Kort kniv... ??

Kolstål: Slagsegt, enkelt att bearbeta, billigt, eggstabilt (generellt)

Rfr: Slitstarkt (hög motstånd mot abrassiv nötning), rosttrögt, polerbart (generellt)

Frågan är dock mer komplicerad än så. Det här ämnet är så stort att det skulle kräva en hel del bandutrymme till anspråk att förklara någorlunda utförligt.

~Paul~
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Kolstål: Slagsegt, enkelt att bearbeta, billigt, eggstabilt (generellt)

Rfr: Slitstarkt (hög motstånd mot abrassiv nötning), rosttrögt, polerbart (generellt)

Frågan är dock mer komplicerad än så. Det här ämnet är så stort att det skulle kräva en hel del bandutrymme till anspråk att förklara någorlunda utförligt.

~Paul~

Men vilket är att föredra till en kniv som ska användas först o främst i skogsmark??
 
Men vilket är att föredra till en kniv som ska användas först o främst i skogsmark??
:). Som jag skrev så är ämnet mer komplicerat än vad det ser ut att vara.

Frågan är nämligen: Vad använder du din kniv till i "skogsmark"? Olika användningsområden kräver olika stålsorter och bladprofiler.

~Paul~
 
Ämnet kan vidgas

Till vad använder du din x till och hur använder du den?

Men avser du bära lite och bruka eldstål, hur får du det senare att spruta gnistor? Avser du då bruka din rostfria kniv, pröva först om det blir några gnistor från ditt eldstål......

Funktionalitet vill vi ha men har vi det?

Rostfri är för övrigt inte riktigt korrekt, vi bör tala om rosttröga stål. T o m diskbänken hemma kan rosta under rätt konditioner.
 
Jag brukar generellt inte bruka något annat än eldstål, och det går utmärkt med ryggen på en kniv oavsett material förutsatt att den är förhållandevis skarp över ryggen. Jag förstår nog att du syftar mot flinta och stål, men då jag försöker mig på sånt har jag ett speciellt eldstål med mig av kolstål.

Om jag nu skulle vara tvungen att göra eld utan eldstål etc skulle jag snarare än att använda stål och sten använda mig av eldborr. Jag har fått betydligt snabbare resultat med det :)Därför väger jag inte in knivens användande som slagstål vid val av stål.
 
ingen specifik rekommendation

men Buck Knives är tokbra.
använder red-dott (tror jag den heter) och är supernöjd. funkar att öppna med tre-fingers vantar på med en hand.
Funkar att använda med eldstål (får tokbra grepp med bladet infällt)
jag fiskar och behöver tandningen för elaka tafsar och annat otyg, då jag inte täljer med den kniven... så har jag ett tandat blad.

De har mängder av fällknivar och fasta blad runt 60-70mm. riktigt välgjorda.

BZ/
 
Det verkar vara en väldigt luddigt skriven artikel.
"Tjugoåring åkte fast med kniv i kontroll".
När, var, varför kontroll?
Tjugoåringen kanske var drängfull, körde bil med körförbud och var känd av polisen sedan tidigare och hade kniven liggande på instrumentpanelen.

Det står ju faktiskt ".. om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat." Det är ju detta som ger "fribrev" till jägaren eller medelsvensson som sköter sig och har en Victorinox i fickan eller en yxa i bakluckan.

Det är annars ovanligt att folk åter dit BARA för brott mot 1988:254 och inget annat.
Det brukar ju oftast vara fylleri + kniv, misshandel + kniv eller liknande + kniv.
 
Det verkar vara en väldigt luddigt skriven artikel.
"Tjugoåring åkte fast med kniv i kontroll".
När, var, varför kontroll?
Tjugoåringen kanske var drängfull, körde bil med körförbud och var känd av polisen sedan tidigare och hade kniven liggande på instrumentpanelen.

Det står ju faktiskt ".. om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat." Det är ju detta som ger "fribrev" till jägaren eller medelsvensson som sköter sig och har en Victorinox i fickan eller en yxa i bakluckan.

Det är annars ovanligt att folk åter dit BARA för brott mot 1988:254 och inget annat.
Det brukar ju oftast vara fylleri + kniv, misshandel + kniv eller liknande + kniv.

Är väl en ganska enkel och lättfattad artikel?
En fisketur skulle visserligen kunna medföra tillräckliga skäl för att berättiga knivinnehavet, men eftersom kniven påträffades flera timmar efter fisketuren anses det vara ett lagbrott.
Låter extremt löjligt för mig, låter som en nyexad polis som vill bossa runt lite... :)
Iofs så följer han ju lagen - det är väl den som är lite löjlig.
 
Tälja, skära av grenar o skära maten med.....
OK.

Tälja, skära i grenar: Kolstål
Laga mat med: Rostfritt

Vi har därmed ett läge där man behöver ta till en kompromiss. Det gäller hitta ett stål som med en hög grad av slagseghet och eggstabilitet med samtidigt bör det vara rosttrögt. Mina tankar går direkt till Uddeholm Arne (2140) och laminerade blad. På det viset får man det bästa ur båda världarna.

OK, då har vi klarat av stålet. Nästa val är mellan nordisk/skandinavisk slipfas (bäst för täljning) och full flatslipning (matlagning). Det går visserligen att tälja med en fullt flatslipad kniv och det går likaså att laga mat med skandinavisk slipning men det bästa vore en kompromiss även på den här punkten, dvs en högt uppdragen skandinavisk slipfas.

Nästa punkt gäller bladlängden. En camping-/fiskekniv brukar ganska ofta ha ett 15 cm långt blad. En täljkniv däremot mellan 7-10 cm. En bra kompromisslängd är således ca 12 cm.

Dåså. Vi är med andra ord ute efter en kniv i laminerat Uddeholmstål, högt uppdragen skandinavisk slipfas och ett blad på runt 12 cm. Finns det en sådan kniv? Nja, både ja och nej. Modellen har funnits men enligt min kännedom så tillverkas den inte mer. Det handlar egentligen om en jaktkniv:
SammamodelllsomminFrostilamineratO1.jpg


I brist på denna pjäs så är det näst bästa valet en Mora Frost Craftsman i triflexstål, dvs differentiell härdning och samma stål som i det förra exemplet, dvs laminerat UHB 2140 (Arne) stål: http://www.swedishknives.com/images/780triflex.jpg

Den här kniven har dock ett yttre lager som inte är "rostfritt" utan det handlar om ett tämligen rosttrögt kolstål. Om inte detta är vad du hade tänkt dig så bör du kanske överväga en helt rostfritt stål.

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips