Liggunderlag - Olika vinterlösningar

Renskinn +1

Jag använder också renskinn. Ibland i kombination med ett sånt EVA cellplastliggunderlag.

Ett tips kan ju vara att klippa till renskinnet så det får den bredden man önskar, om man tycker det är för stort/tungt "direkt från fabriken".

För mig betyder flerfunktionsfaktorn ganska mycket. Det är många luftliggunderlagsägare som vill trängas på mitt renskinn när vi sitter runt brasan..

Och renhår i maten är ju bara mysigt. ;)
 
McKinley luftmadrass för 350:- från Intersport, 415 g på hushållsvågen för komforten. Komplettera med ett antal 6 mm cellplast från Jysk, 135g. och 50:-, för värmens skull och du har ett svårslaget pris/prestanda/vikt kit.

Bekvämt? Jag har sovit direkt på en granitklippa med detta kit och har absolut inget att klaga på.

/Roy
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag förstår inte hur du kan tycka att ovanstående på något sätt skulle vara lättare än att ta med 2-3 stycken vanliga liggunderlag?? :)

Lättare och lättare =) Spaden är ju redan med, och det skall ändå stampas och skottas kring tältet. Att gräva ur en liten sänka under innertältet tar relativt lite tid i anspråk. Sen är det satans skönt att ligga på en bädd granris =)
 
Liggunderlagens placering...?

Lånar tråden lite....

1.Jag har av vissa sett och hört att dom vid vintertältning använder det uppblåsbara liggunderlaget mot marken och skumplastet ovanpå mot kroppen....

2. Själv använder jag och många med mig det omvänt..dvs, cellplast mot backen och ligga på det uppblåsbara(synmat-downmat-neoair..eller vad man nu har!)

Finns det någon fördel med att göra som ex 1 ??

Och hur gör ni?

//A
 
på vinten använder ja ett liggunderlag.

har jag pulkan med så sover jag i den och låter liggunderlaget vara på botten av pulkan.
 
största nackdelen med granris-lösningen är ju att man behöver markägarens tillstånd... så man behöver ju ändå en lösning för dom andra tillfällena. Har använt 2*15mm cellplast eller 15mm celplast+ vanlig självupplåsande... har provat med bara ett cellplast också, det gör jag inte om...
 
Ja kör me cellplast varianter 0,5cm,1 och 1,5cm - kommer man åt lite ris och lägga under fungerar även den extremt tunna i många minus.

Har fått med mig det tunnaste av misstag och kunnat köra vidare med god komfort genom att haft ryggsäcken som underlägg för övre kroppshalvan och skallkläder och annat nedåt då ja inte orka gallra o slakta en gran - så det går ju det med som metod för o slippa o bära på ytterligare ett uppblåsbart.
 
Skulle inte köra med luftmadrass, gjort det en vår på en tur, jag frös som fan!
De som rekommenderar granris vill jag bara påminna om att det inte är inom allemansrätten att hugga granris...
Skulle köra på med min Thermarest och ett vanligt cellplastliggunderlag.
 
Nu blev det precis som det inte skulle. Prylhjärnan kom fram till att ett köp av en Synmat skulle kunna försvaras med att sambon kan använda det på sommaren =D

Det blev en Synmat 7LW, vilken skall kompletteras med cellplast i den mån det behövs.


Jag får be att tacka för all input!

/Tomas
 
2. Själv använder jag och många med mig det omvänt..dvs, cellplast mot backen och ligga på det uppblåsbara(synmat-downmat-neoair..eller vad man nu har!)

Nu beror det ju lite på vad man har för uppblåsbart, men den uppenbara risken är ju att luften i det uppblåsbara kyls från sidorna. Genom att ha cellplast närmast kroppen isolerar man kroppen från ett eventuellt nerkylt uppblåsbart liggunderlag.
 
I ner till -10 grader har jag klarat mig med ett kort (120) cm Thermarest Prolite 4 i bivacksäcken, men det förutsätter en vintersovsäck. Med ett vanligt Ridgerest under Prolite 4 har jag inte haft något problem i en temperatur på närmare -30 grader.

Granris är nog inget alternativ för de flesta, då markägarens tillstånd krävs.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips