lundhags storlekar, referenser, ge & få svar !!!!!

Har L Professional mellanhöjd.med normalfot och med orginalsula. Använder en tunn och en halvtjock socka båda av bra kvalitet.

26,5 cm fötter och valde kängor som har ca 1-2 cm luft framför främsta tån.
Rätt normala fötter gissar jag.

Har gått regelbundet i kängorna under några år (hundägare så det blir skogspromenader i ur och skur) men är inte 100% nöjd med kängorna. Det är bra kvalitet i material och ingar skador så här långt och de håller även tätt. Men.......
Jag har problem med hälgreppet. Hoppades faktiskt att kängorna skulle krympa lite på längden så att hälen skulle pressa ut lite skålform.
Om hälen inte hålls fast alls med glapp som följd, så måste man snöra mycket hårdare = inget bra. föer att inte stasa hela foten i hårt grepp löser det för egen del så här:
genom att ha relativt lös snörning upp till haken med låsning. Drar sedan åt hårt över nästa krokpar och låter de översta 2-3 krokparen vara osnörda. Har dålig erfarenhet av att försöka få kängan att sitta stadigt genom att dra åt hårt i skaftet för jag får ont i hälsenorna efter lägre sträckor.
I detta fall verkar inte skomakarn på L kunna hjälpa mig (efter telefondialog).

Är det någon av er andra som haft problem med hälgreppet och hur löste ni det?
Om jag väljer känga i mindre storlek så tar tårna i framkant så mindre storlek skulle inte funka för mig. Eller har jag bara fått ett "måndagsexemplar"???



jag har fått intryck av att detta är ett ganska vanligt problem, om jag förstått det rätt var det väl också delvis därför den nya "optilästen" kom till. den är bla. lägre över vristen och har ett snävare skaft vilket ska bidra till att foten inte glider fram (hälen lossnar)

att välja en kortare känga är enligt min erfarenhet helt fel väg att gå, hälgreppet och längden har inget med varandra att göra, risken blir bara att du får ytterligare ett problem, att tån tar i.

i modellen "syncro" vilar hälen inbäddad i neopren-gummi, HFC, Heel Fit Control (dom har väl nån marknadschef som vill vara med på ett hörn) i senare års professional har man lagt in samma lösning, men i en light variant; HCF Light

det första jag skulle göra, om jag var som dig, är att kolla med lundhags om dom inte kan syn denna HCF Light i dina skor.

funkar inte det vet jag att jag sett i ögonvrån, eller kanske läst, någonstans att det finns något liknande att köpa och klistra in själv. eller så kan ska man kan klippa till ett par neopre bitar och stoppa ner.

hjälper inte det och du fortfarande vill ha lundhas är mitt tips att prova någon av modellerna med optiläst; ranger, syncro eller park, som alltså är lägre över vristen. dock är den också gjord för en bredare fot, vilket gör att en smal fot tenderar att "åka runt" i kängan.


just ja, vad har du för storlek på dina kängor? resp fötter (US)
 
btw om du råkar bo i sthlm får du gärna komma förbi och prova min ranger high strl 45, som blev för små till mig och nu är till salu.

den har alltså lästen för den "nordiska foten"; bred över foten och låg över vristen.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Återkommer om kängstorlek

Flanell: just ja, vad har du för storlek på dina kängor? resp fötter (US)

Sitter på jobbet o har kängorna hemma. Återkommer.....

/GF

P.s ska kolla upp om det är några av dina tips som fungerar. Låter smartast att låta L göra det däringa inlägget du skriver om. D.S
 
Jag har ett par scout i storlek 47. Mina storlekar i andra kängor och skor varierar med märke och modell. Ffrån 45 o en halv till 46 o en halv. Jag har två par strumpor i kängorna oavsett årstid. Mina scout har ett par år på nacken och har inte krympt. Jag använder skoblock då jag kommer ihåg det. Jag har nog gått runt 150 mil, det tror jag är en rimlig uppskattning. Eftersom jag nästan alltid använder damasker så brukar jag bara fetta in dem ett par gånger per år och borsta av dem efter användning. Det är all vård jag gör. En gång hade jag lundhags silikon på gummit. Vet inte om det var bra eller inte. Ingen synlig skillnad.

För övrigt anser jag att meindl för förstöras.
 
det har dykt upp en ny modell (ny-gammal) som jag ej hört talas om förut; "forester" någon som har den? eller vet något om den...
 
sulans tjocklek = utrymmet fram till

eller rättare sagt desto tjockare (högre) sula desto mer extra utrymme framme vid tån, behövs det.

kan vara värt att tänka på även när det gäller lundhags, då dom nyar kängorna verkar ha en ngt tjockare sula än äldre modeller = behov av mer utrymme på längden för att inte tån ska ta i.

alla har väl hört att man vid köp av kängor ska ta någon storlek större än vad man har i skor. den ena förklaringen är ju att foten sväller eller sätter sig men det har också att göra med att skon blir "kortare" när den böjs, i steget. desto tjockare sula desto "kortare" blir skon/kängan.

sulans tjocklek inverkar på "radien", som bildas när man böjer skon, i steget. jämför; ställ dig på ett 1mm papper resp en 3cm tjock telefonkatalog och böj upp tådelen, som om man tog ett steg, så ser man varför det tjocka underlaget kräver marginaler.
 
Jag har normalt storlek 44 nästan alla gånger vad gäller vanliga streetskor.

Köpte ett par Professional höga i storlek 44 vilka jag tyckte passade bra i butiken, väl ute på vandring visade det sig att mina tår blev misshandlade i nedförsbackar - mycket obehaglig erfarenhet på en vecka.

Kom hem och köpte ett par Syncro höga i storlek 45 - dessa fungerar utmärkt med 1, 2 eller 3 par ullmax merino strumpor.

För mig har syncro fungerat bättre än professional av två andra anledningar; bekvämare och mindre skav även på ovansidan av foten, och för att de klarar vad och väta bättre - utan att läcka.
 
Visst! Bra ide´, det är faktiskt konstigt att Lundhags lyckas så bra, med tanke på hur många "felköp" det verkar vara.

Fråga A:, din lundhags känga & arrangemang i den
vilken modell, läst och storlek har du? Professional high, normal, 44
vilken typ och antal av strumpor? tunn ull eller coolmaxstrumpa + 1 tjock eller 2 tunnare vandringssockar i ullblandning
typ av sula?Lundhags egen filtsula


Fråga B: din fots US storlek
vilken US storlek har du på ex nike, reebook, adidas, som sitter perfekt?9½, nån gång 10


Fråga C: din fots uppmätta mått (ange mätmetod): ca 285 mm stående på måttband, hälen mot väggen


Fråga D: övrig beskrivning av din fot: långsmal, ganska låg över fotryggen


Fråga E: hur upplever du att dina lundhags passar din fot och ditt sätt att använda kängan: har haft kängorna i 2 år, så de kanske inte har krympt färdigt än ? men annars har de fungerat väl, jag hann bara gå in kängorna i knappt en vecka innan första fjällvandringen, så förväntningarna var Skavsår med stort S, men fötterna höll bra. Hälgreppet är inte hundra, så om det finns en neoprenlösning på det problemet skulle jag vara tacksam. Tårna är inget problem än så länge, men jag får lov att remma åt kängorna ganska hårt för att hålla foten still. Jag har fuskat lite med att tejpa remsor av restona (tror jag det heter...) på sidorna av hälarna och upp på sidorna av hälsenan för att förbättra hälgreppet, det hjälper nog en del...
 
Lundhags Scout

Sitter i fjällen nu så jag har inte alla skor här men jag gör ett försök

A: Lundhags Scout stl 42
Läst: Normal
Sockor: Merino liner Lundhags eller Smartwool
och Smartwool Adrenaline Heavy Cushion
Sula: Superfeet Grön stl. D

B: Oftast 8,5

C: Mått på foten ca 26,5cm kan vara någon mm kortare.

D: Ganska smal fot, normal till högt fotvalv.

E:Kängan är klockren för mig! Har använt den i snart tre år både på kortare promenader i skogen och flera turer i fjällen. Sist 9 dagar i Sarek med som mest 3mil på en dag. Foten sitter bra och storleken är perfekt. Har krympt en del. Använder dock kängorna ofta.

Enda nackdelen är att den känns lite mjuk när det är som stökigast men vill inte gå på en tyngre och stabilare känga.

Tejpar oftast inte fötterna förutom när jag vet att jag ska slita ordentligt på dem.
 
Herregud, sida upp och sida ned med inlägg för att man möjligen skall kunna hitta en Lundhagskänga som sitter bra...

Är det inte egentligen bara att ge upp och byta märke?

Jag är inne på mitt andra par Lundhagskängor. Först var det Luffar, där jag fick ett måndagsex som visserligen efter ett antal mil satt bra, men där plösen på den ena kängan var felsydd (helt annorlunda än på den andra skon, vilket jag märkte efter några års användande.)

Ville ändå ha skalkänga så det blev ett par Scout när det blev dags att byta igen (efter mycket lång tjänst skall sägas till kängans fördel). Har gått högst femtio mil i de nya kängorna, och nu börjar sulan släppa där fram på båda. Dessutom får jag skav av de hårda kanterna inuti skorna. Dessa kanter känns ungefär som vass kartong....

Jag har säkert inte skött mina kängor så noga som en del tycker att man ska, med skoblock och insmorning efter varje tur osv... ORKA, liksom. Jag har gjort dem hyfsat rena i alla fall efter varje gång.
Nästa gång blir det nog något annat märke som passar en sådan som mig bättre.

Men kämpa på ni! ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips