mat vid paddling

Vad äter man när man är ute och paddlar? Eftersom man har utrymme så är det kanske lite tråkigt med frystorkat, eller?

jag ska vara ute tre dagar, alltså två nätter i Blekinge skärgård så det kanske inte är omöjligt att proviantera under turen.

/Johan
 
Är man ute på en tur på några dagar så är det trist att ha med sig frystorkas. Jag brukar ta en med en mjuk kylväska. En bra lösning är att frys den mat som lämpar sig att frysa och ha den som kyla i väskan + någon kylklamp. Jag burkar ha Platypus påsar för vatten, dessa går utmärkt att frysa och är kanon att som kyla i väskan. Med kyla så håller sig kött, mejerivaror mm ett bra tag.

En favorit för mig är tex pasta med kassler och ädelost sås.

Hackar en kvarts purjo, en halv paprika och lite kassler, fräser detta, häller sedan på matlganingsgrädde, riven muskot och salt + peppar. Smaksätter sedan med ädelost. Serveras med nykokt pasta. Enkel, supergott.

/Lasse
http://www.kajak.nasstrom.se
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Korvstroganoff!

När vi är ute äter vi ofta korvstroganoff första dagen (medan kylvarorna fortfarande är fräscha).
För två personer:

300 g falukorv, strimlas
1 burk krossade tomater
1/2 burk creme fraiche
salt, peppar, ev örtkrydda

Kokas upp och smakas av med salt och kryddor. I lyxvarianten har man även lök och färdigsmaksatt pastasås (typ Dolmios tomatsås med vitlök) istället för tomater. Serveras med snabbris. Det brukar bli fantastiskt gott (som det mesta när man är ute).

Ett annat mer snabblagat tips är potatismos och makrill i tomatsås. Det tål dessutom längre förvaring i varmt väder.
 
Grytor är smaskiga trots att de varit frysta. Fixa till en sådan hemma, frys den och ta med den på tur. Serveras med pasta eller ris.

Många försöker lyxa till det med en massa färskvaror, men det blir ganska bökigt att tillreda maten på ett eller två kök. Oftast blir det bara dyrt och halvdant. Tänk igenom hemma vad som är praktiskt och enkelt.
All mat smakar mycket godare när man varit ute och rört på sig.

Den bästa och godaste frystorkade rätten jag känner till är Blå bands vegetariska färs. Den smakar som riktigt god köttfärssås till ris eller pasta. Man kan även blanda i kikärtor eller bönor och kanske lite pasta så får man en god risotto.
Tomater och paprika håller sig bra i en plastlåda och kan tillsammans med oliver ge en god sallad.

Tänk på att du inte alltid har väder som är tilltalande för matlagning i det fria.
 
Engångsgrill!!
Köp något fryst (kycklingfilé, fläskfilé..) och lägg det i en påse med marinad => lagom upptinat och marinerat till kvällen. Komplettera med kokt färskpotatis och vitlökssmör.
/Lyxtomas
 
surfman; sa:
Engångsgrill!!
Köp något fryst (kycklingfilé, fläskfilé..) och lägg det i en påse med marinad => lagom upptinat och marinerat till kvällen. Komplettera med kokt färskpotatis och vitlökssmör.
/Lyxtomas

Nu tycker jag du borde skämmas, om man ser ur en miljöaspekt skulle jag aldrig köpa en engångsgrill, har sett allt för många engångsgrillslik liggandes på kobbar och skär... Nä, usch! Skaffa en grill som är portabel, ta med kol och tändvätska om du skall grilla. (vilket verkligen är gott). Då slipper man tänka på att man spräcker bergen.. Etc..

Fredric
http://www.glädje.nu
 
Det är inte grillens fel att vissa personer skräpar ner. De jag använt har till och med haft en medföljande soppåse att ta hem den i efter användning. Inte heller står de direkt på klipporna och bränner utan det medföljer en liten ställning som håller upp den från marken ett par cm. Men det kanske blir tillräckligt varmt för att skada klippor ändå?

Leif...
 
Japp, det är ju inte grillen som stannar kvar i naturen utan någon lämnar den där. Betydligt bättre med engångsgrill än de som tänder en liten brasa i en klippskreva.

Har jag plats i kajaken så brukar jag agera sopbil och ta med mig saker som andra "glömt" ute i naturen. Men jag håller med, lämnade grillar mm är ett otyg, man borde ju inte behöva städa efter andra när man är ute.
 
Engångsgrill är perfekt!

Jag tycker att engångsgrillar är perfekta vid paddling! De är små nog att få ner i kajaken. De inkluderar ett ställ så att de kommer upp från marken/stenen, vilket gör att man kan grilla på de flesta ställen, utan att skada naturen. (Grillen måste fortfarande placeras med förstånd, men benen underlättar) Efter grillningen så återstår inte så mycket kol/aska, som antingen kan grävas ner i skogen eller tas med hem. Själva grillen blir med ett par enkla handgrepp så pass liten att den enkelt går ner i skräppåsen. Man tom. kan ta med ett par, av mindre medkännande individer, kvarglömda grillar utan problem. Så jag ser bara fördelar, och inga nackdelar. (Det skulle i så fall vara metallåtgången, men om man inte paddlar komposterbara kajaker så är nog den råvaruåtgången en mindre detalj i sammanhanget.)

Till att lägga på grillen rekommenderar jag lax i skiva, köpt i någon hamn. Be att få en påse is också, och stuva fisken med isen framför fötterna i sittbrunnen så håller den sig till kvällen.
 
Flergångsgrill för kajak

Hej!
Inför en paddling i Stockholms skärgård förra helgen hittade jag en s.k. vykortsgrill på Svanströms vid Gbgs centralstation. Den låg förpackad i ett pappkuvert i storlek 250x250x5 mm och kostade 22:50!!!
Jag kompletterade med briketter och tändpapper. Min förhoppning var att den skulle hålla för de två tillfällen vi grillade nu och sedan kasseras vid hemkomsten. Nu var det så att den såg för bra ut så jag tänker använda den fler gånger.
Fördelarna jämfört med engångsgrill är att den är lättare att packa (kolet går för sig i nästan valfri form) samt att man kan välja hur mycket kol man ska tända - vi var bara två och utnyttjade halva ytan men den räcker säkert till fyra portioner.

Mvh Harald Eriksson
 
God mat är halva paddlingen - nästan :) Sitter just och planerar maten till paddlingen den kommande fredag till söndag.
En lös tumregel som vi brukar använda är färsk mat första dagen, lättrökt dag två, rökt dag tre och därefter konserver o dyl. Grillat är inte dumt och kan varieras nästan hur mycket som helst med olika marinader. Dag två funderar vi på kassler som skärs i små tärningar och kokas upp i extrakryddad bearnais-sås, ananas och eventuellt paprika. Rökt kryddad makrill tillsammans med provencal-kryddad potatismos (ev med lite muskot i) är inte heller så dumt. Efterrätter som fromage/mousse finns i många olika smaker och är lätt att laga till.
Även konserver kan bli riktigt bra om man piffar upp det med kryddor och ev färska grönsaker, vitlök, ädelost, vin etc.

Det finns en del bra recept och tips här på Utsidan under Uteguide - Friluftsmat.

/Lennart
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips