Mat för barn

Håller på att starta upp ett familjedaghem med inriktning I Ur och Skur. Vill ha massa tips på mat som kan lagas på spritkök eller över öppen eld. Självklara saker som att grilla korv och hajkbomber har jag full koll på utan vill ha nya ideer. Det får gärna vara mat som barn tycker om.
 
Mina döttrar kräver nudlar när vi är ute på spritköksutflykt, men jag misstänker att näringsvärdet kanske inte uppfyller en förskolas krav...
 
Utrustning?

Hej.

Inte för jag just är insatt i vad "ur & skur" inriktningen är, eller vad dagiskraven kan innebära. Men tillåts ´det lite utöver det vanliga i frilufts köks utrustning, så har du allt vad bekommer ett vanligt hemmakök att välja på... Dock kan jag rekomendera stekhäll, Murrika (om jag lyckats stava rätt, och jag blir uräsktad för att berömma ett märke) har ett par vettiga.
Vad recept gäller kommer jag inte ens att börja, för jag är helt övertygad om att efter en dag av internet, så har du fler recept än du har måltider kvar i livet!

Lycka till med skolningen av de unga!
 
Maskinisten;491647Men tillåts ´det lite utöver det vanliga i frilufts köks utrustning sa:
Tycker även jag väldigt mycket om stekhäll (vågar inte stava) Problemet är hur jag ska lösa det praktiskt att konka med mig det på barnvagn full med packnbing och barn. Dessutom ska det med hem sen. Så har ni smarta tips på den biten tar jag tacksamt emot det med.
 
Tacos är enkelt och gott.

Annars brukar barn uppskatta enkla rätter som stekt falukorv och makaroner, eller köttbullar och potatismos. Båba två enkla att tillaga i naturen.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
hur många

är barnen? hur många vuxna? En Muurikka är ju toppen för att kunna steka ganska stora mängder på, men storleken bör ju anpassas till hur många ni är.

Korv kan man ju grilla. Falukorv och hotdogs har pinsamt lågt köttinnehåll så välj något annat (även om ungarna äter ski#¤n... men en del av dem äter ju sand och pinnar också :)

En större gryta och en liten stekpanna kan man komma ganska långt på.

Kolbullar e gott och går att förbereda ganska långt (har för mig att jag såg ett recept i en tidning typ nyss...)
Rårakor e gott, går att ha smeten i en bunke... fläsk till och lingon mmmmmm

BZ/
 
Vad är skit och vad är mat? Det är ju inte så att de 20-60 procenten som inte är kött i en falukorv är skit, kemiskt avfall och jordrester. Det mesta av tillsatserna har ett energivärde det också. Tycker barnen att falukorv är gott så finns det ingen anledning att räkna procent. Det kan man göra när man vill va fin i kanten hemmavid.
 
Rårakor och fläsk är gott. Däremot skulle jag aldrig (igen) vilja steka rårakor och fläsk till en större grupp över öppen eld. Den arbetsinsatsen skojar man inte bort.

nä. det kan bli lite tradigt. men om man är en mindre grupp funkar det bra tycker jag (max 6 vuxna) (omräknat i barn kan det kanske bli 8 ungar plus "fröken"...ca gurka)

ang korvarna... kanhända att jag är fiiin i kanten. men alternativ finnes med helt ok innehåll. varför inte välja det då? I dagis-sammanhang har man nog inte råd med finaste falukorven. Då kan en bockwurst vara nog så bra. skiva och stek. ungarna tycker att det är mums det med men du vet att de får i sig kött istället för en kemiskt framställd sörja. Men vi får väl alla tycka olika.

BZ/
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips