Mannagrynsgröt

1) blanda mjölkpulver i liten del av den totala mängden vatten som går åt. I mitt recept för en pers blir det totalt ca 4-5 dl vatten och av den mängden använder jag ca 0,5 dl för mjölkpulvret.

-klipp-

3) när grynen tjocknar dvs grötkonsistens, så blanda i mjölkkoncentratet och rör tills allt blandats.

Det där var en smart lösning.
 
Bäst mannagrynsgröt

Ska ut och testa i helgen.
Vilken smaksättning är bäst? äpple och kanel?
Bäst med mjölk eller gräddpulver?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Nidos mjölkpulver är perfa för lite allt möjligt.Man får la 3-4% procentig mjölk beroende på hur man doserar.

Sempers har typ 0,001% - blir värre än lättmjölk
 
Jo högre fetthalt är ju att föredra. Synd att Nidos innehåller tillsatser.
Tror jag kör med gräddpulver istället!

Ja o visst även om det fanns lite E ämnen i det so what.

Lyssna på denna gubbe.Hahaha
 

Bilagor

  • secondColumn.jpg
    secondColumn.jpg
    43.3 KB · Visningar: 1,042
Ströbröd är annars ett bra alternativ till mannagryn. Ströbröd kan man göra gröt på även med kall vätska och risken för klumpar är mindre, tar bara lite mera plats
 
Upplever att det är lättare att få grynen att ta ihop och gröten blir matigare med någon matsked olja i. Särskilt om man gör den på vatten. Mjölkpulver har jag ingen erfarenhet av.
 
När jag experimenterade i somras landade jag i 16g kokosmjölkpulver till 40g mannagryn. Går lika bra med mjölkpulver. Kokosmjölkpulver är dyrare men mer mättande.
Jag har en klick smör i gröten vid servering. Annars hade jag nog kostat på mig att blanda gräddpulver med vatten för att hälla på.
Men kokosmjölk väger portiornerna va 60g och innehåller 240kcal enl mina lekmannaberäkningar. Det blir 440kcal/100g.
Då är inte bär/topping medräknad.

Blandar gryn och mjölkpulver och salt hemma. Kokar upp vatten, tillsätter mixen under omrörning för minimalt med klumpar.

Min vanliga gröt är havregrynsmix som jag bara häller kokande vatten över så att jag slipper diska kastrullen. Men då och då kostar jag på mig riktig mannagrynsgröt, kokt i kastrullen, med frystorkade bär, bra omväxling.
 
2019 gav jag ett personligt löfte om att aldrig mer ha havregrynsgröt till frukost. Den går bara inte ner.

2020 gick jag därför över till nöt och frömix som frukost. Snabbt och enkelt och ingen disk, men jag var inte helt nöjd ändå.


Nu har jag laborerat lite med mannagryn, och det blir nog en bra frukost.

45 g mannagryn, 45g Nido, en tesked socker och en matsked varma koppen bärpulver.
3 dl kokande vatten på detta, och så ner i grytmysaren i tio minuter.
Krävs omrörning ett par gånger för att få bort klumpar.

Knappt 400 kcal med en torrvikt på 400 g.
Detta går såklart att komplettera med diverse fröer för att få i sig mera energi.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips