Näring i mat efter torkning osv

Hej!
Har en fråga om näring i mat. Är det samma nåringsinnhåll kvar i alla olika typer av behandling av mat?
Ex färsk tomat mot kokad, mot torkad osv. Hittar inget om att det ändrar sig men inbillar mig att det borde påverka.
 
Läste om det efter födoämnen fynd i Isrel. Att avlägsna vatten koncentreade nyttigheterna. Svenska konservforskningsainstututet borde ha forskat seriöst i ärendet.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Hej!
Har en fråga om näring i mat. Är det samma nåringsinnhåll kvar i alla olika typer av behandling av mat?
Ex färsk tomat mot kokad, mot torkad osv. Hittar inget om att det ändrar sig men inbillar mig att det borde påverka.
Menar du energiinnehåll (kalorier), eller t ex vitaminer och spårämnen?

Det förra är kvar (fast nu koncentrerat i mycket lägre totalvikt). Detta gäller även mineraliska spårämnen. C-vitamin m fl vattenlösliga far illa av långvarig torkning i hög temperatur. Låter man finfördelad mat ligga länge i varm luft, oxiderar de fettlösliga. Vissa nyttiga ämnen i bl a tomater blir mer biotillgängliga efter kokning.

Jämför Hasses länk, fast den är bara delvis tillämplig för torkning.
 
Hej!
Har en fråga om näring i mat. Är det samma nåringsinnhåll kvar i alla olika typer av behandling av mat?
Ex färsk tomat mot kokad, mot torkad osv. Hittar inget om att det ändrar sig men inbillar mig att det borde påverka.

Energin försvinner ju inte. Och övriga näringsämnen är väl inte så noga om man inte är ute typ 2 månader om året eller 1 hel månad i sträck.

Min spontana gissning är att torkningen påverkar olika näringsämnen olika. Hade bara brytt mig om det var något speciellt ämne som jag visste att jag lätt fick brist av, men jag har inte haft ngn brist de gånger de kollat mitt blod.

Men frågan är så klart intressant ändå! Man borde ju kunna jämföra näringsdeklarationen på färska och torkade livsmedel för att få en aning. Man får räkna näringsämnen per kcal tänker jag för att få en rimlig jämförelse som tar hänsyn till viktskillnad.
 
Du kan räkna med att större delen av vattenlösliga vitaminer som C försvinner. Det här var uppe för ett tag sen och jag försökte gräva lite. Länkar till det inlägget.

Tycker de borde gå att få fram mer exakta siffore, men jag har försökt förut utan att hitta något.
 
Även om torkningen kanske förstör en del vitaminer så är ju frågan vad alternativet skulle vara? Det finns väl väldigt få konserveringsmetoder som bevarar alla näringsämnen.

Helkonservering bygger ju på upphettning och den lär väl påverka rätt mycket.

Söker man på engelska, "nutrition dehydrated food" hittar man en del träffar, men har inte orkat kolla igenom dem.
 
Det beror ju lite på varför man torkar också. Som nån tidigare sa, ska man har maten på nån veckas tur spelar det kanske inte så stor roll. Men om man t.ex. torkar mycket frukt och grönt under säsong och sedan använder det resten av året istället för att köpa färskt, då har det lite större betydelse.
 
Med betoning på lite. Torkning har ju använts som konserveringsmetod i hundratals, om inte tusentals, år. Och jag har i alla fall inte läst nåt om befolkningar som fått näringsbrist av att äta torkad mat.

Jag tror ju som sagt var inte att nån annan konserveringsmetod är bättre, så alternativet är väl då att låta bli att konservera och enbart äta färskt.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Ett annat tips är att inte använda slarvigt igenlödda och blyfodrade konservburkar, som Franklin-expeditionen eller Ballong-André.
 
Torkning och kokning förstör vitamin C och övriga vattenlösliga vitaminer. Frystorkning är en bättre metod för att behålla vitaminer. Men i många fall sätter man till vitaminer efter processen. Tex nyponsoppa-pulver.'
Källman har i sin doktorsavhandling visat på hur vitamin C minskar i bla tallbarr minskar med torkning och kokning. Ska man koka ska man först koka upp vattnet och därefter lägga i barr eller andra växtdelar. Tex potatis. Potatis har inget högt innehåll av vitamin C (ca 10mg/100 g fw) men i och med att potatis är en mängdföda och därmed ett viktigt C-vitamin intag (åtminstone förr!). Riktiga kockar mfl poängterar alltid att först koka upp vatten innan grönsaker läggs i. I medicinalväxtsammanhang så kan i vissa fall ett uppkok från kallt vatten till kokning lösa ut andra ämnen än om man lägger växten ikokande vatten.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips