant väder så får man se till att ha en plan B. En kortare rutt som man kan ta om vädret blir dåligt och man spenderar någon/några dagar i tältet.

Jag brukar lägga regnjacka och ryggsäckens regnskydd i absiden och hoppas på att vädret följande dag ska vara bättre så jag kan torka stället i solen. Om så inte är fallet så får man bita ihop och dra på sig ett blött regnställ.
 
Överraskande regn...kan ge oväntade konsekvenser...

Med största sannolikhet var det ihållande regn i fjällen som resulterade i att jag fick ett oplanerat barn 😛 Lite off topic kanske.
Jag/vi brukar mosa in det blöta i absiden, eller hänga ett snöre genom hela tältet och hänga upp våra blöta saker. Regnkläder brukar jag torka av med en trasa så gott det går innan jag hänger upp. Dagen efter (om det är fint väder) försöker jag surra fast en del av det blöta utanpå min ryggsäck så får det torka medans jag går. Annars har jag det packat så jag enkelt kan ta fram det när jag tar en paus.
 
Jag har ju ett "torksträck" i tältet, ett snöre som går invändigt i tältet, misstänker att det är för att hänga upp blöta saker, men det är ju inget kul om det typ droppar ned på sovsäcken. Är det lite småfuktigt, ja då kan jag ju förstå det, men om det bara dryper ned så är det inget trevligt.
Då lät det smartare att lägga i absiden och hoppas på bättre väder nästa dag :)
 
Ta du in regnstället i tältet, det kommer ändå regna in i tältet, så lite mera vatten från regnstället gör inget till eller från
 
Jag försöker att alltid ha min utrustning på ett sånt sätt att jag klarar av att det ösregnar hela tiden.

Det är en massa små parametrar som samverkar.

Dels ska kläderna vara såna att det inte gör så mycket om de blir lite fuktiga.

Regnkläder ska vara lätt åtkomliga.

Tältet ska gå att sätta upp i spöregn.

Man ska kunna ta sig regnkläderna i tältet. Beroende på tält fungerar det ju lite olika. Det bästa är ju om man har en absid där man kan låta de blöta regnkläderna vara.

Är det ett mindre tält kanske man inte har en tillräckligt stor absid. Då får man helt enkelt ta av regnkläderna inuti tältet. Ja, det blir blött, det måste man kunna hantera. Se till att allt annat är vattentätt nerpackat och när man fått av regnkläderna får man försöka torka upp den värsta blötan.

Kläderna och insidan av tältet kommer vara blöta av kondens. Torka av och försöka torka med kroppsvärmen är det som gäller. Man kan behöva äta extra för att få mer kroppsvärme.

Regnar det flera dagar i sträck kommer det mesta att vara fuktigt, det måste man kunna hantera. Och det är nåt man enligt mig måste träna på helt enkelt. Ut och tälta en helg när det regnar, prova vad som funkar och inte. Man måste tänka och planera mer när det regnar, inte springa in och ut i onödan.
 
När jag läste rubriken tänkte jag att man inte kan bli överraskad av regn i ett land som har fler dagar med nederbörd än uppehållsdagar (ej statistiskt säkerställt, bara generell upplevelse). Men jag fattar poägen efter att ha läst hela inlägget, haha.
Skogskungen har uppenbarligen en bra lösning på problemet. I ett sånt läge bryr man sig lite om situationens (o)bekvämligheter :) o bara gör det naturen kräver av en.

Min lösning är att vandra tills det blir något sånär uppehåll och då passa på att slå upp tältet. Jag har mesh i mitt regnställ, ända ner till benslut och i ärmarna hela vägen ut till handen. Det hjälper nåt oerhört att transportera bort fukten inifrån så att regnstället bara är blött på utsidan. Men jag har bara varit med om regn vid konstant kyla i fjällen och då är det svårt (omöjligt?) att torka något öht. Har haft kläder upphängda i lina inne i tältet i 2-3 dagar...men är det bara 2 plusgrader så händer det lixom inget med fukten. I lägret använder jag tjocka strumpor i crocsliknande tofflor för att lufta fötter. Tjocka strumpor som raggsockor hjälper att hålla myggen borta från fötter.
Det viktiga tycker jag är att dina innersta lager är hyfsat torra (utom fötter, dom kommer att vara blöta oavsett, tyyyp) och av material som isolerar även när plaggen är fuktiga/blöta, såsom syntet och ull. Glöm inte att samma gäller kallingarna/trosor, och särskilt strumpor. Rätt klädd slipper man frysa, oavsett om man är blöt/fuktig.
När man väl slått läger så kan det hända att det är uppehåll en stund, passa då på att gå omkring i regnkläderna så de lufttorkar - torkar snabbare med vind än i ett vindstilla tält.
Sen är det bara att gilla läget. Är det blött så är det...var ingen som tvingade upp oss på fjället eller ut i skogen.
Men viktigast är: Ut o vandra bara - du hittar din lösning på det hela, kanske en asbra lösning som ingen tänkt på och som du kan dela mä dig här på utsidan.
Lycka till.
 
Den som kan läsa väder blir inte överraskad av regn eller snö på högre höjder.

Regnstället högt upp under locket och ryggsäckens regnskydd under.
Det är en snabb operation att byta jacka och kränga på sig och ryggsäcken.

Vid lägerplatsen om det slutat regna torka av regnstället med en weetexbit och häng det att torka. Fortsätter det att regna slå läger och efter uppackning torka av regnstället inne i tältet, torka på torklinan.
Är det uppehåll och god vind torkar syntet väl.

Jag har nätfoder i min långa regnjacka och kör med HH lårings, lösa byxben, de luftar väl i grenen.

Regnar det flera dagar så är regnstället fuktigt när du tar det utanpå skjortan och byxorna men det blir snabbt varmt när du går.

Gilla läget!

go tur
 
Bakhåll....

Precis som många har sagt...så förvarar även jag regnstället i absiden, finns ingen ide att ta in ett blött regnställ. Regnar det nästa dag så blir det ju ändå blött inom ett par minuter, å andra sidan torkar dom snabbt i lite vind/sol.

Oftast kan man se när ett regnväder kommer in emot en så man hinner dra på sig, dock har jag blivit överraskad en gång...ett bakhåll :D!
Gick i medvind, sol i ansiktet och inom loppet av ett par sekunder så tokregnade det, stora tunga droppar som övergick till hagel efter ett minuter!

Vill man vara förberedd mot det, så kan det vara idé att gå med innertältet separerat från yttertältet. Vid ihållande regn när man ska ta en längre paus/lunch så slår man upp yttertältet och kryper in.
 
Jag har en känsla av att ni som upplever detta som ett problem, troligen valt lite tyngre allround-"skaljackor". Med renodlade, ofodrade, detaljfattiga regnplagg av tunt material som inte absorberar någon fukt, typ denna, upplever jag "problemet" som icke-existerande. Det är bara att skaka av regndropparna när man krängt av sig plagget i absiden. Den fuktmängd som ev. ändå kommer in och/eller blir kvar på plaggets insida är så försumbar, att det inte gör något att ta på sig plagget i befintligt skick nästa morgon. Det är för litet för att blöta ner kläderna innanför, och ångar snart bort med kroppsvärmen och/eller vinden.

Du får ju såklart ändå ägna turordningen lite eftertanke, när du riggar resp. river tältet. Du kommer snabbt att utbilda egna rutiner, så följande är bara ett exempel:
Jag har mitt lilla tält packat utanpå ryggsäcken (som jag alltså slipper öppna) och vikt så att innertältet aldrig blir exponerat för regn vid uppsättning (tältet är av den sort, som sätts upp med innertältet hängande kvar innanför yttertältet, alt. med yttertält först). Jag riggar tältet, ställer in ryggsäcken, tar av och skakar av ryggsäckskapellet och sen... går jag ock kissar och hämtar matlagningsvatten. "Hemkommen" kryper jag halvvägs in i absiden (häkta ev. ett hörn på innertältet om du behöver mer plats), tar av och skakar ut regnjackan genom tältöppningen, packar upp och lägger ut liggunderlägget i innertältet, drar ner regnbyxorna till knäna och sätter mig inne på liggunderlägget, med benen fortfarande ute i absiden. Kränger så av/skakar ut regnbyxorna, rangerar de försumbart blöta regnplaggen luftigt med insidan ut i absiden och packar i lugn och ro upp kök/mat/sovsäck ur ryggsäcken.

Så småningom har jag bytt om till heltorra "sovplagg" inkl. ullstrumpor och bäddat ner mig i sovsäcken, och då hänger jag mitt kanske lite svettblöta underställ/strumpor, som jag gått i, luftigt på en lina under tälttaket. Kängorna får stå i absiden, men jag tar ut innersulorna för torkning/vädring.
Om gångstrumporna råkat bli mycket blöta, kan man kränga dem över varmvattenfyllda PET-flaskor över natten - jag brukar av den anledningen ha med två st. 0,5-liters i stället för en större. Men kan vid behov ha med en sådan "värmeflaska" inne i sovsäcken, men då ska man vara väldigt säker på att den inte kan läcka (jag stoppar den då i en extra kraftig vattentät påse med påsklämma).
Det kroppsljumma vattnet använder jag på morgonen till att laga frukost :).

Maten, då?
Man ska helst inte laga mat i tältet, men det ska erkännas att jag (motvilligt) gör det i absiden, om det verkligen inte finns hopp om något uppehåll i regnandet. Ge dig helst inte på detta som nybörjare. Faran för brand och koloxidförgiftning går inte att överskatta. Ha alltid med mat som går att äta utan tillagning. När du så småningom känner att du har full kontroll på rutinerna, var ändå ytterst försiktig. Rigga köket superstabilt och längst möjligt från tältduken, ha alla matlagningsprylarna inom räckhåll innan du börjar, ha ytterdörren öppen åtminstone i nedre halvan och helst till detta en helöppen takventil, så får du en viss skorstensverkan.
 
Fantastiskt bra och pedagogisk genomgång av Joanna! Just sådana där små detaljer som många funderar på och bra tips.

En fundering jag har är hur ni som har footprints upplever hur det fungerar när det spöregnar som värst. Samlar inte footprinten upp en massa vatten då?
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.