Kring Tarfala

Det var idel positiva nyheter.

Är nedvägen via Liljetoppsrännan isåfall bättre än vägen via Kaskasatjåkkaglaciären som ofta anses vara normalvägen? Då är det ju en kortare glaciärpassage alternativt brant blockterräng vad jag förstått, och isåfall ter sig ju ett medelbrant snöfält/blockhav som nästan lika bra?

Då verkar Tarfalapakte-Tarfalatjåkka-Kaskasatjåkka-Liljetoppsrännan vara den bästa vägen för en rundtur. Kommentarer?

Jag citerar mig själv här. Jag har sett att även Liljetoppssnöfältet går över en glaciär, sydvästra kaskasatjåkkaglaciären. Och på de bilder jag har ser det rätt brant ut i den översta delen. Är det inte risk för sprickor där uppe?

Tacksam för info om detta!
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
I Tore Abrahamssons Detta är Kebnekaise beskrivs det som snöfält (så uppfattade jag det också) och rekommenderas det som nerfart.

Jag har den boken, men jag tänkte få ett andra utlåtande här på Utsidan. Cirkeln är sluten ;)

Skämt åsido, tack för all info :)

Det känns som att ju mer man planerar desto större är sannolikheten för att dåligt väder ska omöjliggöra alla dagsturer.

För övrigt hade jag missat att Fjällräven Classic går helgen jag åker upp!
 
Hur är det att gå upp på Kuopertjåkka (namnlös på kartan, 1914 möh, väster om Kaskasapakte)?

"Alla" (Grundsten och Tore Abrahamsson) rekommenderar att gå via mittenpasset på jojoleden, dvs upp till passpunkten och därifrån nordväst till toppen.

Nån som gått?
 
Jag citerar mig själv här. Jag har sett att även Liljetoppssnöfältet går över en glaciär, sydvästra kaskasatjåkkaglaciären. Och på de bilder jag har ser det rätt brant ut i den översta delen. Är det inte risk för sprickor där uppe?

Tacksam för info om detta!

Liljetoppsrännan är rätt brant i övre delen och kan upplevas som rätt så svindlande om man är ovan. Något man bör se upp med är stenslag; när jag gick upp där förra året släppte en hel del sten. Jag tänkte att det nog är lugnt ända tills en sten stor som en 28-tums teve studsade ner och stannade 10-15 meter framför oss.
 
Jag är hemma igen och kan ju för informationens skull meddela att jag gick upp via sydöstra Kaskasatjåkkaglaciärens östra kant, det var inga som helst problem att gå i blockbranten där. det rullade lite under en kort bit, men man får vara försiktig bara. Jag såg många sprickor på den till stor del barsmälta glaciären.

Jag följde Tarfalatjåkka/pakte söderut och ned till dalen via passet. Utsikten från Tarfalapakte var bland det tuffaste jag sett i fjällen. Som en helikoptertur! Det är nog där det är meningen att man ska se Tarfaladalen ifrån. Dessutom är ju själva toppknölen lite dramatisk, och inte en platt hektar som Tarfalatjåkka. Toppröset precis på kanten.

Jag var uppe på Kaskasatjåkka också men gick bara en bit in på snöfältet pga låga moln som gav noll sikt och flöt ihop med marken :) Typiskt. Men den toppen var rolig, och tar bara två timmar enkel väg från Tarfalastugan om man inte vilar för mycket.

Gjorde också en dagstur Kebnekaisestationen-Kebnetjåkka lill/stortopp och så ned till Tarfala över Kebnetjåkkaplatån. Inte mycket att säga om det förutom att utsikten från Kebnetjåkka är fantastiskt, och troligen ännu bättre utan moln över Kebnekaiseryggen. Stenras på östra väggen som ekade över glaciärerna, det var mäktigt. Nedgången till Tarfala var brant blockterräng men inga problem. Syd- och Nordjåkk från storglaciären kan dock vara lite svårvadade, något att tänka på kanske.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips