Min första av den här modellen

Jag har precis gjort klar den här. Jag kallar den short hunter. Den är gjord i 6 mm tjock 5160 stål och är flatslipad. Lägnden är 202 mm och bredden 31 mm. Skaftet är gjort i riktigt fin valnöt.

Seved

S-hunter2.jpg
 
Mycket fin. Och i det här fallet förstår jag varför du inte har borrat ett fånglinehål ;). Vilket stål?

~Paul~
 
Tackar depaul:). Ha ha Jasså där ser man. Men det är jäkligt fint trä i den. Den ska till Holland föressten

Seved
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Jag köper det faktiskt av en firma här i sverige, i Rånäs som gör bilfjädrar. Dom importerar det i mägnder från USA. Nej nu har jag använt rostfritt ett tag faktiskt. Men jag användet det endel faktiskt. Jo det är 0,5 -0,6 % koli det och lite crom bla.

Seved
 
Jag köper det faktiskt av en firma här i sverige, i Rånäs som gör bilfjädrar. Dom importerar det i mägnder från USA. Nej nu har jag använt rostfritt ett tag faktiskt. Men jag användet det endel faktiskt. Jo det är 0,5 -0,6 % koli det och lite crom bla.

Seved
5160 är ungefär som Sandvik 12C27 med kromet borttaget. Det innebär att det här stålet är avsevärt slagsegare men kommer inte i närheten av Sandvikstålet när det gäller nötningsmotstånd. Det gäller m a o att bestämma sig för vilket användningsområde kniven kommer att hamna i.

I samband med en kortare jaktkniv med ett så pass tjockt blad så är dess väg ganska utstakad. Det är med andra ord en kniv som trots sin ringa storlek är en tuff liten jäkel ;). Dvs om värmebehandlingen är korrekt utförd och slipfasen optimerad när det gäller vinklar och geometri/profil.

En sak bör man dock tänka på. Kniven kommer att rosta om man inte torkar den omedelbart efter varje användning där blod, vatten och ev. svett varit i kontakt med stålet. Den kommer efterhand att utveckla en gråaktig patina. Man kan också påskynda det hela genom att sänka bladet i en bikarbonatlösning (vatten + bikarbonat) i några timmar. När bladet är till belåtenhet när det gäller graden av mörknad så kan man ta ut det. Denna patinan kommer nu att skydda stålet mot allvarligare rostangrepp. Trots det rekommenderar jag att smörja kniven med ett skyddande lager lämpligt fett, t ex Rennaisance Wax.

~Paul~
 
Japp jag håller med. Tyvär så klipper inte sandvik små plåtar av 12c27 i 5 mm längre, :( det blev för dyrt sa dom. Men med en bra värmebehandling tror jag inte det blir så stor skillnad. Jag brukar ibland smörja in bladet med försvarets vapenfett och låta det ligga över natten. Sen kan man ju med fördel ha på vax som då får man ett bra skikt.

Seved
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips