min kamera avled på fjället - dags för en ny!

Håller helt med för nackdelen med en dSLR är storleken vilket gör att den knappast är en vardagskamera. Och det spelar ingen roll hur bra bilder en kamera tar om man aldrig tar några bilder med den. De sämsta bilderna är de som aldrig blev tagna.

Och dessutom så handlar det i 90% av fallen om hur duktig den är som sitter bakom spakarna. Man är väldigt illa ute om man köper en DSLR bara för att man tror att man kommer ta så fantastiskt bra bilder helt plötsligt. Man växer ju mer i en DSLR och på så sätt är det ju bra. Det handlar i grund och botten om intresset finns där.
 
Kamera

Hej Maria
Om man ska skapa debatt ska man som du fråga om vilken kamera man ska köpa.
Först ska jag presentera mig, det är mig du ser på Christer Lindh's bild i hans länk.

Om du nu nu har skrotat en kamera pga fukt, vågar du då köpa ytterligare en som inte är fuktskyddad?
Du kan ju i stället gå och kasta pengarna i sjön.
Vore jag som dig skulle jag vis av erfarenheten, satsa på ett säkert kort.

Jag kan berätta att min kamera, visserligen D2x, fortfarande lever och objektivet. Dessutom ett tufft jobb på O-ringen i sommras med 3 dagars hällande regn.

Så satsa dina pengar på något som bör hålla. Så kan du skaffa en liten pcket eller mobil med kamera och ta partybilder med.
Christer D
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Olympus E-410

Jag har just köpt Olympus lilla systemkamera E-410 och är mycket nöjd! Har fotat den del med Canon tidigare, men valde E-410 för dess storlek (minst och lättast på marknaden!) och bra testvärden. Prisvärd med bra (och lätta) kitobjektiv. Finns inget negativt alls, faktiskt!
front250.jpg

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=E-410

När det är riktigt blött, paddling tex, får min vattentäta kompakta Pentax W20 följa med. Jag tvivlade lite på dess kapacitet inför sommarens fjällvandring, men blev positivt överraskad. Självklart blir inte bilderna av samma kvalitet som hos en systemkamera, men enkelheten gör också att jag tar fler bilder. (Pentax senaste vattentäta heter W30.)

På nästa fjällvandring vet jag faktiskt inte riktigt vilken av kamerorna jag ska välja...
 
Och dessutom så handlar det i 90% av fallen om hur duktig den är som sitter bakom spakarna. Man är väldigt illa ute om man köper en DSLR bara för att man tror att man kommer ta så fantastiskt bra bilder helt plötsligt. Man växer ju mer i en DSLR och på så sätt är det ju bra. Det handlar i grund och botten om intresset finns där.

Ja, i en systemkamera sfinns det mycket riktigt växtrum, och skönt är det.
Ang kompabilitetsproblemen som Nikon D40/D40x sägs dras med så är ryktena vida överdrivna! Jag har väl en 6-7 gluggar som alla är manuella, helt cpu-lösa, som går aldeles utmärk på min D40. Det handlar även där om hur man är bakom spakarna, och att lära sig fota med manuell fokus är faktisk nått av det enklaste som finns och man vänjer sig väldigt fort!

Som en parentes i sammanhanget kan ju faktiskt nämnas att jag har med mig den lilla sötnosen (d40) merparten av gångerna jag går hemmifrån, när jag valde den framför D200 (konstigt att ställa dem mot varandra, jag vet, men ingen kamera under d200 hade någonting jag egentligen ville ha) så var det bla för att den saknar AF-motor. Den skulle vara liten och lätt och det är inget val som jag har ångrat, tvärt om. (anledningen till att jag inte ville ha d40x var den högra upplösningen, det generar mer brus och 6mp duger på alla normala helhetsbilder oavsett förstoringsgrad).

Vad som tyvärr lyser med sin frånvaro på marknaden är kompakter med bra vidvinkel, en 6-10mp i helt vattentätt skal (3m eller liknande) med (motsvarande) 24-100mm skulle vara drömkameran. Och givetvis ska den gå på AAA eller AA batterier och ta SD kort., dvs inge tjafs!
 
Vad som tyvärr lyser med sin frånvaro på marknaden är kompakter med bra vidvinkel,

Ricoh GRD/II med vidvinkel GW-1 + adapter = 21mm EFOV. I synnerhet inom digitalt är utbudet av lika bra eller bättre 21:eek:r än den kompata Ricoh-kombon begränsat, pris och format oavsett.

Det ska för sakens skull understrykas att GRD/II blir väsentligt bulkigare med 21:an på. Kameran i ena fickan; 21:an + motljusskydd + adapter som enhet i andra tycker jag dock blir smidigt i såväl volym som handhavande.

Farsan, jag vill ha en II:a när jag konfirmerar mig.

Thomas
 
Sen har vi ju oxå olympus E-3.
Som är lika vädertätat som canon å nikons proffsmodeller (fast mindre i fysisk storlek), det finns ett helt sortiment av vädertätade gluggar, kameran har bildstabilisator och plockar bort damm från sensorn automatiskt.. åså en hel drös med andra funktioner.. en mycket potent kamera för friluftsliv vågar jag påstå.. :)

Här finns ett test av den:
http://www.akam.no/test/speilrefleks/vi_tester_flaggskipet_olympus_e-3/46759/1

Och tvivlar man på hur bra den tål vatten så se filmen här: :)
http://www.akam.no/test/speilrefleks/vi_tester_flaggskipet_olympus_e-3/46759/2
"I motsetning til da vi testet Nikon D200, og kameraet sluttet å virke etter 8 dråper vann, holdt vi like godt E-3 under springen mens vi tok bilde med det.
"
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips