Lågväxlad paddel

Den här tråden har säkert förekommit en miljon gånger men då jag inte riktigt hittat vad jag söker så startar jag en ny.

Jag paddlar en trapper adventure, 500cm lång, 54 cm bred, ganska lättpaddlad. Just nu paddlar jag med en werner shuna på 215 cm eftersom jag tycker att det är roligt. Ibland får jag dock ont i axeln och då jag tänkte paddla några lite längre turer i sommar så har jag kommit fram till att komplettera med en lite lägre växlad paddel.

Jag är 185 cm lång och ganska normalstark, ,men som sagt, lite axelbesvär. Jag tror att det är en av filurerna i rotatorcuffen som spökar (m. supraspinatus (impingement tror jag det kallas på branchspråk)).


Hursomhelst, det var bakgrunden. Nu till tråden. Alla tips mottages tacksamt, gärna med långa motivationer och diskussioner om bladbredd, paddellängd och dylikt.


Petter
 
En mindre paddel är nog inte fel.
Men kanske du skulle behöva träna upp stabiliteten i axeln? Här är en bra länk angående axelproblem.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Little Dipper

Gillar du Shuna men vill ha något för låg paddelföring så har du förvånansvärt bra grepp i Little Dipper eller Camaro och behåller det du gillar hos Shuna. Lägg till några cm i längd från den paddel du har. 220 eller 225 cm är mitt förslag, själv gillar jag korta paddlar men smaken och paddelstilen är olika.
 
Köp en justerbar paddel

Hej,
Här finns några inlägg om paddelns längd http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=55521

Utifrån din beskrivning av dig själv skulle jag säga 214 till 218 cm paddellängd. Kanske ned till 212 cm med tanke på din skadade axel. Kortare paddel ger lättare växel vilket kräver mindre kraft men högre frekvens. Om du har ett dåligt isätt och paddeln slirar mycket i vattnet kan du gå upp några cm i längd. En bra lösning kan vara att köpa en justerbar paddel så kan du prova dig fram.

Lycka till, Klas
 
Epic midwing small

Tack för respons

Lite tankar:

Ställbar längd på paddeln har jag endast sett på epic midwing small som verkar vara en trevlig paddel förutom som jag läste på en recension här på hemsidan att delningshylsan har en tendens att bli dålig vilket är lite ofint på en paddel som kostar 4000. Någon som har erfarenhet av denna paddel?

Jag har också funderat på vingpaddel i allmänhet. Hur låg paddelföring kan man ha med vingpaddel och fortfarande dra nytta av konstruktionen?


En annan paddel jag funderat på är aquabound stingray som ju är lite billigare och går att få i full kolfiber för 3000 till en vikt av 640 gram vilket är trevligt. Återigen, någon som har erfarenhet?

Appropå på axelstabilitet så tror jag att jag bör ge rotatorkuffens utåtrotatorer lite mer träning. Kanske kommer det avhjälpa problemet. I alla fall så kan jag konstatera att min vänstra tumme pekar lite mer medialt än min vänstra tumme vid avslappning.
 
Tack för respons
Ställbar längd på paddeln har jag endast sett på epic midwing small som verkar vara en trevlig paddel förutom som jag läste på en recension här på hemsidan att delningshylsan har en tendens att bli dålig vilket är lite ofint på en paddel som kostar 4000. Någon som har erfarenhet av denna paddel?

Jag har också funderat på vingpaddel i allmänhet. Hur låg paddelföring kan man ha med vingpaddel och fortfarande dra nytta av konstruktionen?

Jag tror du kan få de flesta paddlar från Bracsa med justerbart skaft. Deras delningslösning brukar funka bra. http://www.braca-sport.com

Du bör ha en väl skolad paddelteknik för att dra nytta av en vingpaddel annars ställer den bara till det för dig. En vuxen motionär kan behöva ett till två år och tre till sex instruktionstillfällen för att få till tekniken. Inlärningstiden beror mycket på hur länge man nött in en felaktig teknik (eller kanske snarare en teknik olämplig för vingpaddel).

Mvh, Klas
 
En vingpaddel kräver paddelföring i axelhöjd eller högre för att fungera bra, dvs påskjutshanden skall vara i axelhöjd eller högre. Problemet vid högre paddelföring är att axelledens stabilitet blir lägre. För en vältränad person är det inget problem, men för en otränade personer med dålig teknik kan det bli problem. Det bli inte bättre ifall axlarna följer med upp vilket ger ännu mer instabilitet och resulterar i värkande axlar. Ifall axlarna hålls ner blir stabiliteten bättre. Vid låg paddelföring hålls axlarna ner automatiskt. Orsaken till att GP anses slita mindre på axlarna är inte bara utväxlingen utan också en paddelföring där axeln är stabilare.

Träning av rotationskuffen är nog den snabbaste vägen till stabilare axlar och då kanske den befintliga paddeln fungerar bra också?
 
Gp

Jag landade till slut på en GP.

Den har dock inte kommit än, jag beställde en i kolfiber eftersom jag är lite pryltokig.

Jag har också börjat jobba med rotatorkuffen och det verkar ha hjälpt en smula också.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips