Lägga potatis i kokande vatten

Skära potatis för att minska koktiden visste jag en inte att man ska lägga potatis i kokande vatten.
IMG_20211212_144635.jpg
 
´Ny potatis´har mkt c-vitamin men långt fram på hösten betydligt mindre då minskar betydelsen av hur man kokar,för vitamin innehåll men blir jämnare kokt/ångad av lite längre koktid på lägre temp.
Ta fram potatis från kyl eller annat kallt förvar på morgonen och låt dem bli rumstemp innan kokningen så går de fortare upp i temp jag ånk kokar och sätter på mer värme i början så temp på vattnet stiger snabbt.
Men ett av de viktigaste råden är mörk förvaring så den ej blir grön samt att man ska koka färdigt om man väl börjat och ej avbryta ock koka klart om planer på när eller mängd ändras då tar potatisen skada och blir oätlig.
Kyl av överbliven potatis och låt torka lite och in i kyl ok till nästa dag och lägre glykomiskt index för de som väljer bort av den anl tex.
 
Koka hur du vill. Snabbast kokning - i stekpanna på hög effekt. Lite vatten och finskuren potatis. Allra snabbast, riv potatisen och stek i varm panna, Näringsvärdet i potatis är bra oavsett tillagning, faktiskt så bra att det sägs att man kan överleva på enbart potatis.

Om du vill må bra bör du äta ca 5 frukter / dag. (För mikrobiotika och vitaminer/antioxidanter).
Om du äter dina 5 frukter/dag, gör inte c-vitaminerna i potatis vare sig till eller ifrån.

/John
 
Koka hur du vill. Snabbast kokning - i stekpanna på hög effekt. Lite vatten och finskuren potatis. Allra snabbast, riv potatisen och stek i varm panna, Näringsvärdet i potatis är bra oavsett tillagning, faktiskt så bra att det sägs att man kan överleva på enbart potatis.

Om du vill må bra bör du äta ca 5 frukter / dag. (För mikrobiotika och vitaminer/antioxidanter).
Om du äter dina 5 frukter/dag, gör inte c-vitaminerna i potatis vare sig till eller ifrån.

/John

Potatis innehåller ca 2% protein, så förutom att behöva peta i sig åtminstone en 3-4kg+ per dag är inte proteinet fullvärdigt. Potatis saknar även i stort sett fett, specifikt de båda essentiella fettsyrorna. Vilka är livsnödvändiga. Inget som går att leva på i längden.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Hmmm...jag äter inte potatis varje dag...ganska sällan faktiskt. Jag brukar lägga potatis i kokande vatten där jag värmer upp vattnet i vattenkokare och häller över det kokande vattnet från vattenkokaren i kastrullen med lite vatten i. Samtidigt som jag fixar vattnet så börjar jag skrubba potatisen. När vattnet kokar är potatisen skrubbad. Jag har lite salt i kastrullen också.
Om det är olika storlekar på potatisen så delar jag på dem innan jag stoppar dem i kastrullen.
Så, det var mitt potatisevangelium...
 
Potatis innehåller ca 2% protein, så förutom att behöva peta i sig åtminstone en 3-4kg+ per dag är inte proteinet fullvärdigt. Potatis saknar även i stort sett fett, specifikt de båda essentiella fettsyrorna. Vilka är livsnödvändiga. Inget som går att leva på i längden.
Där ser man. Man skall tydligen inte tro på allt man hör. Men när jag tänker efter, specificerades aldrig hur länge man skulle överleva.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips