Marmot Sawtooth vs Marmot Hydrogen

Behöver er hjälp!

Har länge kikat på en ny sovsäck och funderar nu att antingen skaffa Sawtooth eller Hydrogen. Kommer främst använda säcken sommartid möjligtvis någon tidig hösttur i södra sverige samt turer sommartid i fjällen. Är dock lite rädd för att hydrogen är på gränsen rent temperaturmässigt för fjällen sommartid? Vad är era tankar?
 
För mig skulle Sawtooth vara på tok för varm sommartid och även en bra bit in på hösten söderut.

Hydrogen borde funka i fjällen sommartid, vid en riktig köldknäpp så tar du på dig alla förstärkningsplagg i sovsäcken, så det beror lite på vad du har för förstärkningskläder i övrigt.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Okej, Tack för svar! Sover med ullunderställ samt har alltid en lättviktsdunjacka samt en fleecetröja som förstärkningsplagg så det borde funka med Hydrogen.
 
Jag har två sovsäckar som jag alternerar mellan, Marmot Pinnacle (TLimit -12C) och Marmot Hydrogen (Tlimit -1C). Den senare funkar bra på fjällvandring under högsommaren i kombination med tält och bra liggunderlag. Jag kan trots att jag är man vara lite frusen på småtimmarna och min egen erfarenhet är att med underställ och strumpor (utan förstärkningsplagg) sover jag bekvämt i Hydrogen ner till ca +4C.
Skall jag ut på vandring där natttemperaturerna riskerar bli lägre eller under nollan, väljer jag den varmare säcken.

Skulle jag idag valt enbart en säck med så brett användningsområden som möjligt för fjällvandring under sommarsäsongen hade nog valet fallit på en Marmot Helium som har samma konstruktion och dunkvalitet som Hydrogen, men snäppet varmare.
(Notera att Sawtooth har ankdun istället för gåsdun vilket är ganska vanligt i budgetsegmentet idag).
 
Okej, tack för inputen, Kikade lite på marmots hemsida som påstår att lower limit är -4,8 på Hydrogen. Upplever du att man ska ta det med en nypa salt?
 
Okej, tack för inputen, Kikade lite på marmots hemsida som påstår att lower limit är -4,8 på Hydrogen. Upplever du att man ska ta det med en nypa salt?

Marmot har ändrat modellerna under åren. Min Hydrogen (long) är tillverkad 2012 och har 850 fill dun (dvs inte DWR behandlat som i dagens modell). Modelländringarna kan förklara skillnaden i värde på EN-testerna. Min är testad till TComfort +4C, TLimit -1,2C. Totalvikten är dock ungefär samma, min väger 780gram, dagens modell 770 gram.
Största skillnaden förutom mängden dun (=loftet) mellan Hydrogen och den Pinnacle jag har är kragen som Hydrogen saknar samt att Pinnacle har dubbla lager i fotboxen, vilket är mycket skönt när det är kallt ute.
 
Om man inte vet med sig att man är mycket varm eller är duktig/erfaren på att förstärka tycker jag man ska ta cirka 10 grader kallare (dvs varmare säck) än den temperatur man tror man kommer sova i som kallast. Det finns inget tråkigare än att frysa sig genom en natt.

EN-testerna förutsätter en 25 åring (med träningsoverall/underställ på) och hur många av oss är 25 och/eller lika varma som vi var då :)

I testerna är såklart huvan och kragen maximalt åtdragen för att uppnå så bra resultat som möjligt. Ytterligare en anledning att köpa varmare än spec om man inte trivs att sova så hela natten.

Varmt liggunderlag är superviktigt också.

Viktigt också att bredden/storleken passar så att man kan sova bekvämt med säcken stängd.

När man jämför säckar är det bättre att titta på det amerikanska tillverkare kallar "loft" (hur hög i centimeter / tum säcken är) istället för dunvikt eftersom olika storlek/bredd/skärning ger olika tjocka/varma säckar.

Om jag skulle köpa en (1) säck i dag som ska fungera för hela barmarksäsongen i svenska fjällen skulle jag ta loft/tjocklek på minst 6 tum.

Tjockleken mäts när säcken är stängd så en säck med 6 tum loft blir som ett 3 tum tjockt täcke.
 
Senast ändrad:
Min fru. Som är rätt frusen av sig sover i en sawtooth i fjällen sommartid på ett exped liggunderlag. Vi har nog haft natttemperaturer på mellan säg +12 och nollgradigt. För henne som övergick från En syntetisk Haglöfs på 1,9 kg blev det varmare men ändå mer luftigt, mer rymligt inuti säcken samt klart mindre packvolym. Det är ju ingen lättpackarsäck men ändå bra grejer för en rimlig peng.

Bosse
 
Jag instämmer med att det är bättre att välja en lite varmare säck än man tror sig behöva. Det är lätt att ventilera en sovsäck (förutsätter hellång dragkedja) varma nätter, men att frysa sig genom natten är det sämsta val man kan göra.
Metabolismen avtar också med åldern, och då en fin och dyr sovsäck är en investering för decennier är även detta bra att ta i beaktande. Själv upplever jag att TComfort är ett bättre riktmäsrke på hur jag som man 50+ upplever en sovsäck än TLimit.

Sawtooth är en bra och lagom varm sovsäck för barmarkssäsongen i södra Sverige och sommartid i fjällen. Vill du ha en högre dunkvalitet och lågre vikt/volym vidhåller jag min rekommendation på Helium.
 
Tack för alla engagerade svar! Kan såklart vara dumt att välja en säck som ligger precis på gränsen temperaturmässigt med tanke på hur många år framöver den ska användas. Marmot helium ska jag ta en närmare titt på!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips