mat med lång hållbarhet

Re: Fler konkreta exempel efterlyses!

hugbe; sa:
Skulle däremot uppskatta om den bakteriologiska diskussionen tonades ned och fokus istället hamnade på mer konkreta exempel på vad som är lämplig mat att ta med på "utflykten"

Då kommer genast ett motkrav, det e en jäkla skillnad att ta med sig mat för 1 helg, 1 vecka eller 1 månad.. MAO hur lång skall utflyckten vara?
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Tror inte tiden är av avgörande vikt

Eller vid närmare eftertanke är ju såklart tiden väldigt viktig. Jag preciserar genom att säga 4 dygn.
 
Re: Tror inte tiden är av avgörande vikt

hugbe; sa:
Eller vid närmare eftertanke är ju såklart tiden väldigt viktig. Jag preciserar genom att säga 4 dygn.

4dygn på båt är ingen direkt vetenskap.. Potatis, grönt, kryddor och ägg kan du ha med, mjölkersättning till sås och så vidare. Vill du så kan man ha med färska saker till första dagen/kvällen och sedan så väljer man lite tåligare livsmedel till de kommande dagarna.

Konkreta exempel:
Frukost - Havregrynsgröt med sylt, mjölkersättning och kokta ägg på en hårdmacka med kaviar.

lunch - Carbonara som du gör på rökt fläsk, ägg, parmesano och någon form av pasta.

middag - skånsk äggakaka med stekt bacon. Eller kasslergratäng med pulvermos och champinioner.

skall man vara borta i 4dygn så kan man med en frysbox lyxa till det hur mykke man vill.. Jag har haft mjölk, yougert och gräddfil i en frysbox i 3dygn utan problem..(den behöver väl inte ligga i solen?)
 
4 dygn? Då kan du ta med kött om du fryser in det med trolldegsmetoden (från Utekokboken av Klint). Man bakar in köttet i en deg som dels fungerar som isolering och dels suger upp eventuell köttsaft som rinner ut.
 
nermander; sa:
4 dygn? Då kan du ta med kött om du fryser in det med trolldegsmetoden (från Utekokboken av Klint). Man bakar in köttet i en deg som dels fungerar som isolering och dels suger upp eventuell köttsaft som rinner ut.
Låter coolt..
Ska nog ta och läsa om det..

Annars brukar ju nudelsoppa kunna funka bra.. Om man har ner en massa kryddor och eventuellt grönsaker så kan det bli riktigt gott.. Man kan ju även göra en wok med nudlar..
 
Fyra dygn är kort

För det första behöver du inte ta den svenska renhetshysterien på allvar. Hur f-n överlevde folk förr i tiden (eller om du hellre vill LEVER folk i andra delar av världen)? Smakar det mysko eller ser REJÄLT mysko ut så är det dags att bli lite försiktig. Egentligen är det inte heller så farligt - lite löst i magen i ett dygn bara.

Sedan blir det inte så förbaskat varmt i botten på en kajak heller (inte några 30+ då vattnet kyler).

Nu lär du väl knappast längre våga lite på mina tumregler (konservativa/försiktiga sådana), men här kommer några.

Färsk kött - 1 dag
Tillrett (stekt/kokt) kött - 2 dagar
Vaccum förpackad korv etc - 3 dagar
Fryst kött som får tina under turen - 3 dagar

Torkat kött klarar sig betydligt längre och jag tycker det smakar bra också. Med lite konserver och grönt blir det svårt att inte ätas gott.
 
parmaskinka

Vår friluftsmat fick ett riktigt lyft efter ett besök i en italiensk delikatessaffär! Parmaskinka och salami håller sig i alla fall i ett par dagar, och en bit god parmesan är både lätt (mycket smak/gram) och hållbar. Så risotto på snabbris med mycket parmesan och parmaskinka ör numera en klassiker på våra turer.

Mia
 
Re: Fyra dygn är kort

Duracellkaninen; sa:
Hur f-n överlevde folk förr i tiden (eller om du hellre vill LEVER folk i andra delar av världen)?

Det där argumentet brukar falla om man tittar på dödligheten (genomsnittsålder etc).

Sen handlar det ju inte bara om att dö av matförgiftning. Om man är ute på vandring och blir magsjuk så finns ju risken att man dör indirekt på grund av matförgiftningen (men det beror ju på var man är, klimat och terräng etc).

Men till syvende och sist så är väl grundfrågan faktiskt mycket en fråga om att det inte skall bli lurvigt av mögel. Men det var ju därför jag blev förvånad över att frågan handlade om så kort tid som 4 dygn. Det är väldigt få livsmedel som blir dåliga på så kort tid om de nu inte förvaras helt felaktigt. Det är väl i princip bara en del mejerivaror och kött/fisk som det inte räcker med att förvara så svalt som möjligt.
 
Re: Re: Fyra dygn är kort

nermander; sa:
Duracellkaninen; sa:
Hur f-n överlevde folk förr i tiden (eller om du hellre vill LEVER folk i andra delar av världen)?

Det där argumentet brukar falla om man tittar på dödligheten (genomsnittsålder etc).

Sen handlar det ju inte bara om att dö av matförgiftning. Om man är ute på vandring och blir magsjuk så finns ju risken att man dör indirekt på grund av matförgiftningen (men det beror ju på var man är, klimat och terräng etc).

Men till syvende och sist så är väl grundfrågan faktiskt mycket en fråga om att det inte skall bli lurvigt av mögel. Men det var ju därför jag blev förvånad över att frågan handlade om så kort tid som 4 dygn. Det är väldigt få livsmedel som blir dåliga på så kort tid om de nu inte förvaras helt felaktigt. Det är väl i princip bara en del mejerivaror och kött/fisk som det inte räcker med att förvara så svalt som möjligt.

För oss som har Miljö&Hälsoskyddsnämnden nästgårds kommer just genomsnittslivslängden reflexmässigt i tankarna. MEN som du redan själv insett är det inte den kortvariga diarré som utlöses av skämd mat som var/är problemet (såvida man inte redan är allvarligt försvagad av något vida värre). Och alldeles speciellt inte om det gäller en tur i civilisationens (modern sjukvårds) närhet.

Tyvärr (då jag vet att du gillar fakta) kommer jag inte ihåg var jag läste om dödsorsakerna från förr. Jag är säker på att lunginflammation och TBC stod högt på listan. Varför jag är ganska tacksam för att Sverige inte skriver ut antibiotika till höger och vänster längre, så att den typen av viktiga läkemedel behåller sin verkan.
 
MAO.. Det är ingen svår konst att duka upp delikateser på bordet om utfärden inte är längre än 4dagar speciellt ombord på en båt. Så Hugo, vill du ha fler recept-tips så ge dig till känna igen så kan vi nog klämma fram lite läckerheter..

Christer: Jag gillade din 1-3dagars regel på kött, 4-5dagar lär ju inte bli några problem om man har en helt vanlig frysbox och några frysklampar med sig..

Nu börjar väl en intressant månad då man bör vara lite extra försiktig med råvarorna... Så att minska på marginalerna under rötmånaden kan nog vara klokt, hur mycket finns det folk som vet bättre än mig!
 
Recept på läckerheter

FJS90/91; sa:
...vill du ha fler recept-tips så ge dig till känna igen så kan vi nog klämma fram lite läckerheter..

Har fått ta del av en hel del intressant, mycket tacksam för det! Tar gärna mot recept på läckerheter.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips