Nån som vandrar i handgjorda skor?

Jag är sån där barfotalöpare och jag är av åsikten att om vi hade behövt klack så hade evolutionen gett oss det. Därför vill jag ha så tunn och platt som möjligt. Enda anledningen. Och jag skulle absolut ombyte köpa högre skaft.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Nä, det var inte det jag skrev, ser inte vad det har med saken att göra. Men vår fot är gjord för att gå i en viss vinkel och att då höja hälen 15 mm ytterligare jämfört med framfoten skapar nya vinklar som varken foten eller resten av kroppen är gjord för. När det gäller plattfot eller ej så är foten ett fantastiskt redskap med ett eget valv gjort för att hantera stötar och belastning. Möjligen kan man behöva sulor med stöd om man bär tungt men annars finns ingen anledning. Foten är gjord för det. Det är min åsikt.

Min jävla mobil ändrar det jag skriver. Jag skulle alltså inte köpa högre skaft än jag har på mina Lärk.
 
Senast ändrad:
Sen är väl i princip alla skor gjorda i någon sorts fabrik med maskiner och grejer. När folk pratar om Skråmträskskon och Kinnasko som "Handgjorda" måste de syfta på att det är fabriker som tillverkar i mindre skala?

Det finns ju vissa svenska skotillverkare som tillverkar skor i Sverige i mindre skala. "Kavat" verkar vara en av dem. Lundhags inte, tydligen (eftersom de är belägna i Portugal enligt föregående talare)
Jag vet inte om Lundhags egentligen är mer "handgjorda" än säg .. Meindl.
 
Jo du har förstås rätt. Men Skråmträsk jobbat mot order, inte mot lager. De bygger skon efter du beställt den enligt hur de beställt den. När du gör en beställning kommer först en mall på hur du ska möta din fot. Sen kommer en sko med den läst som är mest lik dina mått som du får prova. Stämmer inte den modifieras gästerna för att passa. Till detta väljer du sula, hål eller öljetter etc. Så visst är det mer hantverk än att bygga mot lager.

Kom på ytterligare en sak som gör lärk olämplig som vandringskänga, det finns ingen bälglösning kring plösen. Möjligen går det beställa för några kronor extra.
 
Smogz: men behöver man bälg när man tex dagsvandrar i torrt väder? Trodde det var mer i tex snö och blötmark man hade användning för det? Tänker att en ren skinnkänga aldrig blir helt tät ändå.
 
Nä inte för dagsvandring i torrt väder. Men det behövs nästan bara ett stänk för att det ska bli lite blött kring pollen. Men det är fantastiskt sköna skor. Jag vandrade Manhattan fram och tillbaka i alla riktningar i mina en vecka i mars.
 
Jo du har förstås rätt. Men Skråmträsk jobbat mot order, inte mot lager. De bygger skon efter du beställt den enligt hur de beställt den. När du gör en beställning kommer först en mall på hur du ska möta din fot. Sen kommer en sko med den läst som är mest lik dina mått som du får prova. Stämmer inte den modifieras gästerna för att passa. Till detta väljer du sula, hål eller öljetter etc. Så visst är det mer hantverk än att bygga mot lager.

Lundhags har fem skomakare i Järpen. Det ligger i Sverige.
Det finns förutom de fabriksproducerade standardmodellerna tre olika nivåer att specialanpassa skorna efter dina önskemål.
En som bara handlar om utseende och materialval. Nästa nivå där du anpassar skons läst efter formen på din fot. Och tredje nivå där du bestämmer både passform och material/färger precis efter eget önskemål.
Så typ lika mycket handgjorda och efter beställning som i Skråmträsk (fast i Järpen). Har själv haft ett par som tillverkades (åtminstone syddes och limmades) ihop i Sverige av grundarens barnbarn..

http://www.lundhags.se/custom-made/
Edit: la till länk.
 
Fötter är individuella och de är en oregelbunden volym, som blir större när de sväller av lång tids gång eller löpning.
Handskomakare syr precis som fabriker med symaskiner, men skillnaden är att sula, läst och ovanläder anpassas till foten som skall i. De handskomakare jag anlitat utomlands har tagit mått, karvat läst i trä och kontrollmätt foten morgon och kväll. Resultaten har blivit utmärkta.
Det måttade kängor jag köpt av Lundhags och Jörn passade oxså väl.
Sen om man vill bära kängor jämt är ju upp till envar. Jag har aldrig påstått att Rockports skor var skräddade, det enda jag skrivit är att de passar mig väl, både till vardag och utflyckt.
 
Handgjorda skor

Alla skor är mer eller mindre handgjorda. Annars skulle det inte löna sig att lägga produktionen i låglöneländer. Maskiner kostar i stort sett lika mycket överallt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips