Mannagrynsgröt

1) blanda mjölkpulver i liten del av den totala mängden vatten som går åt. I mitt recept för en pers blir det totalt ca 4-5 dl vatten och av den mängden använder jag ca 0,5 dl för mjölkpulvret.

-klipp-

3) när grynen tjocknar dvs grötkonsistens, så blanda i mjölkkoncentratet och rör tills allt blandats.

Det där var en smart lösning.
 
Bäst mannagrynsgröt

Ska ut och testa i helgen.
Vilken smaksättning är bäst? äpple och kanel?
Bäst med mjölk eller gräddpulver?
 
Nidos mjölkpulver är perfa för lite allt möjligt.Man får la 3-4% procentig mjölk beroende på hur man doserar.

Sempers har typ 0,001% - blir värre än lättmjölk
 
Jo högre fetthalt är ju att föredra. Synd att Nidos innehåller tillsatser.
Tror jag kör med gräddpulver istället!

Ja o visst även om det fanns lite E ämnen i det so what.

Lyssna på denna gubbe.Hahaha
 

Bilagor

  • secondColumn.jpg
    secondColumn.jpg
    43.3 KB · Visningar: 1,057

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Ströbröd är annars ett bra alternativ till mannagryn. Ströbröd kan man göra gröt på även med kall vätska och risken för klumpar är mindre, tar bara lite mera plats
 
Upplever att det är lättare att få grynen att ta ihop och gröten blir matigare med någon matsked olja i. Särskilt om man gör den på vatten. Mjölkpulver har jag ingen erfarenhet av.
 
När jag experimenterade i somras landade jag i 16g kokosmjölkpulver till 40g mannagryn. Går lika bra med mjölkpulver. Kokosmjölkpulver är dyrare men mer mättande.
Jag har en klick smör i gröten vid servering. Annars hade jag nog kostat på mig att blanda gräddpulver med vatten för att hälla på.
Men kokosmjölk väger portiornerna va 60g och innehåller 240kcal enl mina lekmannaberäkningar. Det blir 440kcal/100g.
Då är inte bär/topping medräknad.

Blandar gryn och mjölkpulver och salt hemma. Kokar upp vatten, tillsätter mixen under omrörning för minimalt med klumpar.

Min vanliga gröt är havregrynsmix som jag bara häller kokande vatten över så att jag slipper diska kastrullen. Men då och då kostar jag på mig riktig mannagrynsgröt, kokt i kastrullen, med frystorkade bär, bra omväxling.
 
2019 gav jag ett personligt löfte om att aldrig mer ha havregrynsgröt till frukost. Den går bara inte ner.

2020 gick jag därför över till nöt och frömix som frukost. Snabbt och enkelt och ingen disk, men jag var inte helt nöjd ändå.


Nu har jag laborerat lite med mannagryn, och det blir nog en bra frukost.

45 g mannagryn, 45g Nido, en tesked socker och en matsked varma koppen bärpulver.
3 dl kokande vatten på detta, och så ner i grytmysaren i tio minuter.
Krävs omrörning ett par gånger för att få bort klumpar.

Knappt 400 kcal med en torrvikt på 400 g.
Detta går såklart att komplettera med diverse fröer för att få i sig mera energi.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips