Mjölk på fjället...?

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Även om denna produkt skulle vara helt OK så är det väl ingen revolution för oss utenissar. Det är nog ingen av oss som vill gå och bära extra kilon i form av mjölkpaket. Torrmjölk är det bästa alternativet som jag ser det och smakar bra dessutom.
 
H-mjölk har ju funnits i Sverige förut också? På 80-talet så hade vi ofta H-mjölk med när vi var ute på sjön.

Problemet är ju att förpackningen bara håller sig bra OÖPPNAD, när den väl öppnats så är hållbarheten precis som vanligt. Så köpa med sig 1-literpaket funkar nog inte om man inte gör av med en liter om dan.

Sen smakar den ju som sagt var inte som vanlig mjölk heller, för vandring lär torrmjölk vara bättre.
 
H-mjölk

granbom; sa:
Ser på aftonbladet.se att ICA ska börja med mjölk som klarar sig 120 dagar utan kyla.
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,686099,00.html
Är det någon som smakat denna produkt eller liknande...?

/M

I Tyskland har sådan mjölk funnits länge. Jag jobbade ett tag på ett lab (på 80-talet) som sysslade med mjölkforskning. De hade sådan mjölk staplad i rumstemperatur i åratal och gjorde smaktester med jämna mellanrum. Jag tror den äldsta mjölken jag smakade har varit 6-8 år gammalt. Nu har H-mjölk en utpräglad koksmak från början (vilket är skälet att jag inte tycker om sådan mjölk ens när den är färsk! fast så var processen förr, idag är smakskillnaden mycket mindre - men jag kan känna den för jag jobbat med sånt.) Men i alla fall, smakskillanden var väldigt lite på "gammal" (lagrad) H-mjölk jämfört med "färsk". Däremot ganska stor mellan lagrad och färskmjölk (ej H-behandlat). Så hålla i sina paket gör nog den här mjölken...men är den öppnat - precis som nån redan skrev - så surnar H-mjölk precis lika snabbt som den lågpasteuriserade varianten... Skillanden mellan dom här ligger i att den lågpasteuriserade värms till 72 grader i 6-8 sekunder, medan den högpasteuriserade (egentligen ultrahög-) värms till 180 grader under tryck i 1-2 sekunder. Då är den steril, medan man hos den lågpasteuriserade bara har hämmat viss bakterietillväxt...inget konstigt med det egentligen...men aftonbladet kör ju ofta med sådana pseudonyheter...
 
h-mjölk finns på lidl och har funnits ett tag..smakar lite annorlunda mot "vanlig" mjölk. Den är helt ok att dricka faktiskt och jag hade med 1 liter på senaste fjällturen och det fungerade utmärkt :)
 
Mjölk

Ett bra tips jag har för att få torr mjölk att smaka som färsk är att koka vatten, tillsätt torrmjölkspulver,
när pulvret är löst lägg till en klick smör rör om och kyl ner i is/kalltvatten.
Om man får bra häng på det smakar det otroligt gott.

"ingen reklam"

Mikael Dwight
 
Re: Mjölk

Det finns små förpackningar av helkonserverat smör på burk,,

Ds.


captainmikael; sa:
Ett bra tips jag har för att få torr mjölk att smaka som färsk är att koka vatten, tillsätt torrmjölkspulver,
när pulvret är löst lägg till en klick smör rör om och kyl ner i is/kalltvatten.
Om man får bra häng på det smakar det otroligt gott.

"ingen reklam"

Mikael Dwight
 
Mjölk ..

Men vad ska du ha mjölken till ?
The/ Kaffe eller frukost flingor ?
Till The/Kaffe finns det små burkar helkonserver av "kondenserad" mjölk..

Mikael
 
Re: Mjölk ..

captainmikael; sa:
Men vad ska du ha mjölken till ?
The/ Kaffe eller frukost flingor ?
Till The/Kaffe finns det små burkar helkonserver av "kondenserad" mjölk..

Mikael

Jag tänkte faktiskt inte ha den till friluftsändamål...
Jag dricker inte mjölk själv och har därför sällan mjölk hemma när jag får besök. Såg en chans att ha ett paket "evighetsmjölk" i kylen men detta faller om den inte tål att stå öppnad...

/M
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips