Lätta vintertält

1.5 kg per person... Här är dom jag testat på vintern som klarar viktkraven.

Mountain Hardwear Trango 4 kvalar precis in på 6 kg. Rymligt innertält, men ganska liten absid. Extremt tyst och stadigt. Tar tid att resa. Bra takhöjd. Rymmer 4 (totalt 6 m2 innertält). Bra mystält med sittplats för 4 inuti utan att böja ryggen. En snökjol på absiden är inte helt fel att sy på.

Hilleberg Nammatj 3 GT. Helt OK för 3 på vintertur. Lätt att resa men pallar inte snölast. Kräver en vindmur i hård vind. Mycket bra med plats för matlagning mm, mindre plats för att klä på sig och rumstrera i innertältet. Ingen plats för utrustning i innertält. Lite lågt i tak, men det funkar om man är max 1.80

Keron 4 klarar också viktgränsen om man sover 3 st. 4 på vintern är aldeles för trångt, blir man inblåst finns risk för att man blir väldigt osams. Två absider är bra. Bättre sitthöjd än Nammatj.
 
Kaitum 2 fungerar fint. Visst kan man vid vissa tillfällen sakna GT-absiden men jag tycker det funkar bra med de dubbla ingångarna. Inklusive 12 snötältpinnar så blir vikten 1,5 per pers.
 
Hur definierar ni "vintertält"? Snökjol, tjockare duk, större absid eller vad?

Min tanke var "ett tält som man anser går att använda/vara lämpligt för skandinaviska vinterfjäll". Eftersom det är en lättpackningstråd så ju lättare desto bättre.
1,5 kg var kanske en alltför mesig utgångspunkt. Låt oss säga 1 kg per person istället. Vad finns det då för tankar och erfarenheter?

Jörgen
 
Spontant skulle jag säga Hilleberg Jannu, man kan tom klämma in 3st i det, dock får utrustning snällt ligga utanför absiden om någon matlagning i absidens grop ska ske. Är man 2 så är det gott om plats, vikten hamnar på drygt 1.3kg/pers med alla tillbehör. Använder man grova plastpåsar fyllda med snö som nedgrävda snöankare kommer man nog ner på 1,2kg per person utan krusiduller.
 
Min tanke var "ett tält som man anser går att använda/vara lämpligt för skandinaviska vinterfjäll".

Jörgen

Jo just det ja! Jag som tok frilufsat 3 säsonger, vet ju inte vad som anses gå att använda på vinterfjäll

ställer frågan igen: Hur definierar ni "vintertält"? Snökjol, tjockare duk, större absid eller vad?

Spontant tycker jag ju att mitt TN Laser Comp känns som att det skulle hålla men det har ingen kjol. En fråga till ang väv hur mycket skörare blir tältduken på vintern?
 
Jag kan mycket väl tänka mig ett Laser, men det vore intressant med erfarenheter från de som prövat. Definitionen styr du ganska mycket själv. Anser du att ett vintertält kräver en viss styrka hos väven eller andra detaljer så får du prata för varan.

Min tanke är att vi skulle kunna stöta och blöta lite olika uppfattningar, argument och erfarenheter mot varandra. Jag tycker Laser är ett bra förslag att utgå ifrån. Är det någon som använt det som vintertält? Eller något liknande?

Jörgen
 
Jag är väldigt nöjd med mitt Hilleberg Jannu som vintertält. Förutom att det är lätt tål det hur mycket vind som helst och väldiga mängder tung, blöt snö. Nackdelen är ju det där med absiden, den rymmer ingen packning och man vill inte laga mat i den utan grop. Men det går att leva med.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips