Nepal: Everest BC i vår (-04)

ogenhall; sa:
Var skaffar man visum till Nepal här i sverige, finns det en ambassad?
Hur gör man med kontanter? Vilken valuta är bäst att använda?

Det är bara bökigt att skaffa visum i Sverige, eftersom Nepal inte har någon beskickning här. Du får visum på flygfältet, se till att ha passkort, ett par stycken, och dollarsedlar i SMÅ denominationer.

Dollar är fortfarande bäst. Resecheckar enklast. På vandringen använer man Nepalesiska rupier.

Per
 
billigt flyg

Hej!

Du kan flyga Aeroflott till Delhi och flyga därifrån till Kathmandu med Royal Nepal Airlines eller Indian Airlines. Annars är Gulf Air och Qatar Airways de billigaste till Kathmandu. Austrian airlines flyger också dit men kostar nästan lika mycket som Thai. Det kan vara svårt att få tag på biljetter så boka SNART!

Jag guidar själv vandringar till EBC så mejla gärna om du har fler frågor!

:) Inka

inka@farawayadventures.com
<www.farawayadventures.com/>
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Om man läser längre upp i diskussionen så ser man att jag bokade resan (och betalade) för länge sedan...
Men, jag har ytterligare frågor av praktisk karaktär (börjar bli en hel del nu, hoppas fler kan ha nytta av svaren). Hur gör man med hygienen under vandringen och hur håller man bäst borta magsjuka mm, köper man vatten t.ex?
 
Hej,

Det finns dusch-möjligheter på många tea-houses. Ofta är det en hink med uppvärmt vatten som man kan gå bakom ett hörn och tvätta sig med. Jag hade även med mig våtservetter som var rätt praktiska.
Magsjuka: jag blev rejält dålig trots alla försiktigthets åtgärder ( åt inget kött, renade allt vatten med Xinix osv.). Jag hade med mig Lexinor ( antibiotika) och Imodium. Det verkar som alla blir mer eller mindre dåliga i magen. Men det är det värt!
//Eva
 
ehaddleton; sa:
Hej,

Det finns dusch-möjligheter på många tea-houses. Ofta är det en hink med uppvärmt vatten som man kan gå bakom ett hörn och tvätta sig med. Jag hade även med mig våtservetter som var rätt praktiska.
Magsjuka: jag blev rejält dålig trots alla försiktigthets åtgärder ( åt inget kött, renade allt vatten med Xinix osv.). Jag hade med mig Lexinor ( antibiotika) och Imodium. Det verkar som alla blir mer eller mindre dåliga i magen. Men det är det värt!
//Eva

Jag fattar inte vad alla snackar om att de blev dåliga i magen. Jag var i regionen i ett halvår och den enda tiden jag var bra i magen var när jag vandrade upp till Everest BC. Och jag har känslig mage. Jag använde något rött läskigt till att rena vattnet. Iodin (eng) tror jag det hette. Nog inte speciellt nyttigt men uppenbarligt effektivt. Jag var nog även ganska van vid bakterieflroran vid det laget. :)
 
crazy; sa:
Jag fattar inte vad alla snackar om att de blev dåliga i magen. Jag var i regionen i ett halvår och den enda tiden jag var bra i magen var när jag vandrade upp till Everest BC. Och jag har känslig mage. Jag använde något rött läskigt till att rena vattnet. Iodin (eng) tror jag det hette. Nog inte speciellt nyttigt men uppenbarligt effektivt. Jag var nog även ganska van vid bakterieflroran vid det laget. :)

För en gångs skull kan jag instämma i något Crazy skriver. Vi brukar aldrig bli magsjuka, mkt för att vi äter indisk mat med förtjusning, särskilt i Kathmandu, hellre än det västerländska köret.

Iodine är jod på svenska. Sannolikt använde Crazy en liten flaska/burk som lätt köps apotek. Det fungerar och är formodligen det mest kostnadseffektiva sättet att rena vatten. Vi brukar också ha en liten flaska jod med men använder det sällan, eftersom det finns vatten att köpa hela vägen eller så dricker man läsk eller thé eller hotlemon eller kaffe. Högre upp, ovanför 3000 m, kan man i allmänhet dricka vattnet, både det som serveras och det som rinner i bäckarna, fast då kollar man om det finns någon by ovanför i vilket fall det inte är drickbart.

Per
 
Hej,

Tja, man kan ju bara utgå från det man själv varit med om, och jag såg många som hade mer eller mindre problem med magen. Jag tyckte jag gjorde allt ( åt bara indisk/nepalesisk veg. mat, renade vattnet, Ducoral vaccin..). Jag brukar å andra sidan bli lite risig i magen utomlands, så man får väl utgå från sina egna förutsättningar.
Boktips: "Chomolunga sings the blues" av Ed Douglas ( som också har magproblem under sin vandring i området..)

//Eva
 
Hade med Xinix, som är klorbaserat, men använde det inte så värst mycket eftersom jag mest beställde kokat vatten i form av te i lodgerna. Xinix ska tydligen hjälpa mot det mesta utom möjligen Giardia (kunde inte hitta bekräftelse på att det hjälpte mot det) Ett annat alternativ är de jodbaserade tabletterna Potable Aqua som man kan köpa i Kathmandu. Använde dem en tidigare gång och klarade mig bra. Smakar rätt pyton dock. Ett handpumpat vattenfilter blir det nog för mig nästa gång i Nepal. Verkar säkrast och mest praktiskt.

Blev magsjuk en gång på två månader, och det var givetvis i Lobuche. Tycks vara ett särdeles osunt ställe. Hade blivit varnad innan, men trodde att te skulle vara säkert. Icke! Såg gott om skitiga kalsonger runt lodgerna i Lobuche som folk hade dumpat. Mötte de som hade blivit rejält saftigt magsjuka i Nepal, och en annan som hela tiden drack vattnet direkt ur bäckarna överallt i landet utan att bli det minsta magsjuk! Blir inte klok på't.
 
OK, det verkar som att förutstättningarna när det gäller magen är mycket individuella. Andra tips när det gäller hälsa? Ska man släpa med en massa mediciner eller? Och vad händer om man blir riktigt sjuk?
 
riktigt sjuk

Om du blir så sjuk (peppar peppar) att du snabbt måste till sjukhus blir det helikopter! Se till att din försäkring täcker en eventuell helikopterevakuering och ha alltid med dig försäkringsbolagets namn, telefonnumer och ditt försäkringsnummer. Du kan köpa många mediciner receptfritt i Kathmandu. Någon slags antibiotika och immodium är bra att ha. Diamox fungerar mot höjdsjuka.
 
När jag var i Nepal behövde en kompis bli hämtad i Gorak Shep, jag vill minnas att notan för en helikopterräddning hamnade på 9500 USD. Men är det allvar är det värt varenda öre. Ett bra försäkringsskydd är därför nödvändigt.

Det är bättre att vara försiktig än att utsätta sig för stora risker. Vädret är ofta dåligt (molningt och mörker) vilket gör att piloterna inte kan flyga. Man får räkna med att kunna få vänta upp till flera dygn för att bli hämtad.

Tänk på att många försäkringsbolag inte ersätter skada pga krigshandlingar. Men vi får hoppas att stridigheterna snart slutar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén