Mannagrynsgröt

1) blanda mjölkpulver i liten del av den totala mängden vatten som går åt. I mitt recept för en pers blir det totalt ca 4-5 dl vatten och av den mängden använder jag ca 0,5 dl för mjölkpulvret.

-klipp-

3) när grynen tjocknar dvs grötkonsistens, så blanda i mjölkkoncentratet och rör tills allt blandats.

Det där var en smart lösning.
 
Bäst mannagrynsgröt

Ska ut och testa i helgen.
Vilken smaksättning är bäst? äpple och kanel?
Bäst med mjölk eller gräddpulver?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Nidos mjölkpulver är perfa för lite allt möjligt.Man får la 3-4% procentig mjölk beroende på hur man doserar.

Sempers har typ 0,001% - blir värre än lättmjölk
 
Jo högre fetthalt är ju att föredra. Synd att Nidos innehåller tillsatser.
Tror jag kör med gräddpulver istället!

Ja o visst även om det fanns lite E ämnen i det so what.

Lyssna på denna gubbe.Hahaha
 

Bilagor

  • secondColumn.jpg
    secondColumn.jpg
    43.3 KB · Visningar: 1,042
Ströbröd är annars ett bra alternativ till mannagryn. Ströbröd kan man göra gröt på även med kall vätska och risken för klumpar är mindre, tar bara lite mera plats
 
Upplever att det är lättare att få grynen att ta ihop och gröten blir matigare med någon matsked olja i. Särskilt om man gör den på vatten. Mjölkpulver har jag ingen erfarenhet av.
 
När jag experimenterade i somras landade jag i 16g kokosmjölkpulver till 40g mannagryn. Går lika bra med mjölkpulver. Kokosmjölkpulver är dyrare men mer mättande.
Jag har en klick smör i gröten vid servering. Annars hade jag nog kostat på mig att blanda gräddpulver med vatten för att hälla på.
Men kokosmjölk väger portiornerna va 60g och innehåller 240kcal enl mina lekmannaberäkningar. Det blir 440kcal/100g.
Då är inte bär/topping medräknad.

Blandar gryn och mjölkpulver och salt hemma. Kokar upp vatten, tillsätter mixen under omrörning för minimalt med klumpar.

Min vanliga gröt är havregrynsmix som jag bara häller kokande vatten över så att jag slipper diska kastrullen. Men då och då kostar jag på mig riktig mannagrynsgröt, kokt i kastrullen, med frystorkade bär, bra omväxling.
 
2019 gav jag ett personligt löfte om att aldrig mer ha havregrynsgröt till frukost. Den går bara inte ner.

2020 gick jag därför över till nöt och frömix som frukost. Snabbt och enkelt och ingen disk, men jag var inte helt nöjd ändå.


Nu har jag laborerat lite med mannagryn, och det blir nog en bra frukost.

45 g mannagryn, 45g Nido, en tesked socker och en matsked varma koppen bärpulver.
3 dl kokande vatten på detta, och så ner i grytmysaren i tio minuter.
Krävs omrörning ett par gånger för att få bort klumpar.

Knappt 400 kcal med en torrvikt på 400 g.
Detta går såklart att komplettera med diverse fröer för att få i sig mera energi.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén